Martin Hašek
17. dubna 2024 • 14:50

České štafetové krásky na Miami Beach! Atletky se připravují před MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přijely do Miami, aby získaly sílu na boj o olympiádu na mistrovství světa štafet. Kromě tréninků se ale české atletky krátce po příletu na klíčové soustředění ukázaly i na pláži a na zápase NBA místních Heat. „Ta atmosféra a taková show, jedním slovem WOW!“ hlásila čtvrtkařka Nikola Bendová na Instagramu.



Kdo nemá fotku z Miami Beach, jako by nebyl… České čtvrtkařky už na Floridě několik dní dřou na kempu před světovým šampionátem štafet, ale ve volných chvilkách už se podívaly i po městě. Zašly na pláž a podívaly se i na zápas NBA mezi Miami a Torontem.

„Díky tomu, co dělám, můžu zažívat tyhle momenty a jsem za to tak vděčná…“ líčila Nikola Bendová na sociálních sítích.

Zábavné chvilky ve volném čase ale českým atletům jen zpříjemňují jedno z nejdůležitějších období olympijské sezony. Začátkem května se na Bahamách na MS štafet ve dvou dnech rozhodne o nominaci na olympijské hry do Paříže. A reprezentanti mají šanci hned ve čtyřech disciplínách. Mužská sprinterská štafeta už v Miami trénuje od začátku dubna, o minulém víkendu za nimi dorazili i čtvrtkaři, kteří postaví mužský, ženský i smíšený tým, jenž loni na MS v Budapešti vybojoval senzační bronzové medaile.

„Šance je určitě ve všech disciplínách,“ říká svazový šéftrenér Pavel Sluka.

Největší naděje se pojí právě s dívkami, které hned po příletu vyrazily na Miami Beach. Ženská čtvrtka zažívá v Česku obrovský boom. Lídrem skupiny je dříčka Lada Vondrová. K ní se přibližují originální úkaz Tereza Petržilková, která začala s atletikou až ve dvaceti a od té doby se bez přestávky posouvá dopředu, a taky teprve osmnáctiletá Lurdes Gloria Manuel - výjimečný talent, o čemž svědčí mimo jiné loňský titul juniorské mistryně Evropy.

Tým pro Bahamy doplní i někdejší dorostenecká mistryně světa Barbora Malíková, která vyléčila potíže s achilovkami a v halové sezoně si na americké univerzitě Virginina Tech na čtvrtce zlepšila osobní rekord a stala se šampionkou ACC. A v Miami jsou i sestry Bendovy. Dvoustovkařka Nikola si na čtvrtce zvyká už druhou sezonu a na zkušenou dorazila i Ester, která je výrazným talentem na dlouhých překážkách.

„Štafeta je extrémně silná. Je pro mě čest běžet s holkami a být její součástí,“ řekla Nikola Bendová.

Klíčové ale bude, jak trenéři kvalitní skupinu závodnic pro šampionát rozdělí do jednotlivých disciplín. Šampionát se koná v pouhých dvou dnech, v prvním se běží rozběhy, v druhém finále, ale i opravy o umístění. I ty můžou být důležité, v každé disciplíně je pro Paříž volných čtrnáct míst.

„Měli jsme k tomu poradu s trenéry odpovědnými za štafety. Bude záležet na optimální formě jednotlivých závodníků. Začíná mixová štafeta, a tu chceme postavit v nejsilnější sestavě, podle toho se uvidí, jak dál,“ vysvětluje Sluka.

Před třemi lety skončily naděje na MS štafet v Chořově marně. Sprinteři si nepředali kolík a čtvrtkařům scházelo k postupu na Hry do Tokia 33 setin sekundy.

„Jsme domluvení, že si dáme ostrý test před závody. Tam se rozsoudí, kdo jak na tom aktuálně je. Tím předejdeme tomu, co se stalo na minulém mistrovství světa štafet, podle toho postavíme týmy, které budou mít největší ambice vybojovat kvalifikaci,“ říká Petržilková.

Hodně bude záležet na formě Lady Vondrové. Tahounka české ženské čtvrtky je v nejlepší formě schopná kvalitně zvládnout službu smíšené štafetě i ženskému týmu. V extrémním případě by to pro ni na Bahamách znamenalo čtyři čtvrtky ve dvou dnech.

„Uvidí se, jaká bude forma nás všech. Ale myslím, že bych byla schopná běžet dvě čtvrtky první den i druhý den. Já si myslím, že to bude bez problémů,“ věří Vondrová. „Asi bude člověk druhý den unavený, ale štafety jsou specifické v tom, že já se druhý den vymáčknu daleko víc. Natrénováno bych na to měla mít.“

MS ŠTAFET

Termín: 4. – 5. května

Místo: Nassau (Bahamy)

ČESKÁ NOMINACE

  • 4x100 metrů muži: Stanislav Jíra, Jan Jirka, Eduard Kubelík, Ondřej Macík, Zdeněk Stromšík, Jan Veleba.
  • 4x400 metrů muži: Michal Desenský, Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm, Jan Tesař.
  • 4x400 metrů ženy: Nikola Bendová, Barbora Malíková, Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková, Marcela Pírková, Lada Vondrová.
  • 4x400 metrů mix: Barbora Malíková, Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková, Lada Vondrová, Matěj Krsek, Pavel Maslák, Vít Müller, Patrik Šorm.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud