27. ledna 2021 • 16:20

Česká spása v Istanbulu. „Air Veselý“ létá zase jako MVP a táhne Fenerbahce

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z výsledkové bídy až do pozice nejžhavějšího týmu Euroligy. Basketbalisté Fenerbahce Istanbul otočili sezonou o 180 stupňů. Na záda si tým při sérii sedmi vítězství posadil český letec Jan Veselý. Stále vládnoucí MVP soutěže se rozehrál do formy, která mu prestižní ocenění před dvěma lety přinesla. S průměrem 16,2 bodu na zápas během triumfální šňůry už dostal istanbulský tým ze suterénu na hranici play off.



V těžkých časech se ukážou ti největší bojovníci. Jan Veselý tohle rčení naplňuje po okraj. V polovině prosince se Fenerbahce Istanbul, kde třicetiletý český dlouhá kroutí už sedmý rok a patří již ke klubovému inventáři, krčil u dna euroligové tabulky. Od Žalgirisu Kaunas schytal potupnou porážku o skoro čtyřicet bodů. Při třetím krachu v řadě chyběl potřetí i Veselý se zraněným stehnem.

Srbský kouč Igor Kokoškov, jenž před sezonou nahradil pauzu si vybírajícího stratéga Željka Obradoviče, byl zralý téměř na odvolání. Euroligová bilance 5:10 byla pro jeden z nejbohatších týmů v soutěži nepřijatelná. Mnohé možná napadlo, zda Veselý nelituje, že v létě nechytil laso od Barcelony, která o něj velmi stála a místo toho dodržel kontrakt, jenž ho váže k Fenerbahce až do roku 2022.

Před Vánoci však zpoza Atlantiku zamířila do Feneru velká posila. Jeho bývalý hráč Marko Gudurič skončil krátké působení v NBA, když ho Memphis umístil na seznam nechráněných hráčů. Pětadvacetiletý srbský střelec zamířil opět k Bosporu a navázal tam, kde kdysi skončil.

Istanbulská mašina se opět rozjela. Francouz Nando de Colo začal úřadovat. Jan Veselý, jenž do té doby zaznamenával v sezoně Euroligy 10,8 bodů, udělal také skok. Střemhlavými smečemi se dostává do sestřihů, energií sobě vlastní postavil istanbulského giganta zpátky na nohy. Během vítězné šňůry skóruje průměrně 16,2 bodu.

Sedm euroligových výher v řadě, to je dramatický obrat. Ta předposlední navíc přišla na palubovce lídra soutěže CSKA Moskva. Veselý se zaskvěl 24 body, především v koncovce předvedl řadu vítězných akcí a vysloužil si od serveru Eurohoops cenu pro MVP kola. A rovněž své jméno zapojil do konverzace o nejužitečnějšího hráče této sezony. Ta minulá skončila nedohraná a bez vyhlášení cen, Veselý je tedy stále vládnoucím MVP soutěže z ročníku 2018/19.V úterý proti Maccabi Tel Aviv vzestup potvrdil, s 18 body byl opět nejlepším střelcem týmu.

„Naše výkony jsou každým dnem lepší. Jsem rád, že jdeme touto cestou," uvedl Veselý pro Euroleague TV. Fenerbahce si vylepšilo bilanci na 12 vítězství a 10 porážek a stoupá tabulkou po nepovedené první části soutěže, v níž se Veselý potýkal se zdravotními problémy. „Období, kdy jsem se vracel po zranění a nebyl stoprocentně zdravý, nebylo dobré. Možná by bylo lepší v takové situaci nehrát, ale já jsem chtěl týmu pomoct, jak to jen šlo. Teď se dvěma zdravýma nohama je lehké hrát. Našel jsem zase rytmus. Doufám, že to vydrží,“ věří šampion Euroligy z roku 2017.

I osmý triumf v řadě pro Fenerbahce vypadá nadějně, ve čtvrtek večer Istanbulští nastoupí v hale Chimki Moskva, beznadějně posledního týmu soutěže. Není to tak dávno, co se v podobné pozici krčili i oni sami.

VESELÝ PŘI VÍTĚZNÉ ŠŇŮŘE FENERBAHCE
Olympiacos Pireus 84:77, 17 bodů
Villeurbanne 81:59, 16 bodů
CZ Bělehrad 73:71, 10 bodů
Baskonia Vitória 96:76, 17 bodů
Panathinaikos Atény, 100:74 12 bodů
CSKA Moskva 89:83, 24 bodů
Maccabi Tel Aviv 82:75, 18 bodů

7

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud