30. září 2009 • 11:51

Já, král Roman první

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěchy, kterých dosáhl cyklista Kreuziger v uplynulé sezoně, česká historie ještě nezažila. Boří mýty české cyklistiky. Nikdo před ním se ani nepřiblížil jeho výsledkům. Už druhým rokem sbírá celková vítězství v etapových závodech.



Teprve při své druhé účasti na Tour de France se drze usídlil v elitní desítce konečného pořadí. Třiadvacetiletý Roman Kreuziger má našlápnuto k zářné kariéře. A uplynulý rok byl nejspíš jen odrazovým můstkem.

ZÁVODNÍ SEZONA: Z nejvýznamnějších závodů uplynulých měsíců vynechal Roman Kreuziger pouze Giro d’Italia. Ve třiadvaceti letech věc nevídaná. Vrchol sezony si vytyčil na Tour de France a cíl dojet do desátého místa splnil, skončil ještě o jednu příčku výš. Po třech týdnech končil jako nejmladší člen elitní desítky celkového pořadí. „Nebýt střevních potíží, které mě provázely celkem šest dní, možná jsem mohl myslet na nějaké páté, šesté místo. Ale aspoň mám motivaci na příští rok,“ prohlásil po Tour.

Pozici hvězdy týmu Liquigas potvrdil vítězstvím v šestidenním podniku Kolem Romandie, následující třetí místo v závodu Kolem Švývarska pak defi nitivně potvrdilo Kreuzigerovy vysoké ambice před Tour de France. Český jezdec prožil nejúspěšnější sezonu své kariéry, už teď je ale jasné, že míří ještě výš.

„Nezávodím tréninkově, ale jenom s cílem kvalitního výkonu. Nikdy nejsem sám se sebou spokojen. Vždycky se chci zlepšit.“

Největší úspěchy sezony 2009

KVĚTEN

Kolem Romandie 1. místo (vítězství ve 4. etapě)

Kolem Švýcarska 3. místo (2. v prologu a 7. v etapě)

Tour de France 9. místo (po prologu do 3. etapy oblékal bílý dres)

SRPEN

Clasica San Sebastian 2. místo (nabitá konkurence týden po Tour)

Kritérium Bad Ischl 1. místo (50 km, Francie)

ZÁŘÍ

Vuelta 61. místo (2. v 18. etapě) MS v Mendrisiu nedokončil kvůli pádu dvě kola před cílemasd

PENÍZE: „Co se mě týká, já jezdím na kole z lásky ke sportu, nemusím se tím živit. Naše rodina je finančně zajištěná,“ prohlásil Kreuziger v rozhovoru pro CyclingNews.com na začátku sezony.

Přesto není plat cyklisty jeho kalibru k zahození. František Raboň už dříve deníku Sport prozradil, že jeho roční plat ve stáji Columbia činí 120 000 eur.

Pokud bychom tedy srovnali postavení obou českých jezdců ve svých týmech a na žebříčku UCI (Kreuziger 6. a Raboň 154.), mohli bychom se dohadovat, že Kreuzigerův příjem dosahuje až dvojnásobku příjmu jeho kolegy.

Stejně tak Kreuziger profituje ze své příslušnosti k absolutní elitě na startovném při jednodenních kritériích. V etapových závodech už vydělává především umístění. Na kolik si Kreuziger přišel při letošní Tour de France?

Kdyby se sečetly prémie za celkové pořadí, umístění v jednotlivých etapách, za 3. pozici v boji o bílý dres a počet dní, kdy ho oblékal, vyjde částka 18 640 eur.

Organizátoři však veškeré finanční částky zasílají na konto týmu Liquigas, kde se posléze rozdělí rovnoměrně mezi všechny zúčastněné jezdce.

NÁRODNÍ REPREZENTACE: Před letošním mistrovstvím světa si věřil, možná na těžkém okruhu ve švýcarském Mendrisiu doufal i v medaili. Veškeré naděje však pohřbil smolný pád těsně před koncem. Žádný fanoušek české cyklistiky však nepotřebuje důkaz v podobě medaile, aby pochopil, že Kreuziger vyrostl ve sportovce, kterých má Česko na mezinárodní scéně pomálu.

Jezdcem, který dokáže celkově opanovat etapový závod nebo skončit na nejslavnějším cyklistickém podniku světa Tour de France v absolutní elitě, se může Česko pochlubit poprvé ve své historii.

„Je to obrovský talent, juniorský mistr světa. V budoucnosti může Tour vyhrát,“ uvedl bývalý jezdec Tomáš Konečný, který při svém startu na Tour de France 2002 skončil pětašedesátý, stejně jako Pavel Padrnos o čtyři roky později.

Oba drželi nejlepší český výsledek na „Staré dámě“ do loňského Kreuzigerova dvanáctého místa. Ten ale tehdy absolvoval francouzský maraton poprvé.

Roman Kreuziger při časovce
Roman Kreuziger při časovce

BUDOUCNOST: Už nyní patří Kreuziger k hlavním oporám stáje Liquigas. V roli lídra zvítězil v závodě Kolem Romandie a společně s Vincenzem Nibalim se prosadili do elitní desítky Tour de France.

Nezklamal ani jako pomocník Bassa při Vueltě. Otázkou však zůstává, jak tomu bude příští rok. Realita je totiž taková, že v italském týmu působí jako jediný Čech proti konkurenci hvězdného domácího tria Nibali, Basso, Bennati.
Může navzdory neotřesitelnému postavení Italů Kreuziger zaujmout pozici jedničky Liquigasu?

„Je potřeba brát v úvahu reálné výsledky, jeho nízký věk a celkové možnosti,“ prohlásil Roman Kreuziger starší bezprostředně po úspěšnému vystoupení syna na Tour de France.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud