30. prosince 2021 • 13:42

Reakce na úmrtí Karla Lopraise (†72): navigátor plakal, smutní Tatra i politici

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
  • Milan Holáň, Aleš Loprais, Josef Kalina a Karel LopraisMilan Holáň, Aleš Loprais, Josef Kalina a Karel LopraisFOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Patřil mezi legendy Rallye Dakar, ale věhlas Karla Lopraise, který dnes zemřel ve věku 72 let, přesáhl hranice motoristického sportu. Na smutnou zprávu reagovali jeho nejbližší, následovníci na slavném závodu i politici.

  • Rodina

    Zástupci Lopraisovy rodiny včetně synovce Aleše Lopraise potvrdili smutnou zprávu o úmrtí šestinásobného vítěze Dakaru na Facebooku: „Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti.“ Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem se uskuteční 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm.

  • Josef Kalina, navigátor

    „Umřel mi můj nevlastní bratr, to je samo o sobě tragédie..., a teď jsme ještě tady, daleko,“ řekl České televizi dojatý Josef Kalina, který byl dlouholetým Lopraisovým navigátorem a nyní se v Džiddě chystá na sobotní start Rallye Dakar v kategorii Klasik. „Faktem je, že on nás vidí a my pojedeme za něj,“ dodal se slzami v očích.

    Navigátor Josef Kalina Navigátor Josef KalinaFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Automobilka Tatra

    Smutek zavládl také v sídle automobilky Tatra. S jejími vozy sbíral Loprais úspěchy na Dakaru. „Jeho excelentní výkony v extrémních podmínkách Rallye Dakar silně přispěly k tomu, že je Tatra celosvětově jednou z nejsilnějších českých značek. Tatra na něj nikdy nezapomene a zavazuje se pečovat o jeho sportovní odkaz, který se už stal nedílnou součástí tatrovácké tradice,“ uvedla kopřivnická společnost v prohlášení.

  • Martin Prokop

    Automobilový závodník Martin Prokop, který se chystá v Saúdské Arábii na start dalšího ročníku Rallye Dakar poslal vzkaz Lopraisovi na dálku. „Chci mu poděkovat za to, že pro celou českou komunitu udělal mravenčí práci a udělal u nás Dakar slavným. Prošlápl tak všem nám závodníkům cestu k publiku a fanouškům. Jeho vystupování a jeho výkony ohromily spoustu českých a slovenských fanoušků a my je nyní jen následujeme!“

  • Martin Macík

    Lopraisův český následovník v soutěži kamionů na Rallye Dakar Martin Macík si také připomněl Lopraisovu památku krátce před svým desátým startem na Rallye Dakar.

  • Ladislav Fajtl

    Přímo v dějišti slavné soutěže na Lopraise zavzpomínal i další někdejší účastník rallye Ladislav Fajtl. „Karel měl vlastnost, že dokázal sednout za volant a jel celý den úplně stejně. Jak ráno vyrazil, tak večer dojel, a díky tomu se tak dobře umísťoval,“ řekl Fajtl, který na Dakaru závodil s kamiony Liaz a Tatra.

    Ladislav Fajtl, Karel Birke, Miloš Bejdl před odjezdem na Rallye DakarFoto Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

  • Jakub Janda

    Loprais měl obdivovatele také mimo motoristický svět. „Byl pro mě inspirací, když jsem vyhrál Světový pohár a teď čtu tuto velice smutnou zprávu,“ napsal bývalý úspěšný skokan na lyžích a dnes poslanec Jakub Janda.

  • Marian Jurečka

    Z politiků vzpomněl na Lopraisův věhlas také ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka. „Jeho výkony jsem vždy rád sledoval a bylo mi lito, když pro problémy se zády ukončil aktivní závodní kariéru.“ 

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud