8. března 2021 • 18:07

Pravý hrdina! chválí Bolšunova prezident Putin. Norové spisují protest

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výsledky klasické padesátky na světovém šampionátu v Oberstdorfu jsou stále na vodě. Rusové dosáhli po závodě změnu listiny jako důsledek protestu kvůli konfliktu Alexandra Bolšunova s Johannesem Klaebem. Ruský prezident Vladimir Putin chlácholil svého závodníka telegramem. Norové pracují na protestu k mezinárodní federaci FIS.



Jméno Emila Iversena, jemuž v tuhle chvíli patří zlatá medaile ze závodu na 50 kilometrů klasicky na mistrovství světa, se v emocionální kauze úplně ztrácí.

„Kdo je pravý šampion?“ zeptal se dokonce na Instagramu bývalý elitní závodník Alexander Legkov, přičemž k otázce vyvěsil Bolšunovovu fotku.

Dobrá otázka. Ve výsledcích je zatím první Iversen. Cílem projel první Klaebo, který však v kontroverzní kolizi sto metrů před cílem zlomil Bolšunovovi hůlku. A Rusové mají jasno.

„Jste pravým hrdinou závodu,“ utěšoval Bolšunova v telegramu ruský prezident Putin.

Všechno se točí kolem výkladu pravidla o tzv. obstrukci při předjíždění. Předjíždějící závodník podle něj nesmí omezit závodníka, který jede před ním.

„Je strašně složité soudit mezi Bolšunovem a Klaebem. FIS musela učinit rozhodnutí na základě existujících pravidel,“ říká šampionka Kateřina Neumannová.

POŘADÍ V CÍLI

POŘADÍ PO PROTESTU

1. Johannes Klaebo (Norsko) 1. Emil Iversen (Norsko)
2. Emil Iversen (Norsko) 2. Alexander Bolšunov (Rusko)
3. Alexander Bolšunov (Rusko) 3. Simen Hegstad Krüger (Norsko)

Bolšunov byl v momentě kolize vepředu, zároveň se ale zjevně snažil natlačit k mantinelu a Klaeba v jednu chvíli vytlačil mimo trať.

„Určit hranice porušení pravidel je někdy strašně složité. Já v žádném případě neodsuzuju nikoho z nich. Naopak oba jeli úžasný závod,“ hodnotí Neumannová. „Bolšunov se v dané situaci snažil udělat maximum pro to, aby získal taktickou výhodu. Jsou dva tábory, které do sebe vzájemně jdou. Já bych nebyla striktní na jednu stranu. Bylo to hrozně složité rozhodnutí na hraně výkladu existujících pravidel.“

Šokující konec rozčísnul značkový střet dvou současných největších es běžeckého lyžování. Klaebo zatím sbíral světové i olympijské tituly jen ve sprintech a štafetách, mohl dosáhnout svého prvního triumfu na vrcholné akci v distančním závodě.

„Zpětně si asi rve vlasy, mohl rozhodnout jinak. Měl sjezdařské možnosti i lyže na to, aby do posledního kopce jel první. Kdybych byl jeho trenér, ptal bych se ho, proč to neudělal,“ řekl Martin Koukal, světový šampion na padesátce z roku 2003. „Kdyby chtěl, před poslední zatáčkou mohl dvakrát píchnout a sjíždět dolů první.“

Zatím však není konec. Pokud se Norové do úterka odvolají, odvolací komise bude mít na definitivní rozhodnutí tři dny.

OČIMA JOHANNESE KLAEBA

„Cítím to jako nejtěžší den mé celé kariéry. Můžete se podívat na to, co se stalo a udělat si vlastní názor. Musím být upřímný, po závodě cítím spoustu frustrace a vzteku. Na tenhle závod jsem se dlouho těšil, byl mým hlavním cílem sezony. Nikdy jsem se na závod necítil tak připravený a mé ambice nikdy nebyly tak vysoké. Věděl jsem, že mám šanci na vítězství. FIS mě nejdřív uznala za vítěze a situaci posuzovala jako závodní incident, potom svůj názor změnila a rozhodla se mě diskvalifikovat. Jak asi pochopíte, znamená to pro mě velké zklamání. Budu opatrný, abych řekl, co mám teď v hlavě. Každopádně jsem zklamaný, jak FIS k situaci přistoupila, a jejím konečným rozhodnutím. Teď se zdá všechno temné, ale vrátím se. Jenom potřebuju trochu času.“

Zdroj: Instagram

Alexandr Bolšunov zlomil v souboji s Klaebem hůlku a přišel o šanci na titul mistra světa
Alexandr Bolšunov zlomil v souboji s Klaebem hůlku a přišel o šanci na titul mistra světa

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud