8. května 2011 • 19:12

Pětibojař Svoboda vyhrál závod Světového poháru v Maďarsku

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český moderní pětibojař David Svoboda vyhrál závod Světového poháru v maďarské Százhalombattě. Druhý skončil Pavlo Tymoščenko z Ukrajiny a třetí Korejec Woojin Hwang. Martin Dvořák obsadil 27. příčku, tři místa za ním doběhl s otřesem mozku Ondřej Polívka.



David Svoboda se raduje z vítězstvé v závodě Světového poháru v maďarské Százhalombattě
David Svoboda se raduje z vítězstvé v závodě Světového poháru v maďarské Százhalombattě
Svoboda přidal k loňskému individuálnímu titulu mistra Evropy z Debrecínu druhé vítězství v závodě SP. Poprvé se radoval před rokem v Mexiku. „Jenže tohoto si cením daleko víc,“ uvedl Svoboda v cíli a vysvětlil proč: „Protože je to v Maďarsku a v pokročilé části sezony, kdy už jsou skoro všichni ve vrcholné formě. V Mexiku to byl loňský první závod a ne všichni na něm startovali.“

Svoboda předvedl jeden z nejlepších pětibojů v kariéře. Nejvyššího bodového zisku dosáhl jak v úvodním šermu, tak i na koni. Mezi seniory na Světovém poháru zajel parkúr vůbec poprvé čistě! „Z toho mám ohromnou radost,“ poznamenal Svoboda a jezdecký trenér českých reprezentantů Robert Kopecký doplnil: „Potvrdilo se, že se David od olympiády v Číně hodně zlepšil. Proto mě tento jeho výsledek nepřekvapuje. Hlavně mu pomůže i do budoucna, protože si bude více věřit.“

Svoboda byl před poslední kombinovanou disciplíny běhu a střelby z laserové pistole na druhém místě s devítisekundovou ztrátou na vedoucího Poláka Remigiusze Golise. O svém triumfu rozhodl Svoboda po 100 metrech běhu a první střelecké položce. Po své tradiční „rychlopalbě“ se usadil do čela a už se z něj nenechal vystrnadit. „Tak vysoko jsem ještě před během nebyl, takže jsem se s novou situací musel vyrovnat. Ale věděl jsem jedním z nejlepších v kombi a mohu vyhrát,“ řekl Svoboda, který o výraznou část svého náskoku přišel na poslední střelecké položce kilometr před cílem. „Trochu jsem znervózněl a nemířil přesně,“ vysvětlil. Přesto vybíhal první a hned nasadil sprinterské tempo. „Věděl jsem, že když vyběhnu první, tak do cíle první doběhnu. A ten sprint? Nemám oči vzadu, takže jsem se chtěl co nejvíce vzdálit a doběhnout za otočku, abych byl se soupeři v očním kontaktu a mohl situaci kontrolovat.“ To se Svobodovi podařilo a pro triumf si doběhl zcela v poklidu.

Svoboda inkasoval za výhru v Százhalombattě 1800 dolarů, v přepočtu 30 tisíc korun. „Hodí se. Velmi, aspoň za ně bude část koupelny, kterou právě předělávám,“ poznamenal vítěz.

Stejně jako Svoboda se mohl při parkúru radovat také Dvořák. Zajel ho čistě i v časovém limitu. Jenže rozhodčí jeho maximální možný bodový zisk 1200 bodů o 40 snížili. Dvořák totiž doplatil na výjimečnost jezdecké části při pětiboji, kdy závodník musí před startem do zdravící zóny. Poté, co se uklidnil nespisovnými výrazy, už Dvořák s úsměvem vykládal: „No jasně, moje chyba. Minulý týden jsem jel tři čistě jezdecké parkúry a protože tam zdravící povinnost není, tak jsem ´zapomněl´ i tady. Naštve to, ale…“ Také trenér Kopecký se Dvořáka zastal: „Nevím, proč v pětiboji tato věc je! Je zbytečná a hloupá. Při normálních jezdeckých závodech nic takového neexistuje, protože je to pro koním.“

Polívka se finálem v Százhalombattě protrápil. Při šermířské části totiž dostal tvrdý nezaviněný úder kolenem do hlavy od Nizozemce Kelvina Hilgenholta. Zřejmě utrpěl mírný otřes mozku, ale soutěžil dál. Bylo na něm však vidět, že není ve své kůži a svůj stav popsal potichu a stručně: „Permoníci v hlavě. Pořád.“ Reprezentační kouč Jakub Kučera dlouho počítal, jestli Polívku pošle do závěrečné kombi disciplíny. Udělal tak po mnohaminutovém počítání bodů do žebříčku SP. Body za 30. místo by Polívkovi mohly stačit k přímému postupu do finále SP v Londýně aniž by musel absolvovat příští závod v Číně.

Příští závod Světového poháru se koná v čínském Chengdu 26. až 29. května, kde se definitivně rozhodne o 36 postupujících v obou kategoriích do finále SP. To proběhne 9. a 10. července v Londýně. Jde nejen o zkoušku olympijských her, ale především o kvalifikaci na Hry 2012. Na ty z finále postoupí přímo vítězové z obou kategorií.

Výsledky finále mužů závodu Světového poháru v Százhalombattě: 1. Svoboda (ČR) 5824 bodů, 2. Pavlo Tymoščenko (Ukr.) 5804, 3. Hwang (Korea) 5800, … 27. Dvořák 5440, 30. Polívka (oba ČR) 5352.

Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud