16. ledna 2022 • 13:10

Djokovič u soudu neuspěl, přišel o vízum. Z Austrálie už odletěl

Autor: iSport.cz, apr
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozhodnuto. Srbský tenista Novak Djokovič prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Jen pár hodin po verdiktu první hráč světa opustil Austrálii, do které mu hrozí zákaz vstupu na tři roky, a půlnočním letem v 13:30 SEČ odletěl do Dubaje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně.



Djokovičovi právníci si vzali čas na vyjádření a soud by se měl v krátké době znovu sejít. Srb musí zaplatit soudní výdaje, z Melbourne krátce po poledni českého času nasedl do letadla odletěl do Dubaje.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru.

Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

Novak Djokovič po zrušení víz opouští Austrálii
Novak Djokovič po zrušení víz opouští Austrálii

Hlavní soudce James Allsop uvedl, že rozhodnutí se týkalo toho, zda bylo ministrovo rozhodnutí o odebrání víza iracionální, nebo právně nepřiměřené. „Není součástí funkce soudu rozhodovat o opodstatněnosti, nebo moudrosti rozhodnutí,“ řekl Allsop s tím, že šlo o přezkoukání, zda byl ministrův krok v souladu se zákonem, či nikoli. Soud dnes své rozhodnutí písemně nezdůvodnil, to učiní v nadcházejících dnech.

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Djokovičův případ připravil o letošní Australian Open i tenistku Renatu Voráčovou. Česká deblistka také dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu. Na rozdíl od Srba prošla na letišti kontrolou, ale po týdnu volného pohybu v Melbourne a jednom odehraném turnaji byla zadržena, vyslýchána a o vízum přišla. Z Melbourne pak rychle odletěla.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 29. 12. 2021
9:45
29. 12. 2021
Hokej

Útočník Brad Marchand z Bostonu zkritizoval vedení NHL, že kvůli koronaviru zrušilo účast hokejistů zámořské ligy na olympiádě v Pekingu. Podle něj by o tom měli rozhodovat sami hráči. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
23:29
28. 12. 2021
Hokej

Hokejová NHL odloží kvůli koronaviru dalších deset zápasů z nejbližšího programu. Kvůli nákaze v týmech se nebude hrát středeční duel New York Islanders s Detroitem, dalších devět utkání bude přeloženo na pozdější termíny kvůli koronavirovým omezením návštěvnosti v některých kanadských městech.

Zprávy ze dne 28. 12. 2021
19:47
28. 12. 2021
Hokej

Tým USA musel na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě do karantény. Dva američtí hráči měli pozitivní test na koronavirus a jeden z favoritů turnaje tak nemůže nastoupit ke svému druhému utkání, v němž se měl dnes od 22:30 SEČ utkat se Švýcarskem. Více čtěte ZDE >>

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
12:35
27. 12. 2021
Hokej

„Je strašná škoda, že pro hráče z NHL padla olympiáda. Zklamání. To je slovo, které všechno vystihuje úplně nejvíc. Pro mě to pravděpodobně mohla být poslední šance, jak se tam dostat a je pryč. Bolí to šíleně.“ Přečtěte si blog útočníka Bostonu Tomáše Noska, ve kterém komentuje rozhodnutí, že hokejisté ze zámoří se nezúčastní olympiády v Pekingu>>>

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
9:43
27. 12. 2021
Hokej

Kvůli koronaviru odložilo vedení NHL další tři zápasy. V úterý se nebude hrát utkání Chicago - Columbus, ve středu nenastoupí Pittsburgh v Torontu ani Ottawa proti Bostonu. Stejně jako v minulé sezoně dočasně vedení soutěže umožnilo klubům rozšířit třiadvacetičlenný kádr o dalších maximálně šest hokejistů. K oživení myšlenky takzvaných „taxi squads“ sáhla NHL po nedělní dohodě s hráčskou asociací NHLPA. Pokud někteří hokejisté nemohou nastoupit kvůli opatřením proti šíření covidu-19, mají trenéři rychle k dispozici náhradu. Skupina hráčů z nižších lig s týmem trénuje, cestuje na zápasy a podrobuje se také pravidelnému testování. Nové pravidlo má platit minimálně do začátku února.

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
10:56
25. 12. 2021
Hokej

Hokejový Spenglerův pohár, na kterém měla hrát i Sparta, byl den před startem zrušen. Organizátoři ho odřekli kvůli koronaviru stejně jako loni. Pražané se nepříjemnou zprávu dozvěděli krátce před odletem do Davosu, kam se měli přesunout dnes dopoledne. Více informací ZDE >>

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
8:38
25. 12. 2021
Hokej

Hokejová NHL prodloužila vánoční pauzu kvůli koronaviru o další den. Hrát se nebude ani v pondělí, kdy mělo být na programu 14 zápasů. Odloženo bylo již 64 utkání. Zámořská liga se hrála naposledy v úterý. Od středy vedení soutěže vyhlásilo prodlouženou vánoční přestávku kvůli nepříznivé epidemické situaci v týmech.

Další den volna navíc má klubům umožnit dokončit testování a posoudit, zda jsou schopny hrát. „Týmy se vrátí k tréninku 26. prosince a aktuální informace o návratu k zápasům by měla liga oznámit do konce neděle,“ uvedlo vedení NHL v prohlášení.

Kvůli množství odložených zápasů tento týden zámořská liga zrušila účast svých hráčů na únorových olympijských hrách v Pekingu. V době jejich konání hodlá skluz dohnat.

Zprávy ze dne 24. 12. 2021
17:14
24. 12. 2021
Hokej

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) zrušila kvůli zhoršující se pandemické situaci a šíření koronavirové varianty omikron všechny mezinárodní turnaje, které se měly konat v lednu příštího roku. Neuskuteční se ani mistrovství světa hráček do 18 let ve Švédsku, na kterém měla startovat i česká reprezentace.

Zprávy ze dne 24. 12. 2021
0:06
24. 12. 2021
Hokej

„Původně jsme měli hrát dvě přípravná utkání, nakonec neodehrajeme ani jedno. To je pro nás samozřejmě velká komplikace. Nicméně takové jsou okolnosti a musíme se s tím jako tým poprat. Hráči to přijali jako realitu a všichni už směřujeme myšlenky k úvodnímu duelu turnaje s Kanadou,“ řekl český kouč Karel Mlejnek ke zrušení přípravného duelu před MS do 20 let proti Švýcarsku.

Zprávy ze dne 23. 12. 2021
21:39
23. 12. 2021
Hokej

Přípravný zápas českých hokejistů se Švýcarskem na juniorském mistrovství světa byl nečekaně zrušen! Vinu na zrušení generálky před startem šampionátu v Kanadě nese podle organizátorů COVID-19 protokol. Bližší informace zatím nebyly zveřejněny. „Vzhledem k porušení covidového protokolu došlo ke zrušení přípravného zápasu před MS U20 Česko vs Švýcarsko, který se měl hrát v 23.12. od 17:00 kanadského času,“ poslal informační zprávu pro české novináře media manager Ondřej Kalát.

Zprávy ze dne 23. 12. 2021
17:25
23. 12. 2021
Hokej

Hokejisté Jokeritu Helsinky budou hrát kvůli koronaviru nejbližší zápasy v Kontinentální lize bez diváků. Po zpřísnění restrikcí ve finské provincii Uusimaa budou tři týdny uzavřeny haly a další společenská zařízení. Jokerit, za který nastupuje český obránce David Sklenička, odehraje před prázdnými tribunami nejméně čtyři utkání.

Zprávy ze dne 23. 12. 2021
14:57
23. 12. 2021
Hokej

Hokejové kluby na Slovensku budou bojkotovat nedělní sváteční kolo extraligy na protest proti rozhodnutí vlády nepustit na stadiony diváky. Další kolo v úterý už by se mělo odehrát podle plánu. Hokejové kluby poukazují mimo jiné na to, že vánoční kolo mělo v minulosti velkou návštěvnost. Proto se rozhodly pro radikální krok. „Pro kluby jde o významný výpadek příjmů a stále nemáme vyřešené kompenzace. Očekáváme nějaký návrh, příští týden máme setkání se státním tajemníkem a doufám, že dospějeme k řešení,“ řekla pro agenturu TASR ředitelka asociace klubů Aneta Büdiová.

Zprávy ze dne 23. 12. 2021
11:38
23. 12. 2021
Hokej

Čínští pořadatelé olympijských her vyjádřili politování nad tím, že na únorovém turnaji v Pekingu budou chybět hokejisté z NHL. „Je to velká škoda, že kvůli covidu na hry nepřijedou,“ řekl na tiskové konferenci zástupce organizačního výboru Chuang Čchun, zodpovědný za protikoronavirová opatření. Lítost nad zrušením startu hráčů z NHL vyjádřil i Mezinárodní olympijský výbor. „Víme, že hokejisté o účast na hrách v Pekingu velmi stáli,“ uvedli funkcionáři MOV.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
16:26
22. 12. 2021
Hokej

Hokejisté z NHL nebudou startovat na únorových olympijských hrách v Pekingu. Potvrdilo to vedení zámořské ligy i hráčské asociace NHLPA. Hlavním důvodem je rychle se šířící varianta koronaviru omikron a skutečnost, že kvůli tomu bylo odloženo již padesát zápasů. „NHL respektuje a obdivuje touhu hráčů NHL reprezentovat své země a účastnit se turnaje nejlepších. Čekali jsme tak dlouho, jak bylo možné, abychom učinili toto rozhodnutí a zároveň jsme zjišťovali všechny dostupné možnosti, jak umožnit našim hráčům zúčastnit se zimních olympijských her v roce 2022,“ uvedl komisionář soutěže Gary Bettman v prohlášení s tím, že s ohledem na množství odložených zápasů to není možné. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
14:51
22. 12. 2021
Hokej

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek uvedl, že bude proti případné účasti hráčů Dynama na olympijském turnaji v Pekingu, pokud bude účastníkům her hrozit v případě pozitivního testu na koronavirus až pět týdnů v karanténě v Číně. Na nedávném turnaji Channel One Cup reprezentovali pardubičtí útočníci Matěj Blümel a Adam Musil. „Pokud bude na olympiádě platit až pětitýdenní karanténa pozitivně testovaných a někdo z hráčů Dynama Pardubice dostane nominaci, nebudu souhlasit s účastí,“ napsal Dědek na Twitteru den poté, co se podle zámořských médií rozhodlo o tom, že do Pekingu nepojedou hokejisté z NHL.

Vstoupit do diskuse
20
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud