8. července 2010 • 14:22

Jiří Novák: Berdych půjde mezi prvních pět

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych hraje od začátku roku výborný tenis a bylo jen otázkou času, kdy se to utrhne. Finále Wimbledonu je pro něho korunovací tohoto období, jeho životním úspěchem. Ještě první dva letošní měsíce výsledky moc nepřicházely, ale svým stylem a pojetím hry už na tom byl daleko líp než dřív. Finále na Key Biscayne, semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu, to je výborná bilance a já jen doufám, že na to naváže.



Především je potřeba říct, že jako hráč Tomáš trochu uzrál. Když byl mladý, nechci říct, že byl nevybouřený, ale jeho hra byla nahoru dolů. Byl schopen porazit velké hráče, ale také s kýmkoliv prohrát. Dnešní Berdych je jiný tenista. Už si na první kola dává pozor, nedělá tolik nevynucených chyb, strašně zlepšil pohyb a údery. Udrží míč v kurtu, vyhlídne si svůj tlak a pak zaútočí. Hraje skvělý tenis.

Opakovat tyhle výsledky by pro něho v současnosti mělo být snadnější než v minulosti. On už byl v desítce a maximálně spadnul na 20. místo, takže se dá říct, že se pravidelně pohybuje v nejužší špičce. To je perfektní. Ale i já jsem byl mezi těmi, kdo si pořád mysleli, že mohou být stabilně v desítce, že mají na to být výš. To se mu teď – doufám – podaří. Všechno tomu nasvědčuje.



Dokonce je reálné mluvit o útoku na první pětku. Podívejte se na žebříček. Jsou tam Nadal a Federer, skvělí hráči, ale za nimi? Jestli je to Djokovič nebo Murray, tak Tomáš je k nim naprosto konkurenceschopný borec. Porazil je na posledních grandslamech oba, ve Wimbledonu přešel i přes Federera, z čehož je vidět, že na to má.

Nehledě na to, že hráčům z první desítky začnou vypadávat body. Když Tomáš ještě uhraje pár výsledků, tak se může dostat hodně vysoko. První pětku má samozřejmě jako další metu.

Tomáš Berdych s trofejí pro poraženého finalistu WimbledonuFoto Martin Sekanina (Blesk)


Díky tomu, že se mu dařilo, hýří Berdych sebevědomím, kvalita je na jeho straně, a navíc mu teď nepadá moc bodů. Šance, že půjde nahoru, je dobrá. Má dalšího půl roku na to, aby se zase zlepšoval, aby mohl stoupat dál.
Vůbec ho neodsuzuji za to, že se omluvil z cesty do Chile na Davis Cup.

Naopak bych ho chtěl vyzdvihnout, protože vždycky, když mohl, tak reprezentoval. Pamatuju si ho z doby, kdy jsem sám Davis Cup hrával a on začínal. Neodřekl žádnou akci, ať se dělo cokoliv, bojoval na pět setů a pak jezdil na turnaje.



On udělal pro český tenis strašně moc, vloni pomohl k postupu do finále, letos kluci v 1. kole vyhráli. Není strach z toho, že by se mělo hrát o udržení a je na druhých, aby se ukázali. Nakonec i v Chile se dá hrát. Jejich tým není až tak silný.

Nemyslete si, odmítnout Davis Cup je hodně těžké. Sám jsem byl srdcař, který nikdy nevynechal. A taky se mi jednou stalo, že to nešlo. Hráli jsme v Liberci, já jsem byl na místě, ale měl jsem problémy s patou a zůstal jsem jen na lavičce. S tím se vážně nedá nic dělat.

Bitva o wimbledonský triumf: Tomáš Berdych proti Rafaelu Nadalovi.Foto Reuters


Když mluvíme o Tomášovi, musíme připomenout i wimbledonské semifinále Petry Kvitové. I pro ni je to krásný úspěch, taky porazila třetí hráčku světa.

Holka, která se pohybovala kolem 50. až 60. místa na světě, najednou udělá takový průraz. Takhle se dělá kariéra. Nahraje si spoustu bodů a to se teprve jde na betonové povrchy, kde může být její hra ještě výraznější.
Český tenis se má na co těšit.

Tomáš Berdych s trofejí pro poraženého finalistu Wimbledonu
Tomáš Berdych s trofejí pro poraženého finalistu Wimbledonu


Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud