7. září 2016 • 11:44

Sparťan Costa slavil postup tancem! U autobusu, kterým tým dlouze cestoval

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zrodil se velký úspěch fotbalistů Zimbabwe a podíl na něm má obránce Sparty Costu Nhamoinesu. Příští rok v lednu nebude chybět na Africkém poháru národů, prestižním šampionátu sledovaném i v Evropě. „Nebyli jsme tam jedenáct let a je to považováno za ohromný úspěch,“ řekl Costa pro oficiální stránky letenského klubu. Postup se však rodil v nesrovnatelně skromných podmínkách, než na jaké jsou zvyklí národní týmy v Evropě.



Postupová jistota Zimbabwe byla hotová po nedělní prohře v Guinei 0:1. Jelikož ve skupině zaváhalo i druhé Svazijsko, které prohrálo 0:1 v Malawi, jistota účasti na kontinentálním šampionátu patří Costovu týmu. Oslavy mohly začít! Přímo před autobusem, který je k postupu dovezl.

A že to byla daleká cesta. „Naše federace totiž nemá moc peněz, všechno se dělá na poslední chvíli. Třeba do Svazijska jsme den před zápasem cestovali autobusem nějakých patnáct hodin. To samé do Malawi, ale tam to trvalo jen dvanáct hodin. Takže už kvůli tomu cesta kvalifikací nebyla snadná,“ zmínil náročné okolnosti.

Přestože se Costa v Česku rychle a dobře adaptoval, společnost svých krajanů si užívá. Zpěv a tanec nás sjednocují a máme tak ještě větší radost z toho, že jsme spolu.“

Zimbabwe se mezi africkou elitou objeví poprvé po 11 letech. „Nemáme moc hvězdných hráčů, tenhle úspěch je především zásluhou týmové hry,“ chválí obránce Sparty, který patří mezi nejvýraznější tváře mužstva, které ze šesti zápasů prohrálo jen jedno. Kromě něj působí v Evropě ještě útočník Knowledge Musona v belgickém Oostende a stoper Marvelous Nakamba z Arnhemu.

Proto hráči, kteří mají angažmá v Africe, často i na Costovi vyzvídají, jak to ve Spartě vypadá. „Chtějí se ode mě přiučit, jsou zvědaví. Ptají se, jak to chodí, co se dělá před zápasem, jak se trénuje.“ Největší rozdíl vidí ve schopnosti dodržovat stanovenou taktiku. „Občas si tam všimnu hráče a říkám si, že je fantastický. Jenže problém je v tom, jak hráč chápe taktické pokyny, protože moderní fotbal se mění každým dnem. Já s nimi své zkušenosti sdílím, nejsem tam za hvězdu, ale spíš za staršího bratra.“

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud