Jakub Dvořák
26. ledna 2018 • 05:00

Ščasný: Stanciu už si získal fanoušky. Okouzlil přihrávkami i břevnem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku bylo mírné zklamání, že sedí jen mezi náhradníky. Počkat si na Nicolaea Stanciua do druhého poločasu proti Loko Vltavínu (3:0) se však četným skupinkám sparťanských fanouškům ve čtvrtek nakonec vyplatilo. 24letý rumunský záložník se od prvních minut snažil dokazovat, že si Sparta nepořídila za 96 milionů zajíce v pytli. „Těžké zápasy pro něho teprve přijdou, ale je důležité, že už nyní se předvedl tak, jak se předvedl. Určitě si tím získal i fanoušky,“ pronesl po utkání sportovní ředitel Zdeněk Ščasný.



Čtvrteční přípravný zápas Sparty po návratu z kondičního soustředění ve Španělsku proti Vltavínu měl dvě části. Tu první a tu s Nicolaem Stanciuem. Lepší pro oko přihlížejícího diváka byla rozhodně ta druhá - s rumunskou akvizicí v sestavě Letenských.

Proč? Sparta se v prvním poločase s třetiligovým soupeřem trápila. Hráči se nemohli dostat do koncovky, centry neměly přesnost a proti hustému bloku soupeře se domácí nedokázali pořádně prosadit.

Ve druhém poločase ale přišel na hřiště muž s číslem 10, na kterého byl zvědavý celý Strahov. Na obyčejný přátelák, ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne, tedy v dobu, kdy jsou běžní lidé v zaměstnání, dorazilo nezvykle velké množství fanoušků.

Když se Stanciu poprvé ujal míče, připravil si ho na střelu a orazítkoval břevno, davy příznivců nadšeně tleskaly. To nebylo vše. Čtyřiadvacetiletý záložník postupně vymyslel tři góly a byl to především on, kdo pomohl mdlému týmu přemoct vzdorujícího soupeře.

„Je to hráč, o kterého jsme velmi stáli,“ řekl pak po zápase trenér Andrea Stramaccioni. „Snažili jsme se ho získat už v létě. Jsem si jistý, že Nicolae pomůže týmu svoji kreativitou a kvalitou a jsem rád, že fanoušci ocenili jeho schopnosti,“ dodal italský kouč.

Stanciu ve Spartě: Má cena? Nechci být jediná hvězda v týmu
Video se připravuje ...

Při detailním pozorování Stanciua při hře muselo nejednoho diváka trknout do hlavy, jakou nohu vlastně rumunský fotbalista považuje za svoji silnější. Pravá, levá, rekordní posila v historii české ligy střílela a nahrávala pořád stejně.

Pravá, levá? Je mi to jedno, říká Stanciu

„Dá se říct, že jsem pravák, ale levou mám stejně dobrou. Je mi jedno, jakou nohou kopu. Od mala jsem hrál tak, že jsem používal stejně obě a nepotřeboval jsem speciální cviky na to, abych si slabší nohu vylepšil,“ prozradil pak Stanciu.

Jeho výkon si pochvaloval i přihlížející sportovní ředitel Zdeněk Ščasný, který jej zná z dva roky starého souboje v třetím předkole Ligy mistrů proti Steaue Bukurešť, kdy vedl Spartu ještě jako hlavní trenér a Stanciu dal Pražanům ve dvou zápasech tři góly.

„Během poločasu udělal pár věcí, které jsou mimořádné, bez ohledu na to, s jakým soupeřem hrajete. Má neskutečné fotbalové myšlení a cítění, to těžké však pro něho teprve přijde,“ řekl Ščasný.

A nadšený byl i kouč Stramaccioni. „Po konci Tomáše Rosického nám pomůže svoji kvalitou a kreativitou,“ řekl po zápase. Srovnávat však poslední dvě „desítky“ Letenských italský trenér nechtěl.

„Preferuji Tomáše Rosického, ale on už s fotbalem skončil,“ usmál se při dotazu na to, zda je možné tyto dva v určitých aspektech porovnat.

Stramaccioni: Stanciua jsme chtěli už v letě, pomůže nám s kreativitou
Video se připravuje ...

Ščasný: Stanciu mě lidsky překvapil svou skromností
Video se připravuje ...

Stanciuova premiéra za Spartu: Břevno a dvě asistence
Video se připravuje ...

Nicolae Stanciu po zápase přijímá gratulaci od trenéra brankářů Sparty Daniela Zítky
Nicolae Stanciu po zápase přijímá gratulaci od trenéra brankářů Sparty Daniela Zítky

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud