18. října 2015 • 19:28

Dráhový cyklista Pavel Kelemen je mistrem Evropy v keirinu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dráhový cyklista Pavel Kelemen je mistrem Evropy v keirinu. Na šampionátu v Grenchenu ve Švýcarsku zvítězil o 47 tisícin sekundy před Francouzem Francoisem Pervisem, který tuto disciplínu vyhrál loni i letos na mistrovství světa. Další český reprezentant Tomáš Bábek dojel ve finále šestý.



Čtyřiadvacetiletý Kelemen, který předloni v keirinu vyhrál mistrovství Evropy do 23 let, se v Grenchenu postaral o druhý medailový úspěch české výpravy. V sobotu získal Robin Wagner bronz v závodu na kilometr s pevným startem.

"Na finále v keirinu jsem si hodně věřil. Dobře jsem se rozjel v pátečním sprintu. Pomohl mi i den volna," uvedl Kelemen, kterému se podařilo dodržet i stanovenou taktiku.

"Věděl jsem, že musím jet vpředu, abych měl závod pod kontrolou. Podařilo se mi dostat za vedoucího jezdce Francouze Dalmeidu, kterého jsem v posledním kole předjel," popsal pro ČTK cestu ke zlatu.

Ve finále se vydal ze všech sil. "O jeho vypětí svědčí i to, že hned po závodě vyprázdnil obsah svého žaludku. Zlatá medaile je parádním dárkem ke třiatřicátým narozeninám jeho trenéra Petra Klimeše," uvedl šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta.

V těsném dojezdu dělilo jezdce na prvním až čtvrtém místě pouhých 82 tisícin sekundy. Bronz získal Rus Denis Dmitrijev, na Poláka Krzysztofa Maksela už medaile nezbyla.

V keirinu získali čeští dráhaři evropskou medaili po pěti letech. V roce 2010 v Pruszkówě vybojoval Adam Ptáčník bronz.

V bodovacím závodu dvojic obsadili Martin Bláha a Vojtěch Hačecký v Grenchenu deváté místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud