Jan Podroužek
30. ledna 2012 • 12:40

Od rivality ke sjednocení. Na jihu Čech roste velká značka Táborsko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes osmdesát let bojovaly oba kluby v obrovské rivalitě. Poslední rok ale dělají na společné spolupráci. Sousední týmy Sezimova Ústí a Tábora se postupně mění v jeden subjekt – v FC MAS Táborsko.



To co se dlouhá léta zdálo být jako naprostá utopie, se od roku 2011 dává do kupy. Místo dvou klubů ze sousedních měst vzniká jeden se třemi mužskými celky a 19 mládežnickými.

Po Českých Budějovicích se rodí na jihu Čech další ambiciózní obr. „Přínosem sloučení bude i personální stránka. V obou klubech pracují kvalitní lidé, ale dosud dělali fotbal na jiné straně barikády. Teď budeme dohromady, žádné žabomyší války. Mám z toho dobrý pocit,“ říká výkonný ředitel Sezimova Ústí Tomáš Samec.

Dlouhou dobu čněl táborský fotbal nad sezimovoústeckým. Bývalé Vodní stavby hrály v osmdesátých letech druhou ligu, než se pak natrvalo uklidily pod značkou FK do divize.

Vedle nich se plácal chudší soused, jehož stropem byl dlouhou dobu krajský přebor. Jenže před dvanácti lety se poprvé dostal do republikové soutěže a z pohledu mužských týmů začalo Sezimovo Ústí svého soka postupně převyšovat.

Ze soupeřů kolegové

Žádné soupeření se ale od počátku sezony 2011/2012 neděje. Druholigový „Sezimák“ si udělal z Tábora svou farmu a bývalí sokové si začali společně notovat.

Jak se změní názvy týmů:

Logo nového jihočeského fotbalového projektu - FC Táborsko Logo nového jihočeského fotbalového projektu - FC TáborskoFoto Archiv Sport

Muži
FK Spartak MAS Sezimovo Ústí (druhá liga)
Nově: FC MAS Táborsko

FK Tábor (farma, divize A)
Nově: FK Táborsko

FK Spartak MAS Sezimovo Ústí B (Jihočeský krajský přebor)
Nově: FC MAS Táborsko B

Ostatní:
Pod značku FC MAS Táborsko spadá kromě druholigového týmu mužů a béčka v kraji také celý dorost a přípravky. Pod názvem FK Táborsko budou hrát kromě divizního týmu mužů i žáci.

Od prvního jarního kola navíc zmizí z fotbalové mapy zaběhnutá značka Spartaku. Celky, které dosud působily pod touto hlavičkou, tedy druholigový tým, dorostenci, béčko v krajském přeboru a přípravky nastartují druhou část sezony pod názvem FC MAS Táborsko.

„Co se týče divizních mužů a žáků, kteří patří ještě pod FK Tábor, ti budou působit jako FK Táborsko, protože ještě nejsme úplně sloučení v jeden klub. Chceme ale těmito kroky ukázat lidem, že na sjednocení se pracuje a výsledkem je zatím společné jméno Táborsko,“ vysvětluje Samec.

Definitivně spojit by se měly oba kluby od 1. července 2012 v již zmíněné FC MAS Táborsko.

„Do 31. března musíme na výkonném výboru FAČR předložit projekt na sloučení obou klubů a od nové sezony bychom konečně hráli jako jeden subjekt. Pokračovat ale samozřejmě budeme dál na dvou sportovištích, tedy v areálu Soukeník v Sezimově Ústí a na Svépomoci v Táboře,“ vypráví Samec.

Držet se budou stále tři mužské týmy – áčko ve druhé lize, béčko v divizi a třetí tým vejde do nové soutěže juniorek, která je koncipována pro hráče mladší 21 let a nastupovat vedle nich může maximálně pět starších fotbalistů.

Chystají nový stadion

Do budoucna se chystá ale ještě jedna velká změna. Ze Soukeníku, kde se momentálně hraje druhá liga mužů a dorostenecká liga, by se mělo stát tréninkové centrum s dvěma přírodními travnatými hřišti.

„Připravujeme projekt na výstavbu městského stadionu v Táboře, kam bychom chtěli ligovou mužskou soutěž přesunout. Měl by pojmout minimálně osm tisíc diváků, abychom zde mohli třeba pořádat i přátelská utkání reprezentace. Je to ale ještě dost vzdálená budoucnost,“ prozrazuje Samec.

Je to otázka především ekonomické stránky. Ta se ale v klubu rok od roku vylepšuje. Tým měl za poslední kalendářní rok obrat 31 milionů korun a hospodaří zhruba s takovým rozpočtem, s jakým pracují například ve Zlíně, kde se ještě před třemi roky hrála první liga.

Rivalita se tak na Táborsku zcela proměnila ve spolupráci. „Možná, že se občas špičkujeme na dokopné, jinak je ale všechno pryč. Nikdo z hráčů ani z vedení se sjednocením nemá žádný problém,“ dodává Samec.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud