Jonáš Bartoš
16. listopadu 2011 • 13:00

Černohorci měli plno keců, ale neukázali nic, říká Lokvenc o baráži

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy a jednoho světového šampionátu, atmosféru vypjatých barážových bojů dobře zná. Vratislava Lokvence potěšilo to, jakým způsobem duely s Černou Horou Češi zvládli. "Postup jsme si zasloužili, měli jsme větší hlad po úspěchu," hodnotil počínání Bílkovy družiny někdejší reprezentant.



Základem k postupu na Euro byl domácí zápas na Letné, kde Češi po skvělém výkonu vyhráli 2:0. "Takový náskok je do odvety slušný. Pokud nedostaneme rychle gól, odvetu zvládneme," prorokoval Lokvenc už před utkáním, které komentoval pro iSport.

Přesně podle jeho přání se čeští fotbalisté řídili. Od prvních minut hráli zodpovědně zezadu, Černohorce takřka k ničemu nepouštěli. Po přestávce sice domácí zlobili, ale Češi tlak ustáli a naopak gólem Jiráčka zpečetili postup na pátý šampionát v řadě.

"Postup jsme si zasloužili. V druhé půli jsme ale měli i trošku štěstí. Černohorci měli dvě, tři šance, to byly tutové góly. Vučinič netrefil z malého vápna prázdnou branku, dali i břevno. Černá Hora si gól určitě zasloužila, ale měli smůlu v zakončení," hodnotí Lokvenc.

"Pak už to jejich hráči nervově nezvládali. My jsme naopak dobře drželi balon. Remíza by v zápase byla asi spravedlivější, ale vyhráli jsme, to je důležité. Oni měli plno keců v novinách a na hřišti neukázali vůbec nic. teda kromě druhého poločasu, tam byli lepší a góla si zasloužili," pokračuje bývalý reprezentační kanonýr.

K nejlepším mužům zápasu podle něj patřil Petr Jiráček, autor vítězné branky. "Jiráček to udělal super, nádherný gól. Patřil k nejlepším na hřišti, zápas odmakal, byl všude, vybojoval plno faulů. Byl nejlepší hráč od nás," chválí Lokvenc.

Hráči si vychutnávají radost z postupu na mistrovství Evropy
Hráči si vychutnávají radost z postupu na mistrovství Evropy

Jiráčkova akce u vítězného gólu? Fantazie, kterou plzeňský záložník podtrhl vynikající výkony v baráži. "Při takové akci musíte mít i trošku štěstí, že balon projde. Jemu se to podařilo, najednou se mu otevřel prostor, balon si přistrčil na levou nohu a pod brankářem to prošlo. Gól si za ty dva zápasy zasloužil," popisuje Lokvenc rozhodující trefu.

I když v domácí odvetě Černohorci nepříjemně kousali, postup jsme si podle autora čtrnácti reprezentačních branek zasloužili. "První zápas jsme byli lepší, i v odvetě bylo vidět, že jsme měli větší hlad po úspěchu a hráli jsme disciplinovaněji než Černá Hora. Mně se zdálo, že to přišli jen tak odehrát."

Z hlediska ambicích přímo na turnaji však zůstává při zemi. "Na Euro patříme, ale že bychom měli udělat nějaký velký výsledek, to ne. Favoritem jsou pro mě Němci a Španělé, ti jsou kvalitou úplně jinde. Důležité bude postoupit ze skupiny, poprat se o to. Tím bychom cíl splnili," uzavírá Lokvenc.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud