9. ledna 2014 • 19:30

Náhrada za Rosického? Darida, Hušbauer nebo Vácha, má jasno Vrba

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Nový trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba měl hned první týden ve funkci napilno. Sám byl překvapen tím, kolik práce ho v sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově čekalo. Teď se chystá hlavně objíždět české reprezentanty a mluvit s nimi. Už příští pátek vyráží do Anglie.



"Mám na Strahově kancelář, kde jsem nyní byl každý den. Měl jsem toho opravdu hodně, až jsem byl překvapený, jak jsem byl zaneprázdněný. Dostal jsem tolik úkolů, že jsem se celý týden nezastavil," řekl v dnešním rozhovoru pro Radiožurnál Vrba .

Mimo jiné plnil povinnosti vůči sponzorům a byl si převzít služební oblek a automobil. Především se ale ve spolupráci se sportovně technickým ředitelem FAČR a manažerem reprezentace Dušanem Fitzelem věnoval koncepci reprezentačních týmů a měl pohovory s členy realizačního týmu včetně lékařů.

"Pan Vrba byl tak úspěšný (v Plzni), že jsme se domluvili, že bude mít na starosti celý reprezentační úsek. Navíc teď skládáme realizační tým, tak bylo hodně pracovních schůzek," řekl předseda asociace Miroslav Pelta.

Pochvaluje si, jak na Vrbovo jmenování do funkce pozitivně reaguje veřejnost. "Ať zastavím u benzinky, nebo kdekoli, tak od lidí všude slyším, že s Vrbou se to povedlo," uvedl Pelta.

Vrba : Nejsem spasitel

Vrba však nemá rád, když se o něm mluví jako o nejlepším českém trenérovi a nesouhlasí s názory, že by měl být spasitelem českého fotbalu.

Sport Magazín 20. 12. 2014 Sport Magazín 20. 12. 2014Foto Archiv Sport

"Úspěchy jsou o celém klubu a lidech kolem mě, bez kterých bych v klubech úspěšný nebyl," prohlásil kouč, který Plzeň dovedl ke dvěma mistrovským titulům a postupům do Ligy mistrů. Úspěchy slavil i v Žilině či jako asistent v Baníku Ostrava.

Momentálně se chystá na první zahraniční návštěvu reprezentantů. Příští víkend v Londýně zhlédne zápasy Arsenalu s Fulhamem a Chelsea s Manchesterem United a při této příležitosti se setká s Tomášem Rosickým a Petrem Čechem .

Rád by mluvil i s trenéry Arsenalu a Chelsea a také dalšími Čechy hrajícími poblíž jako Danielem Pudilem či Matějem Vydrou.

"Ale nebude to jen o Anglii. Spousta hráčů hraje v Německu, kam se také chystám. Chci jet i na přípravné kempy ligových týmů, pak se hrají evropské poháry. Vyvrcholením tohoto poznávacího období pak bude přípravné utkání s Norskem," dodal Vrba .

Rosický a Čech nejsou nepostradatelní

Těší ho, v jaké formě a pohodě Tomáš Rosický , ale odmítá že on a Čech jsou pro reprezentaci nepostradatelní.

"Nemůžeme to stavět tak, že bez nich to nejde. Jsou to důležití hráči a budu rád, když budou chtít reprezentovat, ale není to jen o Čechovi nebo Rosickém," řekl Vrba .

Věří, že kdyby Rosický kvůli zranění nebyl reprezentaci k dispozici, jak se v minulosti často stávalo, mohli ho ve středu zálohy nahradit hráči jako Vladimír Darida z Freiburgu či Josef Hušbauer a Lukáš Vácha ze Sparty.

"Dorůstají nám zajímaví a kvalitní hráči, proto jsem přesvědčen, že jsme schopni kvalifikaci na mistrovství Evropy zvládnout," uvedl Vrba .

Také ho těší skutečnost, že do realizačního týmu zlákal jako konzultanta bývalého reprezentačního kouče Karla Brücknera.

"V Česku není zkušenější trenér než on. O jeho analýzách a rozborech kolují legendy. Má obrovský nadhled a věřím, že nám bude moci hodně pomoct," řekl Vrba .

"Když mu dám záznam utkání, tak vím, že se na to několikrát podívá a bude schopen nám k tomu něco říct," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud