24. září 2012 • 13:28

Anfieldem znělo: Vrazi! Hráči Liverpoolu a United u toho nebyli

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva Liverpoolu s Manchesterem United v Premier League, to je vždy řež na hřišti i v hledišti. Zápas se hrál poprvé od chvíle, co byly oznámeny výsledky vyšetřování tragédie v Hillsborough, kde zemřelo 96 fanoušků liverpoolského týmu. Teď se čekalo, že by se tvrdé jádro United mohlo soupeři vysmívat. Obě strany vyhlásily příměří. To porušila jen skupina fandů Rudých ďáblů, když po zápase kříčela na stadionu: “Vrazi, vrazi!“ A to kvůli jinému neštěstí z roku 1985, kdy před utkáním Juventus - Liverpool v Bruselu také umírali fanoušci.



Liverpoolští chtěli vzdát hold obětem tragédie staré 23 let z Hillsborough, fanoušci United se k nim v drtivě většině přidali. „Hodně se toho o fanoušcích obou klubů namluvilo, jak se chovají. Musím ale říct, že byli fantastičtí,“ pochvaloval si v listu The Sun atmosféru duelu kapitán Reds Steven Gerrard.

Rivalita a dá se říct i nenávist byla tak hluboko, že si fanouškovské tábory vyřizovaly účty i přes urážlivé popěvky, kde si připomínaly tragické události, které oba kluby postihly. Manchester United má v historii černým písmem zapsanou leteckou tragédii fotbalového týmu z Mnichova, příznivci Liverpoolu pak již zmíněnou tragickou událost ze stadionu Hillsborough.

Po zápase, kdy už na hřišti nikdo z hráčů a trenérů nebyl, se z nabitého sektoru hostů přece jenom provokace ozvaly. „Kde je ten váš slavný song o Mnichovu,“ křičeli Manchesterští na Anfieldu. Pak se ještě sami pustili do zpěvu o Hilsborough.

VIDEO: Podívejte se, jak provokovali fanoušci United po duelu v Liverpoolu

Následně si kotel United vzal na paškál rok 1985 a tragédii v Bruselu, při níž také umírali fanoušci při utkání Juventusu s Liverpoolem.  Tam se dává tragická událost za vinu právě chuligánům z tábora Reds. A kotel United si přál i došetření tohoto incidentu, aby byl jasně označen viník. „Vrazi, vrazi,“ znělo z tribuny.

O těchto incidentech nevěděli oba manažeři. Liverpoolský Brendan Rodgers a Sir Alex Ferguson na straně Manchesteru United.

„Liverpool odvedl fantastickou práci, fanoušci byli úžasní. Myslím, že si nikdo nemůže na nic stěžovat,“ konstatoval Fergie.

„Velké kluby jako je Liverpool a Manchester United mají povinnost být v hlavní roli, chovat se morálně a být společensky na výši. Myslím, že to bylo tak, jak si všichni představovali,“ doplnil Rodgers.

Šéf policie v Merseyside vše mohl jen potvrdit. Strážci zákona měli proti minulosti pohodový den. „Díky fanouškům obou týmů za to, že respektovali situaci. Drtivá většina se chovala bezvadně a dělala čest klubovým barvám,“ uvádí se v prohlášení.

Fanoušci Liverpoolu vzpomínali před zápasem s Manchesterem United na oběti neštěstí ze stadionu Hillsborough
Fanoušci Liverpoolu vzpomínali před zápasem s Manchesterem United na oběti neštěstí ze stadionu Hillsborough

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud