24. května 2016 • 19:01

Van Gaal se loučil a děkoval i prádelně. Pak měl volat Mourinho

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S Manchesterem United vyhrál první trofej po odchodu sira Alexe Fergusona v roce 2013. Přesto to Louisi van Gaalovi nestačilo k tomu, aby si udržel místo na vratké trenérské židli. Nizozemský kouč vydal v pondělí večer obsáhlé prohlášení, kde se vyjadřuje ke svému konci na Old Trafford. Mimo jiné v něm děkuje i všem zaměstnancům. Britský deník Daily Mirror dokonce přišel s pikantní informací. Odvolání z funkce prý Van Gaalovi do telefonu oznámil José Mourinho, jeho velmi pravděpodobný nástupce.



Van Gaal ve svém dopise na rozloučenou s klubem zdůraznil, jakou radost má ze získaného titulu v FA Cupu. „Jsem hrdý na to, že jsem pomohl United k zisku 12. FA Cupu v jeho historii. Jako trenér jsem vyhrál 20 velkých trofejí, ale triumf v FA Cupu, soutěži s takovou historií, je jedním z nejvýznamnějších výsledků mé kariéry,“ přiznal 64letý Nizozemec.

Ani zisk trofeje vedení klubu nestačil k tomu, aby Van Gaala na střídačce podržel. United se totiž nedařilo v lize, kde skončili na pátém místě, tedy pod pozicí zaručující účast v Lize mistrů.

„Jsem velmi zklamaný, že nemůžu s týmem dokončit náš tříletý plán. Ale věřím, že výhra v FA Cupu dala potřebný základ k dalším úspěchům v následující sezoně. K takovým, aby se splnila přání všech fanoušků,“ dodal Van Gaal ve svém prohlášení.

Muž, který byl z trenérské lavičky odvolán po dvou letech ve funkci, jinak mluvil spíš pozitivně. „Děkuji vedení i vlastníkům klubu, že mi dali šanci trénovat tak skvělý klub. Rád bych vyjádřil obrovský vděk všem úžasným fanouškům United. Jsou to opravdu nejlepší fanoušci na světě,“ dodal Van Gaal.

Mourinhova konzultace po telefonu?

„Děkuji všem hráčům a přeju jim do další sezony všechno nejlepší. Bylo mi velkou ctí s nimi pracovat, obzvlášť mě těšilo sledovat tolik mladých hráčů, kteří využili své šance, dostali se do prvního týmu a excelovali,“ chválil Van Gaal.

„Opravdu smekám před každým pracovníkem klubu – děkuji lidem z rozvoje, doktorům, kustodům, zaměstnancům z prádelny, sekretariátu, tiskovému oddělení, lidem z akademie a všem dalším. Ve své 25leté trenérské kariéře jsem nikde nezažil takovou podporu.“  

O Van Gaalově odvolání se mluvilo průběžně celou sezonu – klub nepostoupil ze skupiny v Lize mistrů, ztrácel na čelo ligy. 

Britský bulvární deník Mirror dokonce přišel s informací, že Van Gaal se o svém propuštění dozvěděl velmi zajímavým způsobem. Údajně proběhl telefonát od José Mourinha, který by měl zkušeného Nizozemce ve funkci nahradit.

Portugalský kouč se s Van Gaalem dobře zná, před lety společně pracovali na lavičce Barcelony. Mourinho se svého zkušenějšího kolegy měl ptát, zda by mu vadilo, kdyby se jeho nástupcem na Old Trafford stal právě on.

Mourinho se zmíněným telefonátem nejspíš chtěl ujistit, zda jeho kývnutí na nabídku z Manchesteru nenaruší dlouholeté a pevné přátelství mezi oběma trenéry.

K Mourinhově oficiálnímu jmenování by mělo dojít v nejbližších dnech. Kouč, který na podzim skončil v Chelsea, by měl podepsat tříletou smlouvu. 

2613231:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud