25. srpna 2015 • 04:59

Kovařík: Berbr vytváří dojem, že přes Damkovou ovlivňuje i Evropu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V první části své exkluzivní zpovědi pro deník Sport mezinárodní rozhodčí Libor Kovařík hovořil především o způsobu, jakým svazový místopředseda Roman Berbr bezprecedentně řídí fotbalové sudí. I o tom, jak je zastrašuje a ponižuje. Nyní se Kovařík dostává i k dalším tématům. Třeba k záměrně přeceňované roli Dagmar Damkové v evropském fotbale.



Berbr totiž často zdůrazňuje, jak členství Damkové v komisi rozhodčích UEFA pomáhá českému fotbalu na mezinárodním poli. Vzpomeňme třeba loňský kvalifikační zápas v Turecku. V něm podle neodpískal proti českému týmu sudí penaltu po Váchově faulu. „Všichni jsme byli rádi, že máme Damkovou,“ tvrdil tehdy kontroverzní funkcionář.

Libor Kovařík jako první rozhodčí otevřeně promluvil v rozhovoru pro deník Sport o vlivu Romana BerbraFoto Pavel Mazáč (Sport)
Jenže mohl za to opravdu vliv Berbrovy manželky? Kovařík se staví k takovému vysvětlení skepticky. „Žádný rozhodčí nám nebude kvůli paní Damkové pomáhat. Takové uvažování je podle mě naprosto scestné. Podle mého názoru chce Roman Berbr jen využít situaci a vytvořit dojem, že on prostřednictvím paní Damkové spoluovládá už nejen český, ale i evropský fotbal. A že bez Damkové, a tím pádem i bez něj, náš fotbal špatně skončí,“ vysvětluje si Kovařík takové chování.

Jako rozhodčí se zkušenostmi z mezinárodních reprezentačních i pohárových zápasů je přesvědčený, že vliv Damkové tak daleko nesahá. Akorát Berbr se takto nepřímo snaží zvyšovat svojí důležitost.

„V zahraničí není rozhodující, kdo sedí v jaké komisi, ale jaké podáváte výkony, zda máte štěstí na zápasy, popřípadě delegáty... V posledních letech pískal finále Ligy mistrů třeba Maďar nebo Turek a tito pánové v komisi rozhodčích nikoho nemají. Důležitá je totiž jejich kvalita a výkony. To rozhoduje,“ tvrdí Kovařík, který kvůli přílišnému Berbrově vlivu nedávno ukončil profesionální rozhodcovskou kariéru.

Druhý díl rozhovoru s rozhodčím Liborem Kovaříkem čtěte v úterním vydání deníku Sport

- Proč sudí jezdí na semináře do exotických míst?

- Proč Libor Kovařík pískl penaltu po nafilmovaném pádu Davida Lafaty ?

- Co také zaznělo z úst Romana Berbra a Dagmar Damkové při seminářích sudích?

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud