29. března 2017 • 21:35

"Boží ruka" i zářez Chelsea či Irů. Kdy by video změnilo historii fotbalu?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • "Boží ruka" i zářez Chelsea či Irů. Kdy by video změnilo historii fotbalu?"Boží ruka" i zářez Chelsea či Irů. Kdy by video změnilo historii fotbalu?FOTO: sport

    Po úterním přátelském utkání Francie se Španělskem (0:2) je video ve fotbale opět aktuálním tématem. V duelu dvou gigantů totiž hrálo ústřední roli a zřejmě se blíží doba, kdy ho budou moci rozhodčí na velkých turnajích a v nejlepších soutěžích využívat častěji. Španělský deník Marca však přinesl výčet 10 historických fotbalových momentů, ve kterých by moderní technika přepsala historii.

  • Zlatý ofsajd Realu

    Na jaře 1998 se ve finále Ligy mistrů potkal Real Madrid s Juventusem. Vzájemný souboj dvou těžkých vah nakonec rozhodl jediný gól z kopačky Predraga Mijatovice, k němuž se na malém vápně odrazila sražená střela Roberta Carlose. Podle televizních záběrů však vyšlo najevo, že se mělo pískat ofsajdové postavení Černohorce.

  • Zářez Barcelony se zlatou tečkou pro rivala

    Vrchol sezony 2013/2014 byl ve španělské La Lize pořádně dramatický. O držiteli titulu mělo rozhodnout poslední kolo na Camp Nou, kde Barcelona potřebovala porazit vedoucí Atlétiko. Utkání nakonec skončilo remízou 1:1 a titul putoval do Madridu, jenže černou kaňkou byl neuznaný regulérní gól Lionela Messiho .

    Kanonýr domácích zakončil jednu z akcí z malého vápna, ale gól mu nebyl uznán kvůli ofsajdu. Pokud by měl ovšem sudí k dispozici video, jeho verdikt by byl opraven, protože k Messimu putoval míč od soupeře, tudíž se o ofsajd jednat nemohlo.

  • Norská řež na Chelsea

    Když fanouškům Chelsea připomenete semifinále Ligy mistrů z roku 2009, zřejmě jim naskočí žíla. Všichni fanoušci Blues totiž mají v živé paměti domácí odvetu s Barcelonou, ve které norský sudí Tom Henning Øvrebø londýnský celek doslova popravil.

    Během zápasu totiž neodpískal dva zákroky, po nichž měly následovat penalty a španělskému celku odpustil i dvě zahrání rukou ve vápně. Chelsea s  Petrem Čechem v brance i přesto kráčela za postupem, protože jí vedení 1:0 stačilo, ale ve třetí minutě nastavení vyrovnal Iniesta a rozhodl o postupu Katalánců.

  • Korejský zázrak s egyptskou pomocí

    Pamatujete na světový šampionát v roce 2002? Kromě Japonců ho pořádala také Jižní Korea a právě ta slavila senzační jízdu až do semifinále. O kolo dříve dokonce vyřadila po penaltách favorizované Španělsko, ale výrazně jí pomohla trojice egyptských sudích. Nejprve neuznala regulérní gól Fernanda Morientese a podruhé mu branku odepřela v domnění, že míč před centrem spoluhráče překročil čáru. Podle televizních záběrů tomu tak nebylo, takže i proto evropský celek na turnaji skončil.

  • Anglie slaví, Němci zuří

    Finále mistrovství světa v roce 1966 se zapsalo do dějin světového fotbalu. Důvodem není strhující podívaná, ale zlatý gól, o jehož platnosti se diskutuje dodnes. Geoff Hurst se tehdy na hranici malého vápna ujal míče, z otočky ho poslal do břevna, od kterého se míč odrazil na brankovou čáru. Sudí po debatě gól uznali, ale díky televiznímu záběru probíhají debaty dodnes.

    Jasno by tehdy udělala branková technika, kterou dnes používají přední fotbalové soutěže, ale pochopitelně k dispozici nebyla. Co myslíte? Vyhrála Anglie zaslouženě, nebo byli Němci popraveni neregulérním gólem?

  • Krev Enriqueho bez potrestání

    Španělsko necítilo křivdu jen před patnácti lety v Asii, ale také o osm let dříve v USA. Evropský celek se tehdy ve čtvrtfinále potkal s Itálií, které podlehl těsně 1:2, jenže utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak. V úvodu druhé půle se za stavu 0:1 hnali Španělé do útoku a na jeden z centrů si nabíhal Luis Enrique.

    K hlavičce se ovšem nedostal, protože ho ve vápně fauloval loktem Tassotti. Místo penalty a vyloučení italského obránce se rozehrávalo od branky, přestože byl španělský reprezentant viditelně otřesený a zakrvácený. Španělsko tak přišlo o možnost přesilové hry a utkání prohrálo.

  • Henryho postupová ruka

    V listopadu 2009 si to o postup na světový šampionát v JAR rozdali Francie a Irsko. První utkání v Dublinu skončilo výhrou favorita 1:0, ale na francouzské půdě poslali Irové utkání do prodloužení. V něm kopali domácí přímý kop, na jehož konci stál Thierry Henry.

    Hvězdný útočník si následně zkrotil míč rukou a poslal ho před branku Williamu Gallasovi, který doklepl míč do sítě. Do Afriky tak odjeli Francouzi, ale schytali tvrdou kritiku. Zástupci obou zemí dokonce řešili sportovní incident i na politické úrovni. Na výsledku se však nic neměnilo, ale díky videu by se třeba z postupu radovali Irové.

  • Mourinhova noční můra

    I na autora vítězného francouzského gólu došlo. Jeho Chelsea se v roce 2005 představila v semifinále Ligy mistrů proti Liverpoolu, s nímž doma uhrála remízu 0:0. Postup outsidera zpečetil v úvodu odvety Luis García, který dokončil neúspěšné zakončení Milana Baroše a šťastnou trefou překonal Petra Čecha. Byl to právě zmíněný William Gallas, kdo vykopával míč z brankové čáry, ale podle sudího to nestihl. Dodnes se však o této brance vedou sporty a kouč poražených José Mourinho ji dodnes stále neskousl.

  • „Boží ruka“ odstartovala cestu ke zlatu

    Zřejmě nejslavnější sporný gól fotbalové historie přineslo čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1986. Anglie čelila Argentině s  Diegem Maradonou v sestavě a právě on se stal ústřední postavou zápasu, když dvěma góly v 51. a 55. minutě vystřelil svému týmu postup. Televizní záběry ovšem následně potvrdily, že prvního gólu docílil jednoznačně rukou, tudíž poslal svůj tým do vedení neregulérně. Argentina nakonec došla až k titulu a její útočník se navždy zapsal do paměti fotbalových fanoušků, kteří tento moment nazvali „Boží rukou“.

  • Milánská bolest pro Atlétiko

    Z výběru si vybralo svou smůlu také Atlétiko. V posledním finále Ligy mistrů čelilo na San Siru městskému rivalovi, s nímž po penaltách prohrálo a na cennou trofej nedosáhlo. Vedoucí branku Realu Madrid vstřelil v 15. minutě po přímém kopu Sergio Ramos , ale před trefou z bezprostřední blízkosti brankáře stál v těsném ofsajdu. V případě použití videa by jeho branka tedy uznána nebyla a finále by se možná vyvíjelo úplně jiným směrem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud