Karel Häring
13. října 2014 • 10:54

Vrbova náročnost přináší úspěch. Umí tým správně vybrat i probudit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V útrobách stadionu Fenerbahce se krátce po půlnoci z pátku na sobotu odehrála jedna situace, která se téměř podobala scénce z března 2013, kdy se na hřišti istanbulského klubu představila Viktoria Plzeň, tehdy ještě vedená Pavlem Vrbou.



Vladimír Darida dával v mix zóně rozhovor pro oficiální stránky UEFA, jenže podle časového harmonogramu už měl být autobus s týmem na cestě, a tak si pro něj trenér došel a „vytáhl“ ho. Na tým čekala večeře a nechtěl dělat kompromisy. Prakticky totéž se opakovalo po střetnutí s Tureckem, jen v případě Tomáše Sivoka, jenž mluvil jak pro turecké, tak české žurnalisty.

Kouč se obměkčit nenechá. Když má svůj plán, nebo je pro něco rozhodnutý, nedělá kompromisy a stojí si za svým.

Tahle náročnost a určitý druh pedantství k němu patří. Je součástí jeho úspěšné kariéry a své vlastnosti nyní přenáší i k národnímu týmu. K jeho prospěchu. Reprezentace pod ním zvítězila v úvodních dvou kvalifikačních duelech. Ne fotbalovou krásu a kvalitou převyšující soupeře. Ale kromě umu i připraveností na soupeře, disciplínou a odhodláním. Jak to do týmu dostal?

První věc je taktika. Sami hráči přiznávají, že porady u videa trvají déle než v minulosti. Sezení u obrazovky jsou propracovanější. David Lafata přiznal, že před utkáním s Tureckem strávil tým u obrazovky hodně času. „Video bylo každý den. Bylo to dlouhé, je znát, že na to hodně dbá. Je to delší než v minulosti.“

I Tomáš Rosický přiznal, že je kouč v tomto směru pedant. Kvalitní příprava na soupeře byla v obou případech znát, především na Nizozemce.

Výkony půjdou nahoru, ještě potřebují vyladit

Dalším charakteristickým prvkem pro současný tým je energie, s níž hraje. Vrba je impulsivní kouč, umí mužstvo probudit. Pozitivní roli hraje i fakt, že hráči vidí, jak je do práce „zažraný“. Lafata připouští, že je na kouči vidět, jak mu chybí každodenní kontakt s týmem a tak si srazy v tomto směru užívá.

Ale energii a odhodlanost přináší do mužstva i samotný výběr hráčů. Dvojnásobný ligový mistr vsadil na vysoký podíl zástupců domácí ligy. Fotbalisté jako Pavel Kadeřábek, Lukáš Vácha, Bořek Dočkal, Ladislav Krejčí nebo Václav Pilař jsou hladoví po úspěchu. A v kombinaci se zkušenými borci vytváří dobrý mix. Na hřišti pak vidíme realizaci reklamního mušketýrského sloganu pro tuto kvalifi kaci „Jeden za všechny“ v praxi.

Výsledky zatím možná převyšují výkony. Nicméně je pravděpodobné, že půjdou časem nahoru. Už teď jsou vidět prvky, s nimiž Vrba dokázal opakovaně uspět v pohárech. Dobrá obrana a čekání na šanci. A jakmile přijde, tak udeřit. V tomto směru potřebuje reprezentace ještě vyladit.

Pořád je to jen začátek. Když hráči po Nizozemsku říkali, že se třemi body zatím nikdo nepostoupil, platí to i o šesti. Ale předchozí zápasy ukázaly, že si je kouč získal pro cestu za společným cílem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud