Pavel Ryšavý
19. května 2016 • 19:00

Trpělivost se nevyplatila, měl přijít plán B. Nepřišel a Češi končí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani jednou neprohrát v základní hrací době, porazit Rusko i Švédsko a jet domů už po čtvrtfinále? Hodně kruté. Můžete nadávat na smůlu. Taky by to šlo, pokud máte rádi laciné alibi. Faktem totiž je, že Česko balí v Moskvě kufry naprosto právem. Ve čtvrtfinále bylo horší a horší, až muselo s úlevou přijmout nájezdy. Nedokázalo naplnit svůj potenciál, který ukázalo na začátku turnaje. Žádné, že štěstíčko bylo na druhé straně.



Důvody českých slz? Možná až přehnaná trpělivost. To, co národní tým zdobilo na začátku turnaje, se najednou obrátilo proti němu, sehrané sestavě se věřilo až příliš. Na startu mistrovství tým trenéra Vůjtka dokázal hrát hokej z jiné planety, na konci se mu už ani nepřiblížil. Neporazil Dány, nepřesvědčil se Švýcarskem a Spojené státy ho dokázaly ujezdit. Nenechaly se nachytat napadáním, dobře zakládaly útočné akce a ani jedna česká formace je nedokázala dostat pod vytrvalý tlak.

Pravda, střely nechyběly, jenže brankář Kinkaid na hodně z nich viděl, většina navíc mířila do středu brány. Česko z něj udělalo hvězdu zápasu.

Vladimíru Růžičkovi se často vyčítalo, že sestavu měnil klidně i třikrát během zápasu. Vladimír Vůjtek vsadil na konzervativní způsob: Na to, co fungovalo, se nesahá, ono to přijde. Nevyšlo to. Kyslík potřeboval hlavně první útok, netáhl a ostatní to za něj nevzali. Byla chyba čekat, že se hráči proberou nějak sami.

Otázka se taky vznáší nad povoláním Radka Faksy. Jasně, že po bitvě každý přesně ví, co se mělo udělat jinak. Ale táhnout do Ruska hráče jenom proto, aby byl zaparkovaný ve čtvrté lajně? To prostě smysl nedává. Útočník Dallasu měl energii, zažil skvělé play off v NHL, klidně se mu mohla naložit větší zodpovědnost, poslat ho s první přesilovkovou lajnou do akce, ať jde dělat bugr před branku. Chtělo to vymyslet během zápasu řešení, klidně šílené, cokoliv, co by vybočilo z rotování první, druhé, třetí a čtvrté formace celý zápas. Spíš to ale vypadalo, že chyběl plán B.

Zpětně se ukazuje, že byla chyba opovrhnout Alešem Hemským. On právě tím rezervním plánem být mohl.

Ne, rozhodně se nedá mluvit, že by český tým v Moskvě vyhořel. Vůbec. Žádná ostuda. Vždyť kdo mu před akcí věštil, že by měl hrát o medaile? Vůjtkův výběr zase pobláznil národ, hokej se řešil v cukrárně, v práci, i ve školách. Mladíci šlapali až nad očekávání dobře, nezkušená armáda se vyšponovala ke svému maximu.

Jenže když to na začátku vypadalo na českou pohádku, je škoda, že ji musel psát zrovna Hans Christian Andersen. To znamená, že hlavní postava se nedočkala truhly plného zlata, ale umřela někde v koutě.

Experti po vyřazení: Odcházíme se vztyčenou hlavou
Video se připravuje ...

Experti o Vůjtkovi: Složil dobrý tým a vnesl do něj klid
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud