Petr Adam
25. července 2015 • 20:59

Česká šichta. Kvalifikaci hrají všichni, ale vždy postoupí... Němci

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z možné skupiny smrti pro kvalifikaci MS 2018, kterou jsme sestavili den před losem na iSport.cz, dostali čeští fotbalisté z osudí nakonec „pouze“ jeden tým. Jenže zrovna ten nejsilnější možný. S Německem jako hlavním rivalem v boji o postup budou muset předvést výsledek, na který jejich předchůdci nikdy v historii v podobné situaci nedosáhli. Nebo projít do Ruska přes nevyzpytatelnou baráž. Bude to pořádná dřina.



Ještě zdaleka nemají v kapse jistou účast na EURO 2016. Už s předstihem lze říci, že dotáhnout postup na MS 2018, bude znamenat pro Vrbův tým o stupínek vyšší výzvu. Zde jsou tři hlavní důvody.

1) Rozdíl mezi náročností kvalifikací o MS a EURO se neustále zvyšuje. Evropský šampionát se rozšiřuje a tak příští rok vyrazí do Francie téměř polovina všech zemí (23 z 53). Dostat se na mistrovství světa je mnohem větší vzácnost. Pro Evropu se nemění kvóta, na samotný turnaj se dostane tentokrát pouze 13 mužstev plus pořádající Rusko.

2) Jistý postup získává pouze vítěz skupiny. A tím by mělo být Německo… Nesouhlasíte? Parafrázujme slavný výrok Garyho Linekera. Zápasy mezi Německem a soupeři v boji o MS hráje vždy 22 hráčů a nakonec postupují… Němci. Nemusíte věřit na sílu statistik, ale žádná jiná země na světě neprokazuje dlouhodobě tak mimořádně vysokou výkonnost. Německo se zatím vždy na MS dostalo (vynechalo pouze první MS a šampionát po 2. světové válce v roce 1950). A neexistuje jediný náznak, že by na úřadující šampiony měla dolehnout nějaká zásadní krize, která by je oslabila.

3) Osm z devíti týmů na druhých míst půjde do baráže. Jaká je konkurence v tomto ohledu za předpokladu, že Němci budou kralovat? Dívat se na zbývající týmy v české skupině jako na komparz, by bylo snad až s výjimkou San Marina, hodně troufalé. Severní Irsko získalo v aktuální kvalifikaci zatím stejně bodů jako Česko. Může Vrbův výběr vážně ohrozit Norsko? Proč ne, když v minulých kvalifikacích skončili Češi za Dánskem, či Slovinskem… Také přetahování o baráž může být pořádně náročné.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud