6. července 2016 • 08:59

Tři rány do klobouku: Mladé výškařské senzaci začíná horké léto

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu ráno, kdy osmnáctileté výškařce Michaele Hrubé začínají atletické zkoušky z dospělosti. Na mistrovství Evropy v Amsterdamu bude v kvalifikaci bojovat o postup do finále a je to pro ni začátek léta nabitého důležitými závody, včetně juniorského mistrovství světa a olympiády v Riu de Janeiro. ČT Sport vysílá program z Amsterdamu přímým přenosem od 10.30 a 17.30.



Na úsměv téhle blonďaté slečny si pomalu začínejte zvykat. Právě dospěla do věku, v kterém v roce 1968 na olympiádě v Mexiku její slavná předchůdkyně Milena Rezková zlatem povzbudila sovětskou okupací zbídačený československý národ. A Hrubá jde dnes poprvé do boje s dospělou konkurencí na mistrovství Evropy, což je její první letošní cíl.

„Bude to opravdu horké léto, protože Míša má tři vrcholy. Po mistrovství Evropy v Amsterdamu odjíždí na mistrovství světa juniorů a pak je olympiáda,“ připomíná její trenérka Alena Nezdařilová. „Prioritou je pro ni mistrovství světa juniorů, věkově spadá do té kategorie. Tam očekáváme největší ambice a útok na zlatou medaili.“

Hrubé je sice teprve osmnáct let, patří ovšem už mezi elitu mezi dospělými. S výhledem náročného léta v zimě obětovala start na halovém mistrovství světa v Portlandu a pak sledovala, jak její vrstevnice Vashti Cunninghamová z USA získává zlato za výkon 196 centimetrů, jen centimetr od Hrubé osobního rekordu.

„Úplně mně cukaly nohy, že jsem tam mohla být,“ usmívá se Hrubá. „Ale přece jen by to bylo strašně náročné, přijeli bychom a neměla bych ten měsíc, kdy bych trénovala. Nemuselo by to dopadnout dobře k létu, tak jsem ráda, že jsem se tak rozhodla, i když jsem možná mohla bojovat o medaile.“

Ta šance přichází teď. Stejně jako v zimě v Portlandu, i v Amsterdamu se může dávat medaile za výkon blízký jejího současného osobního rekordu 195 centimetrů. „Medaile by tam ležet mohla, záleží, jaké budou podmínky. Bude rozhodovat, jak se kdo vyspí,“ odhaduje Nezdařilová.

Hrubá dnes potřebuje k jistotě postupu do finále skočit 192 centimetrů. V letní sezoně, v jejímž úvodu se potýkala s lehkým zraněním, zatím skočila jen o centimetr víc. „Do kvalifikace nemůže nastupovat napůl plynu,“ zdůrazňuje Nezdařilová. „Není se proč šetřit, chceme dosáhnout co nejlepšího výsledku.“

Osmnáctiletá výškařka nastupuje do boje se značnými zkušenostmi nejen z mládežnických šampionátů, ale také z loňského halového mistrovství Evropy v Prraze.

„Určitě je to pro mě velké plus,“ vzpomíná na loňské pražské finále, kde vybojovala osmé místo. „Když jsem byla jako nováček, nevěděla jsem, jak to probíhá, že se jde po závodě přes mixzónu… Tlak novinářů je po závodech celkem dost, ale už jsem si nějak zvykla.“

Hrubá bude ve středu jedním z devatenácti reprezentantů, kteří zasáhnou do závodů mistrovství Evropy. Hned na úvod šampionátu vstoupí do desetiboje Adam Sebastian Helcelet, Jiří Sýkora a Marek Lukáš, kvalifikace čeká mimo jiné oštěpaře Vítězslava Veselého, Jakuba Vadlejcha a Jaroslava Jílka, dálkaře Radka Jušku a tyčkaře Jana Kudličku s Michalem Balnerem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud