20. ledna 2016 • 13:48

Koňský dopingový skandál? Problém měla i královna Alžběta

Autor: nit, bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doping vítěze Velké pardubické Nikase? Je to obří skandál, o tom není sporu. V dostizích však takové případy nejsou nijak neobvyklé. Svět v posledních letech poznal jak smolné případy způsobené kontaminovaným krmením i chladnokrevné podvody.



Záběry rozesmáté anglické královny Alžběty ve fialovém klobouku tehdy obletěly svět. Panovnice na jaře 2013 neskrývala radostné emoce poté, co její kůň Estimate vyhrál slavný Zlatý pohár při mítinku Royal Ascot.

Rok na to musela být královna smutná, když byla Estimate po druhém místě v dalším ročníku diskvalifikována kvůli tomu, že dopingový test odhalil v těle klisny morfin. Stejný případ postihl dalších šest koní a potvrdilo se, že příčinou bylo závadné krmení. Královna přesto přišla nejen o radost z druhého místa, ale také o téměř 81 000 liber na prize money.

Před třemi lety se rozhořel obří skandál ve slavné stáji Godolphin, kterou vlastní dubajský vládce šejk Mohamad. Trenér Mahmúd Zarúni bez jeho vědomí dopoval jedenáct koní steroidy etylestranol a stanozolol, které se používají i v lidském dopingu a byly nalezeny například u fotbalisty Jaapa Stama nebo u atleta Linforda Christieho. Šlo přitom o špičkové koně, které v předchozích startech vydělali kolem 1,3 milionu eur.

Problémům se nevyhnula ani Austrálie. V listopadu dostali trenéři Lee a Shannon Hopeovi tříleté a pětileté zákazy činnosti za to, že tři své koně dopovali látkami s obsahem kobaltu.

Dá se očekávat, že Nikasův trenér Stanislav Popelka vyvázne s daleko menším trestem. Stejně jako v případě královny vše nasvědčuje, že na vině je vadné krmivo. Diskvalifikace Nikase je ale přesto nevyhnutelná.

„I mě mrzí, že to je u vítěze Velké pardubické. S tím nic nenadělám. Zametat to pod koberec a dělat z toho Rusko není náš cíl,“ říká Ivo Strauss z komise pro antidopingovou kontrolu koní.

Vítěz Velké pardubické Nikas dopoval. Co si myslí jeho majitel i trenér?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud