Pavel Novotný
17. června 2016 • 04:40

Murray o Lendlovi: Ivan? Objal mě dvakrát v životě, jeho síla je jinde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jediný hráč dělí Andy Murrayho od dosažení životního cíle. Aby se skotský tenista stal světovou jedničkou, musí zlomit suverénního vládce světového tenisu Novaka Djokoviče. Ke splnění velkého snu mu má pomoci obnovená spolupráce s Ivanem Lendlem, se kterým dosáhl na své největší životní úspěchy. K dohodě s českou legendou se vyjádřil ve svém sloupku pro server bbc.com.



Dvakrát vyhrál grandslam, zlomil 77 let trvající wimbledonské prokletí, během kterého čekali britští fanoušci na domácího vítěze, jednou ovládl olympijské hry... Za všemi těmito úspěchy stála spolupráce s Ivanem Lendlem . Během této doby se také britský tenista nejvíce přiblížil pozici světové jedničky, kterou s přehledem drží Novak Djokovič .

Po prohraném finále Roland Garros, které znamenalo již osmou grandslamovou porážku na posledním utkání velké čtyřky, se Andy Murray opět dohodl na spolupráci s Ivanem Lendlem. 

"Ivan mé kariéře obrovsky pomohl. Je pravda, že emoce moc najevo nedává. Během naší dvouleté spolupráce mě objal tuším dvakrát. Poprvé, když jsem prohrál finále Wimbledonu v roce 2012 s Federerem , podruhé při mém prvním grandslamovém vítězství na US Open. Po mém triumfu ve Wimbledonu o rok později si na podobné gesto nepamatuji. Jeho přednosti jsou jinde," říká Murray.

„Žádná velká gesta se nekonala ani v úterý v Queen´s Clubu, kdy jsme se viděli poprvé od US Open v minulém roce. Prostě jsme si podali ruce a bylo," pokračuje světová dvojka.

"Je ale pravda, že jsem s Ivanem po skončení naší spolupráce několikrát mluvil. Věděl jsem, že byl v kontaktu s některými dalšími hráči, zajímalo mě, jestli se bude vracet na tour nebo ne," dodává rodák z Glasgow.

"S Ivanem se známe velmi dobře a je skvělé, že ho mám opět na své straně. Perfektně jsme navázali na naší předchozí spolupráci a mně navíc vyšel i první zápas na trávě proti Mahutovi, takže spokojenost je určitě velká."

Pokud se neshodneme, není to problém

Andy Murray na svém staronovém kouči oceňuje kromě odborných kvalit i povahové vlastnosti. "Ivan si za svými názory pevně stojí. Je ale skvělé, že když mám na nějakou věc jiný pohled, který s tím jeho nekoresponduje, nemá s tím problém. Neurazí se, vyslechne si mě. To není běžná věc. U řady lidí si tohle nemůžete dovolit, hned se naštvou a reagují podrážděně."

"Navíc má stejný smysl pro humor. Smějeme se stejným věcem, Ivan má spoustu zajímavých historek ze své bohaté kariéry. Zvláště pak ze zápasů s McEnroem a Connorsem, kdy ta rivalita byla obrovská. V různých směrech to bylo dříve zajímavější, ale jak mohu z vyprávění posoudit, dnes jsou mezi hráči vztahy přátelštější a není to tak vyhrocené," pokračuje olympijský šampion.

Dvojnásobný grandslamový vítěz se vyjádřil i o Lendlově spolupráci se svým hlavním koučem Jamie Delgadem. "Je skvělé, že oba spolu stráví několik následujících dní. Je důležité, aby se poznali. Ale v tom nebude problém. Oba jsou týmoví hráči a já věřím, že si sednou. Ke svému úspěchu potřebuji, aby vše fungovalo."

Za vším je tým

"Jamie Delgado mě také zná velmi dobře. Strávili jsme poslední dobou spoustu času spolu a může Ivanovi hodně pomoci. A naopak. Oba spolu budou hodně mluvit, je třeba, abychom se všichni plně koncentrovali na práci, zvlášť tento víkend na trávě bude nesmírně důležitý," pokračuje devětadvacetiletý tenista.

Úřadující daviscupový vítěz se svými ambiciózními plány do dalších měsíců netají. "Jsem stále jen světovou dvojkou a to mi nestačí. Nehraju špatný tenis, mám úspěchy, ale můj cíl je jiný. Chci být světovou jedničkou. Je stále spousta věcí, ve kterých se můžu zlepšit. Abych byl nejlepším hráčem planety a vyhrál další grandslamy, musím zapracovat na řadě věcí. A věřím, že Ivan s dalšími členy mého týmu mi toho pomůžou dosáhnout."

"Můj tým je teď nesmírně silný. V posledních měsících jsem řadu věcí dokázal vylepšit, moje hra má vyšší standard, přesto jsou tady stále rezervy. V následujících týdnech na nich budeme pracovat a nejlepším startem by bylo vítězství v Queen´s Clubu, to by byl ideální start," uzavírá Andy Murray.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud