Jan Malý
29. ledna 2019 • 18:42

Do ligy přes Spartu a Německo? Boleslav zkouší talent z Ingolstadtu

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MALTY | Prošel mládeží ve Spartě a mezi vrstevníky se mu dařilo. Natolik, že si ho vyhmátl německý Ingolstadt, kde byl v devatenáctce a pak v rezervě. Do áčka, které hraje druhou bundesligu, měl ale daleko, a tak nyní krátce před svými dvacátými narozeninami stojí před novou výzvou. Pravý obránce Philipp Tvaroh je v Mladé Boleslavi a pokusí se chytit v české lize.



Když byl ve Spartě, s áčkem si coby nadějný teenager párkrát zatrénoval. V Ingolstadtu to bylo podobné. Devatenáctiletý obránce Philipp Tvaroh nyní v zimě vstupuje do plnohodnotného boje o místo v ligovém týmu. Je jedním z noviců v Mladé Boleslavi. Během listopadu byl ve středočeském klubu na testech, v zimní pauze se jeho přesun z Ingolstadtu upekl a poctivě se připravoval i na soustředění na Maltě.

Tvaroh se narodil v německém Kolíně nad Rýnem a v šesti letech se s rodinou přestěhoval do Česka. A brzy začal hrát za Spartu. „Na ni vzpomínám krásně. Byl jsem tam od šesti let, někdy od kategorie čtrnáctiletých jsme vyhrávali každý rok mistrovské tituly, bylo to úspěšné. Moc se mi to líbilo,“ ohlíží se pravý bek, jenž za měsíc oslaví dvacetiny.

V letenském klubu dorůstal v době, kdy si řada jeho nadějí mohla zatrénovat s áčkem. „Za trenéra Holoubka jsme párkrát v áčku byli, párkrát si nás vytáhl. Trénovat v sedmnácti letech třeba s Tomášem Rosickým nebo Pepou Šuralem, to je neskutečné. Obrovská zkušenost,“ přiznává Tvaroh. „Tomáše Rosického jsem zažil jen na jednom tréninku, ale i z něj pochytí člověk strašně moc. Snaží se radit a pomáhat mladým. Skvělý fotbalista,“ povídá sparťanský odchovanec nadšeně.

Když udělal maturitu, postavil se nové výzvě. Odešel do německého Ingolstadtu, kde vydržel rok a půl, jazykově byl na to připraven, němčinu ovládal. První sezonu byl v týmu do devatenácti let, pak půl roku v rezervním mužstvu, které hraje čtvrtou německou ligu. „Myslím, že to byla dobrá zkušenost. Hlavně lidsky, v osmnácti jsem odešel od rodičů a bydlel sám,“ říká Tvaroh.

I fotbalová. „Fotbal v devatenáctce v Německu je rychlejší, silovější. Čtvrtá liga měla taky úroveň, navíc chodilo hodně fanoušků. Bylo to dobré,“ rekapituluje nadějný obránce. Do áčka Ingolstadtu, které momentálně tvrdě bojuje o záchranu ve druhé bundeslize, bylo ale velmi těžké se prokousat. „Párkrát jsem tam byl jako sparingpartner, nebo když jsme si šli zahrát béčko proti áčku. Ale moc mladých kluků se tam nedostávalo, bylo to takové těžší,“ vypráví.

Teď hodlá do velkého seniorského fotbalu definitivně vykročit. „Jsem rád, že se tahle příležitost naskytla. Myslím, že je to další posun v kariéře,“ těší se na angažmá v Mladé Boleslavi. Je pravým obráncem, na této pozici mají Středočeši momentálně díru. Na podzim tu hrál Lukáš Pauschek, který tu však končí a hledá si angažmá.

Místo v sestavě je volné, kromě Tvaroha se na něj tlačí Jakub Klíma a Dominik Hašek. „Kdo bude lepší, bude hrát. Mám nějaké přednosti i nějaké nedostatky, na kterých budu pracovat. Věřím, že bych mohl nastupovat,“ tvrdí Tvaroh.

Mladá Boleslav v přípravě zkouší Philippa Tvaroha, který působil ve Spartě a německém Ingolstadtu
Mladá Boleslav v přípravě zkouší Philippa Tvaroha, který působil ve Spartě a německém Ingolstadtu

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud