Jonáš Bartoš
26. srpna 2020 • 09:34

Messi: Odcházím! Fax spustil lavinu. Fans Barcelony se bouří proti vedení

Autor: Jonáš Bartoš, apr
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdroje ze Španělska mluví o hotové věci. Lionel Messi po schůzce s novým trenérem Ronaldem Koemanem klubu sdělil, že chce odejít a požádal o uvolnění z Barcelony. Hodlá aktivovat klauzuli, která mu před startem sezony 2020/2021 umožňuje odejít zadarmo, čemuž se ale vedení brání. S informací přišel server tycsports.com, během úterního večera se jako lavina začala šířit po celém světě. V okolí Camp Nou se hned začali bouřit fanoušci, kterým se nelíbí práce současného vedení, s nímž je spjata i Messiho touha z klubu odejít. 



Lionela Messiho zdrtila prohra 2:8 ve čtvrtfinále Ligy mistrů proti Bayernu. Po jednom z nejhorších debaklů Barcelony v historii začaly padat hlavy. Messi zatím oficiálně na veřejnosti nepromluvil, nicméně zkrátil si dovolenou a požádal o schůzku nového trenéra Ronalda Koemana.

Server tycsports.com, který se odvolává na zdroje blízké hráči, jako první zveřejnil informaci o tom, že setkání s nizozemským koučem argentinskou legendu k setrvání v klubu nepřesvědčilo.

Naopak, Messi už se měl rozhodnout, klubu zaslat prostřednictvím faxu (ve Španělsku ve smyslu certifikovaného, doporučeného dopisu) žádost o rozvázání kontraktu a v pondělí s týmem nezačne příští týden trénovat. Styl komunikace napovídá tomu, že vztah hlavní hvězdy se stávajícím klubovým vedením nejsou úplně ideální...

Messi nejspíš není spokojený s tím, kam se klub v poslední době nasměroval. Po výprasku od Bayernu se mluví o nutnosti oživení kádru, mezi těmi, kdo má svolení odejít, je i Messiho dlouholetý parťák Luis Suárez . Právě to, že Koeman bez milosti zametl s jeho nejoblíbenějším spoluhráčem a velkým kamarádem, se kterým jezdí na společné dovolené, mohlo být poslední kapičkou.

Argentinský kapitán nejspíš už nemá zájem podílet se na rekonstrukci týmu, do závěrečné fáze kariéry chce jít v jiném klubu s těmi nejvyššími ambicemi. Že jsou zprávy o Messiho sbohem relevantní, dokazuje i tweet legendy minulosti Carlese Puyola. Někdejší vynikající obránce už se v úterý večer s Messim na sociální síti rozloučil, přidal se k němu i odstavený kanonýr Suárez.

Kapitánovi Barcelony zbývá ještě jeden rok z platného kontraktu, který uzavřel v roce 2017. Ve smlouvě má mít klauzuli, že pokud o to požádá před zahájením ročníku, od sezony 2020/2021 může odejít do jiného klubu zadarmo. Pokud by tuto možnost nevyužil, má výstupní klauzuli na astronomických 700 milionů eur (18,2 miliardy korun).

Tady se ale rozhoří mezi klubem a jeho největší legendou pravděpodobně ostrý spor.

Barcelona argumentuje tím, že možnost odejít zdarma Messimu vypršela 31. května. Hráčovi právníci prý zase tvrdí, že letošní koronavirovou pandemií ovlivněná sezona v tu chvíli neskončila, proto se klauzule mohla posunout až do léta, kdy se ročník v Barceloně uzavřel po neúspěšné Lize mistrů.

Messiho by k sertvání v Barceloně mohla přesvědčit snad jen rezignace stávajícího prezidenta, jímž je Josep Maria Bartomeu. Nové volby jsou v plánu až za rok, nicméně vzhledem k turbulentnímu dění v klubu a hrozbě ztráty největší ikony k nim může dojít výrazně dřív.

Hovoří pro to i protesty fanoušků, kteří se vydali do ulic poblíž Camp Nou, aby vyjádřili svou nevoli s jednáním vedení, s nímž je spjata nejen špatná nálada v klubu, ale i touha Messiho po odchodu. 

Pokud se ale informace potvrdí, Messi opustí Barcelonu po dlouhých dvaceti letech. Překonal snad všechny myslitelné klubové rekordy, na svém kontě má 748 zápasů, 646 gólů a 260 asistencí. Také v uplynulé sezoně byl nejlepším střelcem i nahrávačem týmu. Jemu i klubu chyběla týmová trofej, na kterou Barcelona nedosáhla.

Setkání s Guardiolou v Manchesteru City?

Ve třiatřiceti letech zbývají mimořádnému fotbalistovi odhadem tři roky na absolutním vrcholu. Lionel Messi hodlá kopat do míče někde, kde bude co největší šance vyhrávat velké trofeje. Možná by se mu líbilo obnovení „barcelonské“ spolupráce s Pepem Guardiolou v Manchesteru City.

Klub arabských boháčů ale zůstává pod drobnohledem kontrolorů UEFA. Kvůli porušování finančních pravidel původně dostal dvouletý zákaz startů v evropských soutěžích, trest byl nakonec zmírněný na pokutu 10 milionů eur. Nicméně gigant z Manchesteru musí být maximálně opatrný, což při pokrytí nákladů na Messiho nebude úplně snadné.

Klíčové bude to, zda Messi bude moct Barcelonu opravdu opustit zadarmo. V tu chvíli se ozvou určitě i další kluby, zmiňuje se Inter Milán, Juventus, případně PSG a jiní.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Barcelona - Bayern 2:8. Brutální debakl! Německý tým je v semifinále
Video se připravuje ...

Totální demolice Barcelony! Klidně odejdu mezi prvními, zoufal Piqué
Video se připravuje ...

Nejlepší přestupová období historie: Kdy se nejvíc zaskvěly Barca nebo AC Milán?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud