4. září 2015 • 13:20

Čínští majitelé Slavie? V Praze kupují palác, podpoří i reprezentaci

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

S novým majoritním majitelem Slavie vstupuje do českého fotbalu velmi významný hráč. Společnost CEFC je šestou největší privátní firmou v Číně, která v posledních dnech rapidně stupňuje své aktivity v České republice. Klub z Edenu, v němž získala šedesátiprocentní podíl, je její novou viditelnou, avšak zdaleka ne jedinou akvizicí.



CEFC od roku 1980 působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty. Ke konci roku 2014 měla firma přes 20 tisíc zaměstnanců. Její obrat podle žebříčku Fortune Global 500 dosáhl 34,7 miliardy dolarů.

Letos v květnu získala CEFC za 78,95 milionu eur (zhruba 2,17 miliardy korun) pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T. Počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent a firma by měla zájem o navýšení podílu na 30 procent.

"Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má SK Slavia Praha," uvedl v prohlášení prezident CEFC Čchan Čchao-tuo. "Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří - na vrchol," dodal.

"Oni (čínští majitelé) nemají ambici se na řízení nijak zvlášť podílet, takže se nejspíš domluvíme, že pořádek a disciplínu v klubu nastavíme my. Slavii je třeba dát do pořádku po stránce sportovní, ekonomické i manažerské. Musí se nastavit jasná pravidla fungování a komunikace," prohlásil Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service.

Realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka tento týden také oznámila, že CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy.

Od společnosti Martinický palác získá CEFC také Martinický palác na Hradčanském náměstí. Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena.

Podle informací Neovlivni.cz má CEFC zájem stát se také partnerem fotbalové reprezentace a založit nadaci, která bude podporovat v oblasti sportu, kultury a zdravotnictví.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud