Michal Koštuřík
15. prosince 2015 • 14:37

Poznara loví z Plzně i ciziny. Zlínský objev chce ještě zůstat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První ligu hraje pět měsíců. To stačilo Tomáši Poznarovi (27) k tomu, aby ho zasypaly nabídkami nejlepší tuzemské kluby. Podle informací Sportu o něm uvažují v Plzni, Liberci, Jablonci či v Teplicích. Jak se k tomu staví útočník Zlína? Do konce sezony dres nejspíš nezmění. „Chce mě dost týmů, ale nejlepší krok asi bude zůstat,“ přibližuje urostlý pracant.



Jeho parťák Lukáš Železník jde po vydařeném podzimu do Slavie. Závidět mu však Tomáš Poznar nemusí. V podstatě je na tom ještě líp, nabídky od elity může přehazovat vidlemi. Například Jablonec ale v tuhle chvíli nepovažuje za vhodnou adresu. „Tam bych asi neměl místo, těžko by se prosazovalo,“ obává se konkurence typově podobných Martina Doležala a Tomáše Wágnera.

Z neznámého hráče, jehož v kariéře přibrzdila tři vážnější zranění, je po šestnácti kolech žádaná hvězda Synot ligy. A jeho trenér Bohumil Páník se nediví. „Tomáš dozrál jak lidsky, tak fotbalově,“ říká kouč úspěšného nováčka. „Dostudoval, je svobodný a bez závazků. V noci ho nebudí dítě, pro fotbal teď může udělat maximum. Má ideální věk a čas k tomu, aby někam vystřelil.“

Ano, může to klidně být raketový odpich. Třeba ze Zlína do mistrovské Plzně. Když se o údajném interesu Západočechů doslechl, byl vykulený. „Podle mě nedosahuji kvalit jejích hráčů, k nim spíš vzhlížím,“ tvrdí skromně. Laso od šampiona by si však nedovolil odmítnout. „Plzeň na mě udělala nejlepší dojem, je to největší mašina v republice,“ říká.

Zlín - Jablonec: Gól Tomáše Poznara na 1:0
Video se připravuje ...

Anebo by mohl vyrazit za koučem Jindřichem Trpišovským, který ho zná už z druhé ligy, do Liberce. Možnosti má i v Polsku a v Izraeli. Lákavé vize. Jenže Poznarovi se z nich hlava netočí. Práci si rozdělal v mateřském Zlíně a nemíní od ní utéct. „Něco se tady začalo a je potřeba to dokončit. Ze sportovního hlediska bych měl ten půlrok ještě zůstat,“ sází na jistotu. „Musela by přijít bomba, abych nyní odešel,“ dodává.

To neznamená, že netouží po lepší štaci. Samozřejmě chce jít výš, zahrát si na ligové špici a v evropských pohárech. „Zlín je na fotbal super, ale asi nikdy nebude hrát o titul. V klubu ta síla není. Chtěl bych to zkusit někde, kde ty ambice jsou,“ přiznává s výhledem na letní transfer. Za hubičku k mání nebude, zájemci musí přitlačit. Inteligentní střelec má smlouvu ještě na další ročník.

Pro Páníka je Poznar stěžejní personou mužstva. Fakt, že vyzrál v pozdějším věku, ho nepřekvapuje. „Vysocí hráči to mají hrozně těžké, aby dali svou sílu a koordinaci nějak dohromady. Tyhle typy hodnotím až po pětadvaceti letech,“ vysvětluje kouč a dává za příklad Jana Kollera či Libora Doška.

Svěřencův přístup k lukrativnímu přestupu kvituje. „Tomáš to správně vyhodnocuje, že ještě zůstane tady a potom do toho šlápne,“ souhlasí Páník, který si všiml útočníkovy profesionality mimo hřiště. „Naučil se pracovat se svým zdravím. Nic mu není a on přijde za fyzioterapeutkou jenom si udělat prevenci. To je paráda, fantastická věc! Ten hráč se naučil starat se sám o sebe, nikdo ho nemusí hlídat. Je to perfektní kluk, fantastický i v defenzivě,“ chválí Páník.

Buďte si jistí, že Poznar si svůj nový klub vybere pečlivě. Půjde se prosadit do základu. „Vím, jaké to je, když přijde nový útočník do Zlína. Musí ukázat něco navíc, aby měl šanci dostat se do sestavy na úkor hráčů, kteří tady mají nějaké postavení,“ vidí, jak to mají posily těžké.

„Taky se na to koukám tak, že jsem v lize teprve půlrok. Že jsem to zvládl, a konec? Tak to ne! Dávám teď fotbalu vše, co jde. A ono se mi to začíná vracet. Hlavu mám čistou, psychiku vyrovnanou. Chci ty výkony potvrdit, motivaci mám velkou,“ nezastírá.

Zlín - Ostrava: Gól Tomáše Poznara na 2:0
Video se připravuje ...

Takovému Liberci by se ale v blízké budoucnosti nebránil. „Je tam špičkový trenér Trpišovský, který na mě působí velmi dobře. Je charakterní. Jeho výsledky, ať už se Žižkovem, nebo v Liberci, to je bomba. Momentálně je magnet na úspěchy,“ oceňuje útočník, který by si rád držel stabilně vysokou formu jako sparťan David Lafata. „To je můj sen,“ přiznává.

Na jaře čeká Poznara nová výzva i ve Zlíně. Na hrotu už nebude mít vedle sebe Železníka, se kterým si úžasně vyhověl. „Vytvořili jsme obávané duo, každá obrana to pocítila. Soupeři se nás báli,“ nebojí se říct.

Bez kapitána a nejlepšího střelce bude nováček jiný. „Pro tým je to problém, odchází velký hráč,“ uvědomuje si jeho fotbalové „dvojče“. V dorostu přitom mezi těmi dvěma panovala obří rivalita. „Šlapali jsme si po fleku,“ vybavuje si.

Pokračovalo to i ve druhé lize za trenéra Martina Pulpita. „Ten nás absolutně tlačil proti sobě. Vytvářel konfrontační atmosféru,“ nelíbilo se mu. Železníka bral jako spoluhráče, kamaráda. „Jsem zastáncem toho, aby hráči spolupracovali. Ať už hrají, anebo ne. Pak jsme si to vyříkali a pod trenérem Páníkem to začalo neuvěřitelně šlapat,“ pochvaluje si. „Lukáš říká, ať nás vezmou v balíčku do Slavie oba,“ usmívá se.

To neklapne, cesty zlínských hvězd se v zimě rozejdou.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud