Jan Vacek
14. května 2017 • 17:10

Mistr ztratil tvář. Plzeň na jaře neporazila žádný z TOP šesti týmů

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Schopnost mít zápasy pod kontrolou a zvládat klíčové střety s nejtěžšími soupeři. To byly hlavní poznávací znaky Viktorie Plzeň v posledních dvou taženích za mistrovským titulem. Nyní je už Západočeši na své straně nemají. A v dostizích se Slavií za ligovým primátem proto ztrácejí. Po sobotě dva body.



Platilo to pod Miroslavem Koubkem, následně i pod Karlem Krejčím. Viktoria často působila jako stroj. V drtivé většině zápasů diktovala tempo hry, měla dění na trávníku plně pod kontrolou. Z mužstva vyzařovaly klid a víra ve vlastní schopnosti. Výhry se braly tak nějak automaticky.

Během letošního jara je to jiné. Mistr už není tak dominantní, otěže zápasů často pouští z rukou. Tak jako v pátek s Mladou Boleslaví. Plzeň sice začala dobře, z první akce soupeře ovšem inkasovala první gól.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:3, skvělý závěr jen za bod, titul se vzdálil
Video se připravuje ...

Až za katastrofického stavu 0:3 přepnuli domácí na nejvyšší obrátky a sáhli alespoň pro bod. Něco podobného už Viktoria ve druhé polovině sezony předvedla. Doma s Teplicemi rovněž prohrávala 0:2, až díky drtivému závěru nakonec urvala remízu.

V obou duelech sice ukázala charakter, zároveň ale poztrácela čtyři body, které jí nyní v přetahované se Slavií chybí. V minulých sezonách by přitom bylo nemyslitelné, aby si Plzeň nechala utkání takhle ulétnout.

Plzeň na jaře proti týmům z TOP 6
venku Zlín 0:0
venku Slavia 0:1
doma Teplice 2:2
venku Sparta 0:2
doma Ml. Boleslav 3:3

„Taky by mě zajímalo, proč to tak je. Nedokážu říct, vůbec nevím,“ kroutil hlavou po pátečním smíru s Mladou Boleslaví útočník Michael Krmenčík. Na podobné veletoče Plzeň rozhodně nebyla zvyklá. Naopak, v jejím podání často rozhodoval první gól.

Jakmile ho vstřelila, už duel nepustila. Nyní se v jejích zápasech může stát všechno. V Karviné vyrovnával Marek Bakoš v 72. minutě na 1:1. Zdálo se, že na hřišti už bude ve zbytku duelu pouze hostující tým. Jenže Plzeň si nechala za tři minuty vstřelit druhou branku a utkání musela otáčet.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Plzeň 2:0. Rozhodli Šural a Karavajev
Video se připravuje ...

V Jablonci zase vedla 2:0 po poločase. Ještě loni by to automaticky znamenalo konec zápasu, druhá polovina by se dohrávala jen pro formu. Ne tak nyní. Severočeši dokázali dvěma slepenými zásahy srovnat, Plzeň nenašla protizbraň.

„Bohužel se nám to opakuje, musíme se nad tím zamyslet,“ prohodil trenér Zdeněk Bečka. Ve Štruncových sadech navíc musí přemýšlet i o další proměně k horšímu. Plzni už se nedaří zvládat těžké zápasy, jako tomu bylo dřív.

Pokud vezmeme elitní šestici současné tabulky, Viktoria ani v jednom případě nevyhrála. Dvakrát prohrála, třikrát brala remízu. To je bilance, na kterou nebyla zvyklá.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Plzeň 1:0. Šlágr rozhodl Frydrych
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud