Michal Kvasnica
18. srpna 2019 • 04:50

Na Spartu s kapitánem na lavičce. Baroš je v Baníku útočník číslo 4

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z přívětivého rozlosování prvních pěti kol vydoloval Baník devět bodů, což jej řadí do první poloviny tabulky. Slušný počin, který však – nebýt zbytečných domácích ztrát – mohl být ještě lepší. Zajímavé však je, že Ostravští ligu odstartovali v mnoha ohledech velmi překvapivě. Že bude například zdravý kapitán Milan Baroš celé zápasy sledovat pouze z lavičky náhradníků, se nečekalo. Jinak tomu pravděpodobně nebude ani dnes odpoledne na Letné.



V minulé sezoně se to stalo dvakrát: poprvé šlo o zdravotní problémy, podruhé o šetření na finále poháru. Nyní Milan Baroš sleduje utkání z lavičky z jiných důvodů. Výkonnostních a taktických. Přestože kapitána nic netrápí a tvrdou letní přípravu odmakal téměř bez úlev, je z něj náhradník.

Že by žolík jako za starých časů na začátku kariéry? Ani tak to není, ostravská legenda již tři celé zápasy proseděla na lavičce, aniž by do nich vůbec naskočila. V základu Baroš nastoupil pouze proti Teplicím, kde nepodal špatný výkon, ale neproměnil penaltu. A něco se zřejmě zlomilo.

„Je jenom dobře, že přišel Smolič (Tomáš Smola). Když jsme byli loni zranění, měl trenér strašný problém útok vůbec poskládat. Teď je nás tady pět, znamená to větší konkurenci, kluky to posiluje, protože musejí v tréninku pracovat. Každý chce hrát, ale je třeba vzít v potaz, že určitě zase přijdou nějaká zranění, navíc zápasů je moc. Je to jednoduché: musíme se o to spolu porvat,“ odpovídal MB27 před sezonou na dotaz deníku Sport, jestli už jeho role nebude spíš mentorská.

Pět forvardů již v kádru po odchodu Ondřeje Šašinky na hostování do Slovácka není, Barošova pozice však zůstává stejná – zatím převážně opravdu mentorská. A to Slezané jako jeden z mála ligových celků pravidelně hrávají na dva klasické hroty. Kouč Bohumil Páník však upřednostňuje exopavské duo Nemanja Kuzmanovič, Tomáš Smola a v závěru do hry posílá Dameho Diopa.

Baroš kvůli velké konkurenci v hierarchii ostravských útočníků během pár měsíců klesnul ze stálice o tři pomyslné příčky na pozici útočníka číslo čtyři. Je dokonce možné, že se situace v tomto ročníku vyvine tak, že na vítěze Ligy mistrů zbudou spíše duely MOL Cupu, což bylo v předchozích sezonách aspoň v prvních pohárových kolech nemyslitelné.

„Musím říct, že Baník teď má celkově opravdu silný útok. Kuzmanovič je moc užitečný, Smola odvádí obrovskou práci, kvalitu má i Diop,“ říká legendární kanonýr Václav Daněk. „A navíc je tam ještě Bary! To je stále velká síla, hráč, který umí rozhodnout zápas, poprat se o balon, udržet ho. Někdy sice nenastupuje od začátku, nevím, jak je na tom zdravotně, ale jemu stačí chvilka, aby využil soupeřova zaváhání. Pořád má Baníku co dát, je lídrem nejen na hřišti, ale i přístupem. Věk nezastavíte, ale kvalita je pořád na Barošově straně,“ neodepisuje kapitána.

V dohledné době to však vzhledem k solidní formě Kuzmanoviče se Smolou, kteří si oba připsali již tři trefy, na nějakou razantní interní změnu nevypadá, což jde vyčíst i z Páníkových slov. „Ono je to úplně stejné jako v každém jiném zaměstnání. Když pracujete a daří se vám, je to hned pozitivnější. Vždy je lepší, když je mužstvo naladěné a minule se vyhrálo, můžeme tam jet optimisticky,“ prohlásil trenér před dnešním šlágrem na Letné.

Nejlepší střelec EURO 2004 tak musí na větší příležitost čekat. Radost fanouškům však Baroš dělá i mimo hřiště. Před pár dny například téměř 38letý fotbalista předal nevidomému příznivci Baníku svůj dres a za velkého potlesku ostatních spoluhráčů jej provedl kabinou.

Teď ještě ty starty a góly...

Milan Baroš ve třetím kole neproměnil penaltu
Milan Baroš ve třetím kole neproměnil penaltu

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Baník - Bohemians 4:2. První domácí výhra Ostravy i díky spornému gólu
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Sparta 4:3. Bláznivé drama rozsekl v nastavení Budínský
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud