13. května 2023 • 16:50

SESTŘIH: Liberec - Budějovice 4:0. Jasná výhra a Slovan je ve finále play off

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Liberce deklasovali v ligové nadstavbě v odvetě semifinále skupiny o umístění České Budějovice 4:0 a zajistili si postup do finále. Gólovou ztrátu Slovanu po prohře 2:3 v prvním zápase smazal ve 38. minutě Matyáš Kozák a po změně stran přidali další branky Christian Frýdek, střídající Lubomír Tupta a Victor Olatunji.



Slovan se o triumf ve skupině spojený s prémií jednoho milionu korun a s nasazením do třetího kola domácího poháru utká s Hradcem Králové, první zápas se bude hrát příští neděli na stadionu soupeře. Dynamu sezona skončila.

Českobudějovičtí v závěru ročníku našli střeleckou formu a v předchozích čtyřech ligových zápasech dali 12 branek. Ani na stadionu U Nisy nechtěli jen bránit těsný náskok z prvního semifinále, přestože jim chyběli dva nejlepší střelci - zraněný Čmelík a před týdnem vyloučený Čermák. Víc šancí však měli od začátku domácí.

Janáček, který se vrátil do branky Jihočechů, už v šesté minutě svůj tým dvakrát zachránil při střelách Olatunjiho a Kozáka. Podobná situace se opakovala po půlhodině hry, kdy Janáček vyrazil další Olatunjiho střelu a Plechatý pohotově doklepl míč do sítě. Videorozhodčí ale odhalil, že při tom stál v ofsajdu.

Zmatky v obraně hostí pokračovaly i při Frýdkově rohovém kopu. Mikulovu střelu ještě zastavilo břevno, ale Kozák už v 38. minutě zblízka mířil přesně. Pro útočníka, který se v lize v základní sestavě objevil poprvé od loňského srpna, to byl teprve druhý gól v nejvyšší soutěži. Hosté u sudího marně reklamovali faul na brankáře, videorozhodčí tentokrát libereckou trefu posvětil.

Domácí byli v závěru prvního poločasu při chuti. Blízko k druhému gólu byl řecký obránce Purzitidis, který ale zblízka těsně minul branku a na svou první trefu v české lize si ještě musí počkat.

Brzy po změně stran měl další dvě šance hodně aktivní Kozák, který je v Liberci na hostování ze Sparty. V 66. minutě předvedli domácí povedenou kombinaci, do níž se hned po svém příchodu na hřiště zapojil Tupta. Přesnou přihrávkou přes šířku hřiště našel nabíhajícího Frýdka a ten se počtvrté v tomto ligovém ročníku zapsal mezi střelce.

Slovan v prvním utkání na jihu Čech promarnil dvoubrankový náskok, který si vytvořil během prvních 10 minut, ale tentokrát nic podobného nedopustil. Naopak Tupta na konci 81. minuty postup Severočechů zpečetil svým pátým gólem v ligové sezoně. V závěru, kdy už jihočeská obrana vůbec nestíhala, debakl dovršil Olatunji. V 89. minutě sám proti Janáčkovi nejprve trefil tyč, ale odražený míč proměnil ve svůj šestý gól v české lize.

Liberec si připsal nejvyšší výhru v lize od druhého kola, v němž deklasoval Teplice 5:1. Znovu se potvrdilo, že Dynamu se na stadionu U Nisy nedaří. Jeho poslední výhra je z roku 1996, od té doby tam o ni v lize už devatenáctkrát marně usilovalo.

Góly

Domácí: 39. Kozák, 66. Frýdek, 81. Tupta, 90. Olatunji

Hosté:

Sestavy

Domácí: Bačkovský – Ndefe, Plechatý, Purzitidis – Fukala, Varfolomejev (65. Doumbia), Valenta (90+1. Lexa), Frýdek (82. Prebsl), Mikula (C) (82. Ghali) – Olatunji, Kozák (65. Tupta).

Hosté: Janáček – Čoudek, Havel (84. Broukal), Králik (C) – Penner, Čavoš (79. Mic. Škoda), J. Hora, Potočný (59. Sluka) – Adediran (84. Grič), Hellebrand – Hais (59. Matoušek).

Náhradníci

Domácí: Vliegen, Rabušic, Doumbia, Lehoczki, Lexa, Rondić, Preisler, Polyák, Ghali, Tupta, Prebsl

Hosté: Šípoš, Broukal, Matoušek, Škoda, Sluka, Grič

Karty

Domácí: Varfolomejev

Hosté: Adediran, Havel, Čoudek

Rozhodčí

Ulrich – Hádek, Vyhnanovský; VAR: Hocek, AVAR: Kubr

Stadion

Stadion U Nisy, Liberec

Návštěva

1358 diváků

Klíčové momenty:

Liberec - České Budějovice: Horko před bránou Dynama! Hosté přežili tři tutovky
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Slovan jde do vedení, míč procpal do sítě Kozák, 1:0!
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Purzitidis se zjevil před Janáčkem, překonat ho ale nedokázal
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice. Petarda Hellebranda
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Krásnou akci Slovanu zužitkoval Frýdek, 2:0!
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Je rozhodnuto, na 3:0 zvýšil Tupta!
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Janáček fantastický způsobem sebral gól Olatunjimu
Video se připravuje ...

Liberec - České Budějovice: Domácí exhibice, nakonec se prosadil i Olatunji, 4:0!
Video se připravuje ...

FC Slovan Liberec Vše o klubu ZDE

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud