Pavel Šťastný
11. dubna 2024 • 16:27

Preciado: trest až do nadstavby. Hodina před komisí, jak se hájil?

Autor: Pavel Šťastný, šq, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
173
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přišel, obhájil se a po hodině odešel. Na hřbetu už měl další ortel. Angelo Preciado si za Spartu zahraje až v ligové nadstavbě. Od disciplinární komise dostal za úder loktem do stehna Bensona Sakaly trest na čtyři soutěžní utkání. Šlo o jeho druhý prohřešek za poslední měsíc, což mu lehce přitížilo. V klubu hráč po druhé červené v krátké době absolvoval první pohovory. Jak vše probíhalo, si projděte v naší ONLINE reportáži.



Do sídla Ligové fotbalové asociace dorazil s předstihem téměř pětadvacet minut. Sparťan Angelo Preciado se v den disciplinárního řízení oblékl do bílého, na přítomné novináře a fotografa se usmál. Jako by ani nečelil druhému průšvihu za poslední měsíc.

Do budovy nakráčel spolu s ředitelem sparťanské komunikace Ondřejem Kasíkem a překladatelkou, která ekvádorského reprezentanta od přestupu do Sparty učí základy angličtiny a češtiny. Záměr byl zcela zřejmý, Preciado se měl cítit co nejvíc komfortně.

Mluví totiž plynule pouze španělsky. Což ukázal i členům disciplinární komise. Obránce letenského týmu měl poměrně dlouhou obhajobu, z budovy vyšel krátce po tři čtvrtě na čtyři s trestem na čtyři soutěžní zápasy.

„Snažili jsme se poukázat na fakt, že nešlo od Angela o provokativní jednání v tom smyslu, že by vstal a sám hledal soupeře. Jednalo se o reaktivní chování na nekomfortní agresivní situaci, která vznikla,“ uvedl před novináři Kasík s tím, že zástupci klubu proberou možnost odvolání. Což se ovšem neočekává.

Anketa

Co říkáte na čtyřzápasový trest pro Preciada?

Moc přísný
Tak akorát
Čtyři zápasy jsou málo

Potíž byla v tom, že spis s Preciadovým jménem přistál disciplinárce na stole už podruhé za posledních sedm týdnů. Na začátku března ho trestala za kopanec do Jana Bořila v ligovém derby se Slavií, za což dostal tři zápasy.

Tentokrát se sparťanský bek provinil v neděli proti Mladé Boleslavi (hned v prvním ligovém zápase po odpykání si prvního verdiktu). Nasadil jesle Bensonu Sakalovi, prohnal se kolem něj do vápna a po střetu upadl. Penalta se nepískala, zato hříšník na zemi se vztekle ohnal po protihráči a trefil ho loktem do stehna, za což viděl přímo červenou kartu.

Sparta před komisí argumentovala Preciadovou minulostí z ekvádorské a  belgické ligy, kde ještě v minulé sezoně oblékal dres Genku. Za 153 soutěžních zápasů dostal dvakrát dvě žluté v jednom utkání a jednou byl vyloučen za podobnou reakci jako v zápase s Boleslaví. Čísla ovšem výrazně nezabrala.

„Jednalo se o druhé podobné provinění ve velmi krátké době a při vyhodnocování byl do délky trestu zakomponován faktor bezprostřední recidivy,“ uvedl Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA.

Sazba za Sakalu je tedy o jedno utkání vyšší než za Bořila. Preciado s jistotou v základní části už nenaskočí, Sparta se bude při jeho absenci spoléhat nejspíš na Tomáše Wiesnera či Jana Mejdra.

Letní posila z belgického Genku přijde o duely s Bohemians v Ďolíčku, doma s Baníkem, v Olomouci a o první kolo nadstavby. Záležet však bude i na termínu finále domácího poháru, jenž zatím není stanoven. V něm se Sparta utká s vítězem semifinále mezi Plzní a Zlínem, které je na programu 24. dubna.

Na derby se Slavií, ke kterému by mělo dojít ve druhém kole v závěrečné ligové části, už bude Preciado zpět. Otázka ovšem je, jak s ním zakročí sparťanské vedení.

Hráč dostal zpětnou vazbu hned v pondělí, zkraje týdne absolvoval první pohovory s lidmi z klubu a další ho údajně ještě čekají. „Je to neakceptovatelné. Vyřešíme to interně,“ řekl bezprostředně po zápase s Boleslaví trenér Brian Priske, jenž sám za čtyři žluté dostal automaticky stopku na sobotní klání s klokany.

Jisté je, že Preciado na jaře nuceně zmešká (v tuto chvíli) sedm zápasů. Pomůže Letenským aspoň v závěrečných bojích o obhajobu mistrovského titulu? To se ukáže…

Zápasy, o které Preciado přijde

13. dubna - Bohemians-Sparta (28. kolo)
20. dubna - Sparta-Baník (29. kolo)
28. dubna - Olomouc-Sparta (30. kolo)
4./5. května - 1. kolo nadstavby

ONLINE PŘENOS - Preciado u disciplinární komise
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Obnovit
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:19
11. 4. 2024
 

Stopku automaticky dostal i trenér Sparty Brian Priske, který kvůli čtvrté žluté kartě bude na lavičce chybět jeden ligový zápas.

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:14
11. 4. 2024
 

Zápasy, o které Preciado přijde

Bohemians–Sparta

Sparta–Baník

Olomouc–Sparta

První kolo nadstavby

Záležet bude i na termínu finále domácího poháru, jenž zatím není stanoven. V něm se Sparta utká s vítězem semifinále mezi Plzní a Zlínem, které je na programu 24. dubna.

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:09
11. 4. 2024
 

Komentář předsedy DK Richarda Bačka: „V případě obránce Sparty Praha Angela Preciada se jednalo o druhé podobné provinění ve velmi krátké době a při vyhodnocování byl do délky trestu zakomponován faktor bezprostřední recidivy. S přihlednutím k této skutečnosti a na základě veškerých důkazů proto Disciplinární komise LFA přistoupila k trestu v podobě zastavení závodní činnosti na dobu čtyř zápasů.“

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:07
11. 4. 2024
 

„Snažili jsme se poukázat, že nešlo od Angela o proaktivní jednání, že by vstal a sám hledal soupeře. Jedná se o reaktivní chování na nekomfortní agresivní situaci, která vznikla,“ řekl novinářům Ondřej Kasík, ředitel sparťanské komunikace.

Šéf komunikace Sparty Ondřej Kasík s překladatelkou doprovázeli Angela Preciada na jednání disciplinárky
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:01
11. 4. 2024
 

Preciado mluvil před komisí poměrně dlouho, a to prostřednictvím překladatelky, která ho po přestupu do Sparty učí základy angličtiny a češtiny. Klub chtěl, aby se hráč cítil co nejkomfortněji.

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
16:00
11. 4. 2024
 
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
14:41
11. 4. 2024
 

Angelo Preciado dorazil do sídla LFA s téměř půlhodinovým předstihem za doprovodu překladatelky a Ondřeje Kasíka, ředitele sparťanské komunikace.

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
13:44
11. 4. 2024
 

Podívejte se na výběr nejvyšších trestů od fotbalové disciplinárky

 

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
13:06
11. 4. 2024
 

Už druhému vyloučení Angela Preciada v sezoně se v posledním dílu magazínu LIGOVÝ INSIDER podrobně věnuje i bývalý sportovní ředitel Letenských Tomáš Požár. „Musím říct, že už jsem dlouho neviděl tak dobrého hráče,“ hodnotí pozitivně Ekvádorcovy kvality. Červenými kartami si to však akvizice Sparty kazí. „Ta z posledního zápasu je samozřejmě totální nesmysl. Dá se říct, že je to podraz na kluky na hřišti i lidi v klubu. To se nemůže stát, a když je to ještě opakovaně, tak se to vlastně ani nedá pochopit,“ dodává Požár. V létě by se podle něho nabízelo jedno win-win řešení...

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
12:10
11. 4. 2024
 

Že to je odstavec 1, je poměrně zásadní. Když Preciado kopnul v ligovém derby Jana Bořila, soudila ho disciplinárka podle přísnějšího odstavce 3. Ten je ve svém znění skoro stejný, až na to, že se v něm hovoří o „zvlášť hrubém“ způsobu napadení. Sazba je vyšší, až šest měsíců a 50 000 korun. Zrovna u Preciada leží rozdíl právě v míře hrubosti, případně možnosti zranění soupeře – tehdejší kopnutí do kolena je horší než aktuální bouchnutí do stehna. Za Bořila, podle přísnějšího znění, dostal stopku na tři zápasy. Nyní by tedy nejspíš dostal dva, jenže je tu recidiva, navíc velmi brzká.

Takže – berme to pouze jako odhad – můžeme čekat trest někde na třech, čtyřech zápasech.

Zprávy ze dne 11. 4. 2024
12:09
11. 4. 2024
 

Tělesné napadení. Tak se jmenuje paragraf 48 Disciplinárního řádu, který se bude kolem Angela Preciada kroutit. Konkrétně se ho bude téměř s jistotou týkat odstavec 1, který zní:

„Kdo se v souvislosti s utkáním dopustí tělesného napadení soupeře, spoluhráče, trenéra nebo jiné osoby cloumáním, vražením, udeřením anebo jiným podobným způsobem, a navíc byl anebo měl za to být při utkání vyloučen, bude potrestán zákazem činnosti až na dva měsíce nebo peněžitou pokutou až do výše 25 000 korun.“

Červená! Preciado se ohnal po Sakalovi
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
11:20
11. 4. 2024
 

Preciadův zkrat v zápase proti Mladé Boleslavi vzbudil rozruch, redaktor deníku Sport a webu iSport.cz Jiří Fejgl se ve svém blogu ptal, jestli by pro Spartu nebylo lepší ho při výhodné nabídce prodat. Na podobnou otázku pak odpovídali v anketě oslovení experti. „Kdyby přišla nabídka, prodal bych ho. Ale na vyhazov to není,“ říkal třeba Martn Frýdek. Experti hodnotí, co s Preciadem: Obří pokuta, kterou pocítí. Ale ať netrucuje - čtěte zde >>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 11. 4. 2024
11:00
11. 4. 2024
 

Angelo Preciado by si dnes měl od disciplinární komise vyslechnout trest za své ohnání se loktem po Bensonu Sakalovi z Mladé Boleslavi. Disciplinárka zasedá zhruba od 14 hodin, Preciado by měl být pozvaný na 15. hodinu.

VIDEO
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
173

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud