Jan Podroužek
24. února 2022 • 10:53

Útok? Spíš zkrocení „divokého“ Fenerbahce. Slavia má nahráno, ale...

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před týdnem v Istanbulu se spustil tanec, jaký na jaře ve slávistické ofenzivě předtím ani potom nevířil. Tři góly do sítě Fenerbahce, to je o jeden víc než ve zbývajících čtyřech soutěžních zápasech! Trenér Jindřich Trpišovský je ovšem určitě ten poslední, kdo by si podobný „blázinec“ přál i do čtvrteční odvety prvního kola play off Konferenční ligy. Cesta za postupem povede přes zkrocení divoké povahy soupeře.



Nezvládly to postupně Midtjylland, Leverkusen, Nice, Beer-Ševa, Leicester, Rangers, Ferencváros, Legia, Union Berlín, Maccabi Haifa a Feyenoord. Jediný Arsenal. Za poslední dva roky se ve dvanácti případech našel jen jeden tým, který dokázal vyhrát na Slavii v evropských pohárech.

Když si tuhle úspěšnost „sešívaní“ udrží i ve čtvrtek večer, budou se radovat z postupu do osmifinále Konferenční ligy. Proti Fenerbahce jim totiž díky výhře z minulého čtvrtka v Istanbulu 3:2 stačí remíza. Už se ale nedá říct prohra. Jakákoliv o jeden gól totiž prodlouží odvetu o dalších třicet minut. Protože jak víme, pravidlo o výhodě gólů na hřišti soupeře už je po 56 letech existence zase šedou minulostí.

A v tom tkví složitost čtvrtečního utkání. Český mistr do něj jde jako favorit, který má slušně nahráno. Ale týden stará zkušenost ho varuje, že se ze zápasu může stát složitě kontrolovatelný tanec. Nic pro nervy trenéra Jindřicha Trpišovského. Turecký soupeř je zkrátka od přírody divoké povahy. Nepředvídatelný…

„Je to tak, minule padlo dost gólů a bylo hodně šancí na obou stranách. Byl to otevřený zápas, první půle se hrála skoro 35 minut čistého času, což je dost vysoké číslo. I díky výsledku z prvního zápasu je možné, že v odvetě bude na obou stranách hodně rychlých protiútoků, soupeř má rychlé hráče. Bude to důležitý faktor. Buď to oba týmy dokážou eliminovat, nebo naopak efektivně proměňovat,“ přemýšlí nahlas před odvetou.

Nádhernou ukázkou budiž osobní zkušenost, kdy se se stejně kolísavou náladou, s jakou ostatně hrálo Fenerbahce, chovali i jeho fanoušci v hledišti stadionu Sükrüho Saracogla. Při gólových zásazích slávistů svalovali na své hráče hněv celého světa, ale jakmile se jejich miláčci dostali na dostřel, zase to byli ti praví příznivci.

„Očekávám, že navážeme na náš velmi dobrý výkon z prvního utkání. Kluci dokázali, že při plnění všech úkolů, zodpovědností a kvalitou, kterou předvedli, dokážou na Fenerbahce dát tři góly a vypracovat si další spoustu šancí. To je věc, kterou musíme mít v hlavě na odvetné utkání a moc nekalkulovat s tím, že jsme první zápas zvládli,“ vyjmenovává Trpišovský ideální rozpoložení, jaké si večer přinést na trávník v Edenu.

„Musíme zohlednit, že to je tenhle jeden duel, který rozhodne o postupu,“ upozorňuje.

Když se Slavia pod Trpišovského vedením dostala do jarní vyřazovací fáze evropských pohárů, v obou předchozích případech z toho byla top osmička, čtvrtfinále.

A zase to má dobře rozehrané.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 19. Schranz, 27. Sor, 63. Sor

Hosté: 39. Yandaş, 90. M. Berisha

Sestavy

Domácí: Mandous – Bah (46. Lingr), Ousou, Kačaraba (C) (90+2. Kúdela), Oscar – Traoré (78. Talovierov), Holeš – Schranz, Plavšić (90+2. M. Pudil), Olayinka – Sor (83. Tecl).

Hosté: Bayındır (C) – Osayi-Samuel, Aziz, Tisserand (81. Kim Min-jae), Attila Szalai – J. Sosa (57. Tufan), Yandaş – E. Valencia, Pelkas (57. Güler), Kadioglu (28. Sangaré) – Dursun (81. M. Berisha).

Náhradníci

Domácí: Sirotník, Talovierov, Tecl, Samek, Kúdela, Madsen, Krmenčík, Lingr, Pudil, Pudil

Hosté: Çetin, Özer, Kim Min-jae, Tufan, Kahveci, Berisha, Güler, Aksoy, Sangaré

Karty

Domácí: Kačaraba, Tecl

Hosté: Osayi-Samuel, Yandaş, Pelkas

Rozhodčí

Kavanagh – Hatzidakis, Lennard – Madley

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud