Radek Špryňar
17. března 2022 • 22:52

Linec - Slavia 4:3. Divoký postup, ale dvě červené i chyby Mandouse

Vstoupit do diskuse
54
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Potřetí v éře Jindřicha Trpišovského stojí Slavia na stejné evropské kótě a píše nový interesantní příběh. V odvetě s Lincem dohrávala bez vyloučených Aihama Ousoua a Srdjana Plavšiče, ztratila vedení 3:1 a prohrála 3:4. Přesto to stačilo. Vzhledem k výhře 4:1 v prvním duelu je ve čtvrtfinále Konferenční ligy. 



Nebylo to vůbec zadarmo, nicméně fotbalové dílo se povedlo. Slavia je znovu mezi nejlepší osmičkou v evropském poháru. Po příchodu trenérského štábu v čele s Jindřichem Trpišovským v prosinci 2017 se tak stalo již potřetí. Dvakrát v Evropské lize, nyní poprvé v Konferenční lize. V odvetě s Lincem si sešívaní výrazně pomohli dvěma góly v prvním poločase. Byť po pauze museli dohrávat v devíti bez vyloučených Aihama Ousoua a Srdjana Plavšiče, dokormidlovali silou vůle k břehu a po porážce 3:4 postoupili do čtvrtfinále.

Tentokrát v základní sestavě nebylo místo pro překvapení. Trpišovský už před zápasem pravil, že vzhledem k blížící se reprezentační přestávce, nebude prostor na rotace a šetření klíčových hráčů. Proto Slavia nastoupila v plné palbě, samozřejmě s ohledem na to, co ji zdravotní problémy dovolují. Tomáš Holeš byl znovu zařazen na stopera, uprostřed pole získával další zkušenosti s novou pozicí Maksym Talovierov a na hrotu doslova deptal rakouské zadáky Yira Sor.

Deset minut to favoritovi drhlo. V záložní formaci byl aktivně hrajícím soupeřem donucen k několika laciným ztrátám, výraznější komplikace to naštěstí neznamenalo. Hlavně proto, že Holeš byl uprostřed defenzivní čtyřky naprosto precizní. Rodící se náznaky šancí vždy dovedl skvěle uhasit.

Až po dvaceti minutách přišli bíločervení na způsob, jak dostat LASK do problémů. Šli na to přes rychlý ťukes ve středu hřiště, přenesením hry do levé strany a vyostřením situace centrem do pokutového území. Třeba Alexander Bah byl po jedné z takových rušivých akcí blízko otevření skóre, ale míč potřeboval dostat o deset centimetrů níž. Takhle pálil jen nad břevno.

Slavii se přesvědčila, že tohle je správný recept. Jakmile totožnou rozborku sehrála podruhé, na časomíře v NV Areně v St. Pöltenu se nula proměnila v jedničku. Ondřej Lingr se protáhl zleva až k brankové čáře, oslovil Petera Olayinku a ten parádně trefil levačkou do šibenice. Skoro stejně přesně jako v neděli v Liberci, tentokrát ale do správné branky…

Slávistická děkovačka v Rakousku
Slávistická děkovačka v Rakousku

A pak přišly velké chvíle nigerijského Usaina Bolta. LASK sice srovnal, ale minutu poté se Sor neskutečným způsobem proběhl okolo tří zoufalých hráčů domácích, v podobném místě jako Lingr nezazmatkoval a placírkou naservíroval lahůdku pro Baha.

Po hodině hry, kdy LASK operoval na půlce oslabené Slavie po vyloučení Ousoua, si Sor sebral volný míč a stopeři Lince věděli, že je právě končí sranda. Drobný útočník rozkmital na středové čáře hubené nohy, v ďábelské rychlosti si bravurně vedl balon a zavěsil na 3:1. Ve vyřazovací fázi Konferenční ligy vstřelil už pátou branku. Dva kousky nadělil v prvním kole Fenerbahce, v osmifinále rozdal tři dárečky Linci.

V závěru se děly šílené věci. Domácí se ještě dostali do kontaktu, Plavšic byl dalším vyloučeným slávistickým hráčem, LASK v posledních čtrnácti minutách vstřelil tři branky a otočil z 1:3 a 4:3. Bylo to ale málo. Dnešní los ve švýcarském Nyonu tak bude zajímat pouze Slavii. V osudí bude Bodo/Glimt, Feyenoord, Marseille, PSV Eindhoven, Leicester, PAOK a AS Řím.

Účast ve čtvrtfinále Konferenční ligy jistě potěší klubového šéfa Jaroslava Tvrdíka, který kvůli vážné nemoci musel na operaci. „Věřím, že pro mě kluci ve čtvrtek postoupí a bude to jízda až do finále,“ napsal Tvrdík před utkáním a přání mu hráči splnili. 

Góly

Domácí: 36. Wiesinger, 76. Wiesinger, 87. Gruber, 89. Schmidt

Hosté: 24. Olayinka, 37. Bah, 62. Sor

Sestavy

Domácí: A. Schlager (C) – Letard, Holland, Wiesinger – Potzmann, Goiginger (46. Nakamura), Horvath, Michorl (79. Hong Hjun-seok), Renner – Flecker (46. Schmidt), Balić (72. Gruber).

Hosté: Mandous – Bah, Ousou, Holeš, Plavšić – Traoré, Talovierov – Schranz (80. Tecl), Lingr, Olayinka (C) (84. Kúdela) – Sor.

Náhradníci

Domácí: Lawal, Gebauer, Sako, Gruber, Hong Hjun-seok, Raguž, Schmidt, Twardzik, Luckeneder, Nakamura, Maresic, Boller

Hosté: Kolář, Sirotník, Pudil, Pudil, Tecl, Masopust, Madsen, Kúdela

Karty

Domácí: Wiesinger, Horvath, Schmidt

Hosté: Lingr, Ousou, Ousou, Sor, Plavšić (č)

Rozhodčí

Visser – Vanyzere, Nijssen – Van Driessche (všichni BEL)

Stadion

TGW Arena, Linz

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
54

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud