19. března 2019 • 04:40

Revoluce v Lize mistrů? Kluby chtějí novou kvalifikaci a víkendové termíny

Autor: roc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejprestižnější evropská fotbalová soutěž by se mohla v příštích letech dočkat velkých změn. Zástupce největších klubů čeká v úterý schůzka se členy UEFA, na níž budou řešit několik renovací. V úvahu připadají víkendové termíny zápasů či zcela nový způsob kvalifikace do hlavní fáze. Celky by zároveň mohly i sestupovat.



Je hlavní evropskou fotbalovou soutěží, účast v ní znamená pro všechny kluby velkou prestiž. Kromě slávy přináší Liga mistrů také tučné finanční odměny, na nichž je spousta celků závislá. Přestože má dlouholetou tradici, v minulých letech se už několikrát mluvilo o změnách jejího formátu. A v úterý se bude o možných renovacích diskutovat znovu.

Zástupci nejbohatších klubů, které se sdružují v Evropské klubové asociaci, jíž vede šéf Juventusu Turín Andrea Agnelli, se mají sejít ve švýcarském Nyonu se členy UEFA. Hlavním předmětem diskuse bude řešení otázky kvalifikace do hlavní fáze.

Nyní platí, že týmy postupují do hlavní soutěže díky umístění v domácích ligách. To by se ale v budoucnu mohlo změnit. Kluby z již zmíněné společné asociace, ve které je třeba nejsilnější anglická „šestka“ či španělští giganti v čele s vítězem tří předešlých ročníků Realem Madrid, jsou pro zavedení takzvaných "superskupin". V těch by mužstva zápasila mezi sebou o postup, ve hře by byl zároveň i sestup.

Dalším velkým tématem, na které v sídle UEFA dojde, má být i změna termínů hlavních zápasů. Momentálně jsou fanoušci zvyklí chodit na stadiony během týdne, skupinové i vyřazovací boje se konají v úterý a ve středu. Od příštích let se však můžou všechny zápasy hrát o víkendech.

A proč vůbec chtějí celky měnit něco, co desítky let funguje? Co se týče nového systému kvalifikace, chtějí, aby v Champions League pravidelně nastupovaly ty největší týmy a nedocházelo k účasti méně zvučných celků. Víkendové souboje by jim zase měly zajistit větší finanční výnosy z televizních práv.

Pokud bude některá z navrhovaných změn přijata a schválena, měla by začít platit od roku 2024.

SESTŘIH LM: Bayern Mnichov - Liverpool 1:3. Dva góly dal Mané, Van Dijk měl 1+1
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Manchester City - Schalke 7:0. Domácí kanonádou stvrdili postup
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud