Jonáš Bartoš
24. července 2019 • 05:00

Co Plzni (ne)fungovalo: Krmenčík nemá zatím lehkost, pozor na hračičky

Vstoupit do diskuse
0
  • Co Plzni (ne)fungovalo? Obrana z "druhého sledu" se ukázala dobře, Michael Krmenčík se zatím neprobudilCo Plzni (ne)fungovalo? Obrana z "druhého sledu" se ukázala dobře, Michael Krmenčík se zatím neprobudilFOTO: koláž iSport.cz

    Bez inkasovaného gólu, ale také bez radosti z branky vstřelené. Viktoria Plzeň v úvodním duelu 2. předkola Ligy mistrů remizovala s Olympiakosem Pireus 0:0. Jak tento výsledek brát? Západočeši v těžkém duelu nezklamali, na řeckou půdu poletí v hratelné pozici. Nicméně uhrát postup v ďábelské odvetě bude sakra náročné. Co se svěřencům Pavla Vrby v úterý večer povedlo, na co si naopak musí dát pozor?

  • Neúnavný pilíř Hrošovský

    Vrba: Odveta je otevřená. Góly u Krmenčíka jsou otázkou času
    Video se připravuje ...

    Nemyslí na to, že už má v kapse smlouvu s Genkem a za pár týdnů v Plzni definitivně vyklidí skříňku. Patrik Hrošovský se za Plzeň rve do poslední chvíle ze všech sil. Proti Olympiakosu odehrál výbornou partii, bez jeho přínosu uprostřed pole by Viktoria měla mnohem větší problémy. Demonstroval své neoddiskutovatelné kvality – rozehrávku, klid na míči, úspěšnost v soubojích, dirigentské schopnosti. Do Plzně přišel před osmi lety jako nadějný mladíček, odejde jako velký fotbalista. „Kdyby pro nás nebyl důležitý, nechtělo by ho nadstandardní mužstvo ze zahraničí,“ poznamenal plzeňský trenér Pavel Vrba směrem ke svému kapitánovi.

    Patrik Hrošovský (vlevo) při zápase s Olampiakosem Pireus v 2. předkole Ligy mistrůFoto ČTK

  • Obrana za nula

    Čermák litoval spálené šance: Měl jsem to dát víc po zemi
    Video se připravuje ...

    Proti Olympiakosu v sestavě chyběli všichni členové obvyklé obranné čtyřky. David Limberský kvůli kartám, Roman Hubník a Radim Řezník pro zranění, Lukáš Hejda naskočil až jako náhradník, teprve se vrací po zdravotních problémech z úvodního ligového kola. Čtveřice „druhého sledu“, tedy Havel, Brabec, Pernica a Hloušek, ale své ostřílenější kolegy zastoupila výborně. Plzeň těžký zápas odehrála vzadu s nulou, což se v pohárové matematice z domácího startu obzvlášť cení. „Olympiakos neměl jedinou přímou střelu na bránu. To ukazuje, že naše obrana i celé mužstvo pracovalo velice dobře,“ ocenil Vrba.

    Milan Havel při zápase s OlympiakosemFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Kopic předčil na křídle Kayambu

    Výkony křídelních hráčů jsou pro Plzeň dlouhodobě naprosto klíčovou záležitostí, Vrbův rukopis je založený právě na útočném tlaku z těchto prostor. Jan Kopic na levé straně potvrdil, že nabral výtečnou formu. Vyprodukoval řadu ofenzivních akcí, přimotal se k situaci, která skončila tyčkou. K úplné spokojenosti chyběl jen gól, ze kterého se radoval v předchozích dvou ligových zápasech. Naopak od Kayamby z pravé strany to nebylo úplně ono. Konžský záložník se nedokázal prosadit individuálně tolik, jako se mu daří v lize, některé akce řešil zbytečně složitě, místo aby zkusil třeba přímý centr do vápna.

    Joel Kayamba v akci během 2. předkola Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus (0:0)Foto Barbora Reichová / Sport

  • Probrat Krmenčíka

    Návrat střelecké zbraně MK15 není snadnou záležitostí. Trenér Vrba svého klíčového šutéra drží v sestavě, dává mu prostor, aby nabral herní sebevědomí po těžkém zranění. Krmenčík odehrál tři zápasy, zatím ale gólově mlčí. Proti Olympiakosu nejdřív ztrácel balony a zkazil některé přihrávky. Možná až příliš chtěl urvat čekání na gól silou, zatím postrádá potřebnou lehkost a sebevědomí, které je pro hlavu střelce naprosto stěžejní. Postupně se zvedal, na začátku druhého poločasu udržel několik těžkých balonů. Pavel Vrba ho nakonec stáhl v 69. minutě, ani jeho náhradník Tomáš Chorý se výrazně neprosadil. „Vzhledem ke zranění, které měl, jsem s jeho přístupem a tím, co na hřišti předvádí, zatím spokojený. Je to jen otázka času, kdy se projeví gólově,“ hájil Vrba svého forvarda.

    Tomáš Chorý střídá v zápase 2. předkola Ligy mistrů Michaela KrmenčíkaFoto Barbora Reichová / Sport

  • Pozor na hračičky i bouřlivou odvetu

    Plzeň čelí řeckému kolosu, evropské špičce, který nebere nic jiného než postup do hlavní fáze Ligy mistrů. Pokud se Olympiakos dostal k ofenzivním manévrům, jeho hráči rozbalili velké individuální dovednosti. Zejména maličký Daniel Podence cvičil s plzeňskými zadáky ve velkém stylu, nicméně on ani jeho parťáci náznaky zajímavých akcí nedokázali dotáhnout do finální fáze. Na ofenzivní sílu si musí dát Plzeň v odvetě pozor, zvlášť, venku, kde řečtí diváci nachystají pekelnou atmosféru. „Když prohráváte, fanoušci ženou domácí mužstvo dopředu a vytváří úžasnou atmosféru. Když se zápas vyvíjí naopak, dokáží domácím hráčům udělat peklo,“ odhadoval Vrba.

    Fotbalisté Plzně děkují fanouškům za podporu v zápase 2. předkola Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus (0:0)Foto Barbora Reichová / Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud