26. července 2022 • 19:55

Bratislava před LM: strach z násilí, zákaz alkoholu. Oslaví Slovan postup?

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dopředu se čekalo, že bitva o Ligu mistrů mezi Ferencvárosem a Slovanem Bratislava nabídne řadu vypjatých momentů. Nejen na hřišti, ale také na tribunách a mimo stadion. V úvodním utkání v Maďarsku se obavy potvrdily, když příznivci domácího týmu napadli autobus slovenského mistra a při zápase vytasili transparent se sprostým vzkazem. Po překvapivé výhře Slovanu 2:1 ještě o to víc narostly. Na středeční odvetu od 20:30 se chystají i policisté, starosta městské části už vydal zákaz prodeje a pití alkoholu.



Nápovědu, že ne všechno se na Národním fotbalovém stadionu v Bratislavě odehraje v klidu, nabídl už úvodní zápas v Maďarsku. Slovenští fanoušci o sobě dali vědět hned při příjezdu do hlavního města. „A bij, a bij, a bij Maďara do hlavy," skandovali nenávistně.

Část příznivců Ferencvárose zase zaútočila na autobus s hráči Slovanu, kteří se ve společnosti maďarské policie vraceli z tréninku. Házeli po něm kameny.

V noci před utkáním pak chuligáni chodili po Budapešti a hledali fanoušky z Bratislavy. „Je*at Slovensko,“ křičeli. Na hlavním náměstí poté roztáhli transparent s nápisem: „Kde jste vy kur*y? Je*at Slovan!“ 

Další vzkaz vytasili také při zápase na tribuně. „Ukradená zem. Ukradené symboly. Žádná historie. J*bat Slovensko“. Příznivci Slovanu jim hlasitě kontrovali: „Vy cikáni!"

I přes vulgární pokřiky na stadionu si však trenér hostujícího celku Vladimír Weiss starší atmosféru pochvaloval. „Fotbal to byl vynikající z obou stran a před fantastickým publikem včetně našich fanoušků. Byl bych velmi rád, kdyby to bylo fair play a v rámci možností v pořádku i u nás doma," nechal se slyšet.

Vyhecovaná odveta na Slovensku bude podle očekávání pod přísným dohledem policie. „Tuto sportovní akci považujeme za rizikovou. Předpokládáme při ní vznik bezpečnostních rizik na stadionu i mimo něj s možným narušením veřejného pořádku a komplikací v silničním provozu v důsledku přesunů fanoušků."

V okolí stadionu navíc platí po rozhodnutí starosty městské části Nové Město Rudolfa Kusého před, během i po zápase zákaz prodeje a pití alkoholu.

Co se nakonec odehraje v ulicích Bratislavy? Na tom se promítne také výsledek zápasu s Ferencvárosem.

Sílu úřadujícího maďarského šampiona loni v cestě do Ligy mistrů poznala i pražská Slavia, která se po neúspěšném dvojzápase s Ferencvárosem poroučela nakonec jen do Konferenční ligy. 

Podobný osud měl potkat i Slovan, jehož hráči se do 2. předkola prestižní evropské soutěže probojovali s problémy přes gruzínského outsidera Dinamo Tbilisi. O postupu rozhodl Vladimír Weiss mladší až v závěrečné minutě gólem přímo z rohu.

Před duelem v Maďarsku navíc Bratislava na startu slovenské ligy ostudně prohrála s Podbrezovou 1:2. „Po těch zápasech nám málokdo věřil,“ přiznal Weiss starší.

Ze zvučného soupeře měl zkušený kouč opravdu respekt, v proslovu před zápasem proto varoval svěřence a zdůraznil před nimi důležitost utkání. „Hráčům jsem říkal, že hrajeme v Lize mistrů proti Ferencvárosi, ne proti Tešedíkovu," přirovnal vtipně Weiss Maďary ke slovenskému amatérskému celku z nižší soutěže.

A Ferencváros ukázal svou kvalitu. Slovan totiž dlouho směřoval k další porážce, ještě deset minut před koncem domácí vedli 1:0. Senzační obrat ovšem zařídili Guram Kašija a Tigran Barsegjan. „Dosáhli jsme velkého vítězství, ale jsme jen v poločase," podotkl Weiss. 

Na domácí odvetu se Slovan v lize naladil tříbodovým ziskem proti Trenčínu po výsledku 4:0. Přesto měl kouč výhrady k ofenzivě mužstva. „Nejsem spokojený s hrou středních útočníků. Ze šancí musí jednoduše dávat góly a víc se prosazovat. Musí přidat, protože tohle je naše Achillova pata," řekl Weiss na tiskové konferenci.

Tahounem směrem dopředu je už dlouhodobě jeho syn Vladimír. Jenže 32letý záložník v zápase proti Podbrezové i Trenčínu chyběl, proti Ferencvárosi odehrál 73 minut. Prý má zdravotní problémy.

Bude tak připravený do odvety? „Nemůžu se k tomu vyjádřit," odpověděl na dotaz serveru sport24.sk. Absence kapitána týmu by v boji o Ligu mistrů představovala pro Weisse staršího velké potíže.

Kdo se bude radovat z postupu?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud