Jakub Plaskura
16. dubna 2024 • 23:00

LM: obraty Dortmundu i PSG, utkají se v semifinále. Barca a Atlético končí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak přece jen může Kylian Mbappé dál snít o triumfu v Lize mistrů. V odvetě čtvrtfinále na barcelonském poli to vypadalo v úvodu zápasu s francouzským mistrem všelijak, ale Barcelona doplatila na vlastní nedorazy a karetní mariáš rumunského sudího Istvána Kovácse. PSG tak vyplenila Gaudího město v odvetě 4:1, což bohatě stačilo na postup a v semifinále vyzve Borussii Dortmund, která vyřadila Atlético Madrid.



Když ve dvanácté minutě dával gól po přihrávce mládence Yamala Brazilec Raphinha, většina stadionu v Barceloně jásala. Na PSG by si v tu chvíli vsadil asi málokdo.

Jenže v 29. minutě zatáhl unikajícího Barcolu mírně za rameno Araújo těsně před pokutovým územím. A jelikož byl posledním obráncem Barcy, Kovács Uruguajce nemilosrdně vyloučil.

Hodně se chtěl proti svému bývalému zaměstnavateli ukázat Ousmane Dembélé. Však na něj většina z padesátitisícové návštěvy na Estadi Olímpic Lluís Companys  bučela. Dembélé se totiž prosadil i v prvním utkání v Paříži a tentokrát srovnával na 1:1. Celkem vstřelil francouzský křídelník v sezoně před dvojzápasem s Blaugranas jediný gól, proti Barce se v součtu trefil hned dvakrát.

To ale nebylo vše. Na startu druhé půle se prosadil další pařížský host Vitinha, PSG tak využilo přesilovku a vrátilo se do hry. Chviličku na to došlo na ostrý zákrok ve středu pole a kouč domácích Xavi už neudržel nervy. Rozkopl bariéru kolem kameramana u půlící čáry a cosi peprného křičel směrem ke Kovácsovi. Rumunský arbitr nelenil a ukázal Xavimu také červený kartonek.

Sotva se barcelonská legenda usadila v hledišti, přišel další faul Barcy. Tentokrát na Dembélého ve vápně, Kovács ukázal na puntík a Mbappé dokonal obrat. Paříž vedla 3:1, celkově 5:4.

Doslova o několik desítek sekund později si prosil penaltu i na druhé straně dosti naivně Ilkay Gündogan, který padl ve vápně jako podťatý bez soupeřova zavinění. To namíchlo dalšího člena realizačního týmu domácích a Kovács tak tasil červenou potřetí.

Oslabená Barca na hřišti i u laviček už se na srovnání nezmohla. Naopak Mbappé přidal čtvrtý zářez a PSG tak čtvrtfinálovou řežbu otočilo a vrátilo španělskému celku sedm let starý monumentální obrat, kdy Katalánci po prvním zápase prohrávali 0:4, ale doma vyhráli 6:1 a slavili postup dál. Tentokrát však zbyly barcelonským ochozům oči pro pláč. Doslova, protože řada fanoušků opravdu na stadionu ronila slzy. Jako by snad katalánská obec čekala jasný postup, ten se ale nekonal.

Černý večer pro Španělsko dokonalo Atlético Madrid, které pro změnu nezvládlo odvetu v Dortmundu a Borussia po triumfu 4:2 další španělský klub vyřadila.

Góly

Domácí: 12. Raphinha

Hosté: 40. Dembélé, 54. Vitinha, 61. K. Mbappé, 89. K. Mbappé

Sestavy

Domácí: ter Stegen (C) – Koundé, R. Araújo, Cubarsí, Cancelo (82. Félix) – F. de Jong (82. F. López), Gündoğan, Pedri (61. F. Torres) – Yamal (34. I. Martínez), Lewandowski, Raphinha.

Hosté: Donnarumma – Hakimí, Marquinhos (C), L. Hernández, N. Mendes – Zaïre-Emery (80. Ugarte), Vitinha, F. Ruiz (77. Asensio) – Dembélé (88. Kolo Muani), K. Mbappé, Barcola (77. I Kang-in).

Náhradníci

Domácí: Peña, Astralaga, Martínez, Alonso, Fort, Romeu, Casadó, Torres, Félix, Roque, López, Guiu

Hosté: Navas, Tenas, Mukiele, Beraldo, Škriniar, Ugarte, Asensio, Pereira, I Kang-in, Soler, Ramos, Kolo Muani

Karty

Domácí: R. Araújo (č), I. Martínez, Lewandowski, Gündoğan, Raphinha, F. López

Hosté: F. Ruiz, Marquinhos, Donnarumma

Rozhodčí

Kovács – Marinescu, Artene (ROU)

Stadion

Estadio Olímpico (Barcelona)

Návštěva

50 309 diváků

Góly

Domácí: 34. Brandt, 39. Maatsen, 71. Füllkrug, 74. Sabitzer

Hosté: 49. Hummels (vl.), 65. Correa

Sestavy

Domácí: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Can (C) – Adeyemi (66. Bynoe-Gittens), Brandt (90. Reus), Sancho (86. Özcan) – Füllkrug.

Hosté: Oblak – Molina (46. Barrios), Witsel, J. Giménez, Hermoso, Azpilicueta (46. Riquelme) – Llorente, Koke (C), de Paul (84. Saúl) – Morata (46. Correa), Griezmann.

Náhradníci

Domácí: Meyer, Lotka, Özcan, Nmecha, Reus, Duranville, Wolf, Moukoko, Süle, Wätjen, Bynoe-Gittens

Hosté: Moldovan, Gomis, Gabriel, Saúl, Correa, Riquelme, Vermeeren, Mandava, Barrios, Niño, Savić

Karty

Domácí: Ryerson

Hosté: Azpilicueta, Hermoso

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN)

Stadion

Signal Iduna Park, Dortmund

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud