23. května 2009 • 04:57

Liga mistrů? V televizi asi už jen za peníze

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až se budete ve středu dívat na finále Ligy mistrů, pěkně si to užijte. Od příští sezony za tuhle fotbalovou lahůdku dost možná budete muset připlatit. O přenosová práva se totiž vede ostrý boj a do hry razantně vstoupil placený kanál Nova Sport.



Finále, v němž se střetne Manchester United s Barcelonou, patří k nejsledovanějším fotbalovým přenosům na světě. Bude se vysílat ve 230 zemích světa, v Česku ho přenáší Česká televize. Možná naposled.

Kdo bude mít právo elitní soutěž Čechům zprostředkovat v příštích třech sezonách? „Jednání probíhají a my máme vážný zájem,“ potvrdil šéf Novy Sport Marek Kindernay.

„Máme silné víkendy, ale program přes týden by potřeboval posílit. Liga mistrů je to nejlepší, proto ji opravdu hodně chceme. Pokud se to povede, bude to z naší strany historicky největší nákup,“ dodal.

Česká televize se nechce Champions League vzdát. „Stojíme o ni, stejně tak se pokusíme koupit práva na Evropskou ligu. Ale výsledek jednání neodhadnu, je to samozřejmě o ceně a my máme své pevné mantinely,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Nova Sport zatím o Evropské lize neuvažuje. „Stojíme o to nejlepší. Nevylučuju, že když neuspějeme, pokusíme se i o druhou možnost.“ Na kolik vysílací práva na tři sezony Ligy mistrů přijdou, je těžké odhadnout. „Každopádně se to pohybuje v desítkách milionů,“ prozradil Šticha.

Cena se liší stát od státu, ale třeba i nabídka pro placený kanál Nova Sport se dá čekat nižší než pro veřejnoprávní ČT. „Podle mě může jít o sumu kolem čtyřiceti až šedesáti milionů, ale to je jen hrubý odhad,“ říká odborník přes kšefty v tomto odvětví Jaroslav Vacek.

A divákům dal naději na ten pro ně nejvýhodnější scénář: „Práva mohou získat oba. Jeden třeba s právem první volby, druhý například paket jen pro placenou televizi s možností zvolit druhý nejlepší zápas.“

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud