23. června 2014 • 02:02

Portugalci vyválčili s USA jen bod, Ronaldo je krůček od vyřazení!

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Mistrovství světa nabídlo další pořádné překvapení. Portugalsko v čele s Cristianem Ronaldem sice v závěru zápasu s USA dokázalo vyrovnat na 2:2, přesto je velmi blízko vyřazení. Američany nepoložila ani neproměněná tutovka v podání Bradleyho, která se jistě zařadí mezi minely roku. Chvíli po něm se ovšem do míče opřel záložník Jones a jeho parádní trefa stála za to! Tým vedený německým trenérem Klinsmannem poté utkání dokonce otočil, v poslední minutě ale jeho postupový sen vyrovnáním minimálně odložil Varela.



USA - Portugalsko 2:2

MATCH OVERVIEW LEGACY
23. 6. • 00:00
USA
USA
2:2
ONLINE
23. června
00:00
Portugalsko
Portugalsko
Góly

Domácí: 64. Jones, 81. Dempsey

Hosté: 5. Nani, 90+5. Varela

Sestavy

Domácí: Howard – Johnson, Cameron, Besler, Beasley – Jones, Zusi (90+1. Gonzalez), Beckerman, Bradley, Bedoya (72. Yedlin) – Dempsey (C) (87. Wondolowski).

Hosté: Beto – João Pereira, R. Costa, Alves, A. Almeida (46. William) – Moutinho, Veloso, Meireles (69. Varela) – Nani, Postiga (16. Éder), Ronaldo (C).

Náhradníci

Domácí: Guzan, Rimando, Yedlin, Gonzalez, Brooks, Chandler, Diskerud, Davis, Green, Jóhannsson, Wondolowski

Hosté: Eduardo, Neto, William, Vieirinha, Rafa, Amorim, Éder, Varela

Karty

Domácí: Jones

Rozhodčí

Nestor Pitana – Hernan Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina)

Stadion

Arena Amazonia, Manaus (BRA)

Portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, kterého trápily před zápasem potíže s kolenem, nakonec nechyběl v sestavě, ale nebezpečnější byl jiný útočník. Uběhlo jen necelých pět minut, když stoper americký Cameron špatně trefil centr ze strany, míč se dostal na zcela volného Naniho a ten střelou pod břevno nedal Howardovi šanci.

Útočník Manchesteru United dal svůj patnáctý gól v národním celku a vůbec první soutěžní trefu od listopadu 2013. Američané inkasovali v patnáctém utkání s evropským týmem na světovém šampionátu za sebou.

Rychlý vedoucí gól jako by Portugalcům ale spíš uškodil. Spojené státy podnikaly bleskové útoky, často zakončovaly a v první půli soupeře jasně přestřílely. Několik pokusů šlo ale těsně nad, portugalský gólman Beto, který po úvodní čtyřgólové prohře vystřídal mezi tyčemi Patricia, musel vytáhnout těžší zákrok jen proti Dempseymu.

Cristiano Ronaldo se vzteká po neproměněné šanci v zápase s USA
Cristiano Ronaldo se vzteká po neproměněné šanci v zápase s USA

Naopak čtvrtý celek z MS v roce 2006 mohl ještě před pauzou zvýšit náskok. Naniho přízemní střela skončila na tyči a Éderovu dorážku mrštně vyrazil Howard.

Američané i po přestávce pokračovali v aktivním výkonu a v 56. minutě byli blízko k vyrovnání. Johnson nabil Bradleymu, ale ten napálil na čáře stojícího obránce Costu, který zastoupil brankáře.

V 64. minutě už Spojené státy slavily. Jones napřáhl za vápnem a zakroutil střelu přímo k tyči. Američané skórovali na světovém šampionátu v osmém zápase za sebou a vyrovnali svůj rekord z let 1930 až 1950.

VIDEO | Nádherná vyrovnávací trefa Jermaina Jonese

Portugalci po vyrovnání přidali a vrátit vedení jim mohl Meireles. Gólman Howard ale skvěle zasáhl. V 81. minutě nečekaně udeřili Američané. Po rychlém akci Zusi vrátil balon před branku, Dempsey jej dotlačil břichem do sítě a připsal si svou druhou trefu na turnaji.

Zdálo se, že Portugalci už nenajdou odpověď a v Brazílii budou následovat osud dalších vyřazených evropských favoritů. Jenže v 95. minutě po Ronaldově centru srovnal hlavou střídající Varela a ještě udržel svůj tým ve hře. Pokud ale vedoucí Němci s USA budou remizovat, nebude Portugalsku stačit k postupu ani případná výhra nad rovněž jednobodovou Ghanou.

Speciální příloha iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii zde »

USA - Portugalsko 2:2 (0:1)
Branky: 64. Jones, 81. Dempsey - 5. Nani, 90.+5 Varela. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.). ŽK: Jones (USA). Diváci: 40.123.
USA: Howard - F. Johnson, Cameron, Besler, Beasley - Beckerman, Jones - Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. Gonzalez) - Dempsey (87. Wondolowski). Trenér: Klinsmann.
Portugalsko: Beto - J. Pereira, R. Costa, Bruno Alves, A. Almeida (46. Carvalho) - Moutinho, Veloso, Meireles (69. Varela) - Nani, Postiga (16. Éder), Ronaldo. Trenér: Bento.

Z V R P Skóre B
1. Německo 3 2 1 0 7:2 7
2. USA 4 1 2 1 6:6 5
3. Portugalsko 4 1 2 1 6:9 5
4. Ghana 3 0 1 2 4:6 1

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud