29. října 2019 • 16:20

V Bulharsku bez diváků! Poslední soupeř Čechů dostal trest za rasismus

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy mezi fotbalisty Bulharska a České republiky se bude hrát 17. listopadu v Sofii bez diváků. Evropská fotbalová unie UEFA uzavřela Bulharům stadion na jeden soutěžní zápas jako trest za rasismus fanoušků v říjnovém domácím duelu s Anglií.



Fotbalová asociace ČR čekala na rozhodnutí disciplinární komise, takže už dříve avizovala, že od českých fanoušků přijímá pouze předběžné objednávky na vstupenky do Sofie a jejich potvrzování pozastavila. Nyní budou všechny rezervace lístků stornovány.

"Česká reprezentace se všem fanouškům, kteří chtěli do Bulharska 17. listopadu vyrazit, upřímně omlouvá, ale rozhodnutí o trestu bylo plně v kompetenci disciplinární komise UEFA," uvedl mluvčí národního týmu Petr Šedivý v tiskové zprávě, podle níž budou mít hosté nárok pouze na kvótu vstupenek pro zástupce z řad partnerů a sponzorů.

Bulharská federace, které hrozilo i vyloučení z bojů o postup na Euro 2020, navíc musí zaplatit pokutu 85.000 eur (asi 2,2 miliony korun) a dostala dvouletou podmínku. Pokud se během ní fanoušci znovu proviní, bude následovat uzavření stadionu na další zápas.

Někteří diváci v Sofii při porážce 0:6 rasisticky uráželi anglické hráče a hajlovali. Chuligáni rovněž z tribun házeli předměty a rušili při anglické hymně. Duel byl v prvním poločase dvakrát přerušen a podle pravidel UEFA mohl být i předčasně ukončen.

Skandální chování diváků stálo místo šéfa bulharského fotbalu Borise Michajlova, jenž na výzvu premiéra Bojka Borisova den po zápase odstoupil. Po nejvyšším domácím debaklu v historii skončil ve funkci i reprezentační trenér Krasimir Balakov, kterého nahradil Georgi Dermendžiev.

Bulhaři kvůli předchozím rasistickým projevům fanoušků měli už v utkání s Anglií částečně uzavřený stadion a tento trest měl původně platil také pro duel s Čechy. Bulharské mužstvo už je bez šance na přímý postup na Euro, protože v tabulce skupiny A je s bilancí tří remíz a čtyř porážek předposlední.

Čeští reprezentanti sehrají v Sofii závěrečný kvalifikační zápas. Svěřenci Jaroslava Šilhavého si mohou zajistit postup na ME už v předchozím domácím utkání s Kosovem, které se uskuteční 14. listopadu v Plzni.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Anglie 8 7 0 1 37:6 21
2. Česko 8 5 0 3 13:11 15
3. Kosovo 8 3 2 3 13:16 11
4. Bulharsko 8 1 3 4 6:17 6
5. Černá Hora 8 0 3 5 3:22 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud