25. května 2012 • 14:38

U nás hrát nebudete. Předěláváme záchody, vzkázal Real Barceloně

Autor: neu
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozlučka trenéra Pepa Guardioly je tady, dnes večer povede Barcelonu naposledy. Ve finále španělského poháru proti Bilbau (od 22, PP Sport 1). Zápas ovšem daleko víc lemují dohady ohledně zdůvodnění Realu Madrid, proč odmítl zapůjčit pětaosmdesátitisícový San Bernabeu pro finálové klání. „Opravujeme záchody,“ vzkázal „bílý balet“ oběma klubům před nedávnem. Duel nakonec hostí stánek místního Atlétika.



Španělská média, tedy především ta katalánská, mají jasno: Real by nepřenesl přes srdce, aby na jeho stadionu slavila nenáviděná Barcelona další triumf. Pod Guardiolou by to byla už čtrnáctá trofej!

Fotbalisté RealuFoto ČTK/AP
„Zdůvodňovat to rekonstrukcí toalet není žádná omluva,“ napsal minulý týden sportovní list Mundo Deportivo, který na titulní straně přinesl velký nápis: „Vatergate“. Španělsky záchod se totiž řekne „váter“…

Článek uvnitř deníku byl doprovázen fotografiemi toalet na San Bernabeu, které redaktoři pořídili během odvety semifinále Ligy mistrů Real – Bayern Mnichov (25. dubna). Tedy před měsícem. Snímky jasně dokazují, že stav toalet je perfektní, vyhlížejí jako z pětihvězdičkového hotelu. Tudíž jejich rekonstrukce, kterou šéf Realu Florentino Perez zdůvodňoval odmítnutí, by postrádala jakýkoli smysl.

Navíc v blízké době po finále Copa del Rey jsou na San Bernabeu naplánovány čtyři akce včetně dvou velkých koncertů. „Těžko si představit, že by záchody při těchto podnicích byly mimo provoz,“ konstatoval ironicky list.

Podle jiných médií je na vině osm let stará křivda. V roce 2004 hrál finále poháru Real se Zaragozou, původně se mělo uskutečnit na Nou Campu. Jenže Barcelona byla proti. Duel se nakonec odehrál na nedalekém Olympijském stadionu, který má podstatně nižší kapacitu, navíc Real prohrál 2:3…

U nás hrát nebudete. Předěláváme záchody, vzkázal Real BarceloněFoto Reuters

Letošní vyvrcholení Copa del Rey provázejí i obavy z „protišpanělské“ nálady, neboť finalisté jsou z regionů (Katalánsko a Baskicko), které dlouhodobě projevují touhu po nezávislosti na Španělsku.

„Zápas zrušte nebo ho hrajte bez diváků,“ prohlásila předsedkyně madridské regionální vlády Esperanza Aguirreová. Když se totiž v roce 2009 střetly ve finále tytéž týmy, fanoušci Barcelony i Bilbaa při státní hymně pískali. „Takové urážky nelze tolerovat, jestli fanoušci chtějí při hymně pískat, tak se to utkání musí zrušit,“ doplnila.

A co na to přímí aktéři? „Chtěl bych, aby úplně všichni fanoušci mohli svobodně vyjádřit své pocity,“ reagoval Sandro Rosell, prezident Barcelony...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud