3. ledna 2023 • 16:36

Loučení s Pelém: Poslední cesta vedla kolem domu stoleté matky

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svět se v úterý odpoledne naposledy rozloučil s Pelém. Legendární Brazilec zemřel minulý čtvrtek ve věku 82 let, mnohými je považovaný za nejlepšího hráče všech dob. Trojnásobnému mistrovi světa vzdalo hold na stadionu Santosu 230 tisíc lidí, následovalo procesí brazilským městem včetně domu jeho stoleté matky, následoval obřad v rodinném kruhu na unikátním vertikálním hřbitově Memorial Necrópole Ecumenica. 



ONLINE PŘENOS - Poslední rozloučení s Pelém
30. 12. 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
15:01
30. 12. 2022
 

Velké ligy v Anglii, Itálii a Španělsku věnují před nadcházejícími zápasy minutu k uctění památky zesnulé legendy Pelého. V Premier League se bude před výkopem tleskat, v Serii A a La Lize připomene slavného Brazilce minuta ticha. Hráči a rozhodčí v anglické lize budou mít na rukávech smuteční černou pásku. „Pro mnohé to byl největší fotbalista všech dob a mimořádný talent, jenž inspiroval miliony lidí na celém světě,“ uvedli představitelé Premier League o Pelém.

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
13:41
30. 12. 2022
 

Zástupci Fotbalové asociace České republiky se na úterní pohřeb legendárního Brazilce Pelého do Santosu nevypraví, zaslali kondolence. „Na pohřeb se zástupce FAČR nevypraví, ale již jsme odeslali kondolence brazilskému svazu (CFB), FIFA (Mezinárodní fotbalová federace) a CONMEBOLu (Jihoamerická fotbalová konfederace),“ uvedl pro ČTK tiskový mluvčí FAČR Petr Halaburda.

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
12:56
30. 12. 2022
 

Na stadionu FC Santos, kde Pelé působil po drtivou většinu svojí kariéry, bude v pondělí na 24 hodin ve středovém kruhu vystavena rakev s jeho ostatky, aby svému idolu mohli projevit poslední poctu fanoušci. Na místě už probíhají přípravy. V úterý v 10:00 místního času se pak vydá pohřební procesí na cestu městem, během níž bude míjet i dům, v němž žije Pelého stoletá matka Celeste. Podle posledních zpráv brazilských médií je dlouhodobě upoutána na lůžko a není při smyslech.

Přípravy na vystavení Pelého rakve na stadionu FC Santos Přípravy na vystavení Pelého rakve na stadionu FC Santos Přípravy na vystavení Pelého rakve na stadionu FC Santos
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
12:51
30. 12. 2022
 

Mezinárodní federace FIFA stáhla na znamení smutku a respektu po úmrtí fotbalové legendy Pelého vlajky před svým sídlem v Curychu na půl žerdi.

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
12:49
30. 12. 2022
 

Podívejte se na Pelého fotografie se slavnými osobnostmi nejen z fotbalového světa.

Pelé a David Beckham Pelé s papežem Janem Pavlem II. v roce 1987 Pelé a další dvě fotbalové hvězdy - Franz Beckenbauer a Bobby Moore Tři fotbalové superstar spolu: Diego Maradona, Pelé a Michel Platini
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
12:12
30. 12. 2022
 

Stručný vzkaz Garetha Balea: „Pelé byl velikán hry a důvod, proč spousta z nás miluje fotbal. Odpočívej v pokoji, legendo.“

 

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
11:28
30. 12. 2022
 

Fakt, že se Pelého sláva dotýkala hvězd, připomněl americký Národní úřad pro letectví a vesmír. NASA po úmrtí legendárního fotbalisty zveřejnila na twitteru fotografii spirální galaxie, jež má ve svém středu zelenou a žlutou barvu. „Připomínáme si legendárního Pelého, mnohým lidem známého jako krále 'krásné hry'. Tento obrázek spirální galaxie v souhvězdí Sochaře ukazuje barvy Brazílie,“ napsala NASA k fotografii.

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
10:20
30. 12. 2022
 

Místo posledního odpočinku Pelého se stejně jako rekordy tohoto legendárního brazilského fotbalisty dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Jediný trojnásobný mistr světa fotbalové historie bude v úterý pohřben v Santosu v devátém patře vertikálního hřbitova Memorial Necrópole Ecumenica, oficiálně nejvyššího hřbitova na světě.

Slavný fotbalista koupil hrobku na unikátním hřbitově už před devatenácti lety. „Je to místo, z něhož vyzařuje duchovní klid a mír a kde se nikdo necítí deprimován,“ uvedl tehdy podle agentury SID. Deváté patro má být odkaz na číslo, s nímž hrál Pelého otec, také profesionální fotbalista.

Hřbitov Memorial Necrópole Ecumenica
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
9:49
30. 12. 2022
 

Podle předsedy FIFA Gianniho Infantina se Pelého odkaz nedá vyjádřit slovy. Myslí si, že legendární fotbalista dosáhl nesmrtelnosti už dávno, a proto s námi bude žít navěky. Uvedl to v prohlášení na webu FIFA.

„Tohle je den, který jsme nechtěli, aby někdy nastal. Den, kdy jsme ztratili Pelého. 'Král' byl výjimečný v mnoha směrech,“ prohlásil Infantino. „Dnes všichni truchlíme nad ztrátou fyzické přítomnosti našeho drahého Pelého, ale on již dávno dosáhl nesmrtelnosti, a proto s námi zůstane navěky.“

Bývalý hráč Santosu a New Yorku Cosmos měl podle něj neodolatené vystupování. „Když jste s ním byli, zbytek světa se zastavil. Jeho život je víc než jen fotbal. Změnil k lepšímu vnímání v Brazílii, Jižní Americe a po celém světě. Jeho odkaz je nemožné vyjádřit slovy,“ uvedl dvaapadesátiletý funkcionář.

Šéf FIFA se opřel do kritiků MS v Kataru
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
9:28
30. 12. 2022
 

Pelému se poklonil také někdejší skvělý brazilský útočník Ronaldo. „Král fotbalu - jediný a jedinečný. Nejlepší hráč historie. Tvůj talent je škola, kterou by měl projít každý hráč. Tvůj odkaz přesahuje generace. Dnes a navždy tě budeme oslavovat. Děkujeme ti, odpočívej v pokoji,“ vzkázal nejlepší střelec MS 2002.

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
8:45
30. 12. 2022
 

Na Pelého zavzpomínal i prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. „S jeho odchodem přišel svět o velkou sportovní ikonu. Z vlastní zkušenosti vím, že šlo o opravdového zastánce olympijských hodnot a hrdého nositele olympijské pochodně. Předat mu olympijský řád bylo ctí.“

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
7:50
30. 12. 2022
 

Fanoušci se scházejí před stadionem Santosu a společně uctívají památku zesnulého Pelého...

Lidé nejen v Brazílii smutní nad úmrtím fotbalového velikána Pelého Lidé nejen v Brazílii smutní nad úmrtím fotbalového velikána Pelého Fanoušci před stadionem Santosu Socha Krista Spasitele na počest Pelého zbarvená do národních barev
Zprávy ze dne 30. 12. 2022
7:37
30. 12. 2022
 

Nad úmrtím Pelého smutní i bývalý kolumbijský brankář René Higuita, který se proslavil zákrokem „škorpion“ na brankové čáře proti Anglii. „Tvá vláda bude věčná... Děkujeme vám za váš odkaz, mistře,“ napsal na Twitter. 

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
7:30
30. 12. 2022
 

Pelé byl především mimořádný fotbalista, ovšem vysoce překračoval hranice sportu. Jako o největším v historii největší hry o něm mluví nejenom slavní hráči, ale také lidé umění či politiky. Co o něm pověděli? Čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 30. 12. 2022
7:26
30. 12. 2022
 

Světová média o úmrtí Pelého:

  • Brazílie: Jako o králi fotbalu a nejlepšímu hráči v historii píší o Pelém brazilské noviny. Server G1 označuje Pelého za „největšího hráče v historii, který dokázal geniálně znovu vynalézt fotbal“. Podle stanice CNN Brasil se Pelému podařilo se proslavit po celé planetě v době, kdy „se globalizace zdála možná jen v příbězích o budoucnosti a platy hráčů měly ještě pozemský rozměr“.
  • Argentina: Argentinský list Clarín o Pelém rovněž píše jako o „první hvězdě fotbalu“. „Ponecháme-li stranou tradiční rivalitu mezi Argentinou a Brazílie, tak nikdo nemůže být pochyby, že Pelé byl jedním z největších fotbalistů v dějinách a v očích mnohých lidí překonal i Diega Maradonu či Lionela Messiho,“ píše argentinský sportovní deník Olé.
  • Francie: Podle francouzského sportovního deníku L´Equipe Pelé zanechal v dějinách fotbalu „nesmazatelnou stopu“. „Za smutkem se skrývá radost, že jsme ho, třeba na starých snímcích, mohli viděli hrát, tancovat, a dát jiný smysl nejuniverzálnější hře na planetě,“ píše deník . „Byl absolutním monarchou kulatého míče,“ napsal deník Le Monde, který připomíná i mnohé události z Pelého života mimo fotbalové hřiště a kritiky, kterým fotbalista čelil za příliš velkou náklonnost k vládnoucím politikům či nevýraznou kritiku rasismu v Brazílii.
  • Velká Británie: Podle serveru BBC News však Pelé dokázal Brazílii, která je čím dál silněji rozdělená politickými spory, sjednotit. „V zemi, kde stále dominují rasismus a třídní diskriminace, byl Pelé, černošský fotbalista z chudinských poměrů, neuvěřitelným příběhem úspěchu,“ píše server. „Vždy zdůrazňoval schopnost fotbalu spojit národ a poskytnou příležitost i těm nejchudším Brazilcům,“ dodává BBC News.
  • Španělsko: Španělský deník El País označuje Pelého za Miguela de Cervantese, známého španělského romanopisce, který „vynalezl novou myšlenku příběhu na posvátných hřištích fotbalu“. Barcelonský deník La Vanguardia považuje Brazilce za „poslední legendu fotbalu“. „Žádný jiný sportovec neměl tolik diváků a jeho obličej patří i po mnoha letech po ukončení kariéry mezi nejznámější na světě,“ dodává italský deník La Stampa.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud