12. dubna 2023 • 05:00

Vaniak utekl z Česka i od fotbalu, živí se rukama. Jeho práce překvapí

Autor: paš, jp
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký obrat. Ale překvapivě až deset let po konci profesionální kariéry. Martin Vaniak opustil ligovou scénu a cepoval brankáře postupně ve Slavii, v Bohemians, v Plzni, v Brně a naposledy v Olomouci. Jenže v roce 2020 nastal zlom. „Potřeboval jsem si odpočinout od toho frmolu a navíc jsem nesouhlasil s věcmi, které se týkaly doby, kdy byl předseda ještě pan Berbr," prozradil Vaniak. A tak zmizel z Česka a živí se rukama.



Má za sebou působivou kariéru. Vaniak chytal za Sigmu, Drnovice, vyzkoušel si angažmá v Řecku a se Slavií oslavil dva mistrovské tituly. V jejím dresu se na podzim v roce 2010 rozloučil s profesionálním fotbalem.

Ale jen coby hráč, definitivní sbohem mu nedal. Plynule se přesunul do pozice trenéra brankářů. A v ní vydržel dalších téměř deset let.

A teď? I kvůli koronavirové pandemii skončil v Olomouci, kde se věnoval mládeži. Sbalil se a zmizel do Švýcarska. Naslepo, nikoho tam neznal. „Začal jsem úplně nový život," prohodil Vaniak.

Fotbal z něj nevymazal, ale dost výrazně utlumil. Hřiště vyměnil za stavbu. „Dva roky jsem pracoval u firmy, kde jsem se musel všechno naučit, dělal jsem s cizinci, byli většinou z Kosova. A byl to úžasný pocit, super, ale taky velká škola," popsal razantní změnu.

Pak se spojil s kamarádem Michalem Rybkou, bývalým reprezentantem v univerzitním hokeji nebo ve florbalu. „Děláme renovace, malujeme byty. Cokoliv, co je potřeba," překvapil Vaniak.

Kromě toho se přece jen fotbalu aspoň trochu věnuje. „Ale bohužel pro mě už je na vedlejší koleji," prohodil bývalý hráč Slavie. Na povel má momentálně amatéry, od žáků se vypracoval až k prvnímu týmu. 

Za hranicemi se každopádně dostal do ústraní, tolik pozornosti si v cizině neužívá. „V Česku jsem něco znamenal, ale najednou jsem šel do nového prostředí. Ve Švýcarsku se mě nikdo neptá, jestli někdo jsem, nebo nejsem," dodal Vaniak.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu, nebo si poslechněte podcast.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud