7. dubna 2019 • 09:38

Premiéra z jiného světa! Hattrick v prvním zápase a Montreal má hrdinu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když 31. března podepsal nováčkovský kontrakt s Montreal Canadiens šlo o den, kdy se mu splnil sen. Jenže to ještě ani zdaleka netušil, co ho brzy čeká během jeho prvního utkání v NHL. Dvacetiletý americký nováček Ryan Poehling vstřelil proti rivalovi z Toronta rovnou hattrick a v nájezdech navíc rozhodl o konečné výhře 6:5. „Nevím, co říct. Vážně. Jsem naprosto v šoku," řekl Poehling, jehož v hledišti Bell Centra sledovali i rodiče a tři bratři.



V šatně Montrealu v posledních hodinách není moc veselo. V pátek totiž tradiční klub na poslední chvíli přišel na úkor Columbusu o možnost zahrát si o Stanley Cup, takže tahle sezona nebude v historickém pohledu hodnocena jako úspěšná. Přesto si minimálně jeden hráč poslední utkání Canadiens v ročníku 2018/19 skutečně užil.

Poehling asi ještě ani teď nechápe, co se vlastně v sobotu stalo. „Je to neuvěřitelný moment a já mám stále ještě pocit, že sním," řekl po utkání v šatně pro NHL.com pětadvacátý muž draftu z roku 2017.

Rychlý a pracovitý centr dosud působil v univerzitní NCAA, kde v barvách St.Cloud v tomto ročníku vstřelil osm branek ve 36 zápasech. To vypadá celkem komicky při pohledu na jeho výkon proti Maple Leafs, kde na tři branky potřeboval stejný počet střel a stal se prvním hráčem klubu od ledna 1943, který v premiéře za Montreal dal hattrick. Tehdy uspěl Alex Smart.

První trefu zaznamenal ve 12. minutě díky šťastnému odraz od brusle. Druhou ve 23. minutě, když doklepával do prázdné brány a hattrick zakončil v 58. minutě krásným zásahem a zápas tak poslal do prodloužení. Tedy hned poté, co se z ledu sesbíraly čepice věnované nadšenému střelci.

Během divokých pěti minut rozhodnutí nepadlo, a tak se šlo na nájezdy. Tam byl Poehling čtvrtou volbou a chladnokrevně propálil Frederika Andersena. A protože Kasperi Kapanen na druhé straně neuspěl bylo rozhodnuto.

„Na střídačce jsme všichni bláznili, usmívali se a měli za něj neskutečnou radost," popisoval brousek Andrew Shaw, který v zápase zaznamenal gól a nahrávku a svůj sezonní účet uzavřel na devatenácti brankách a osmadvaceti nahrávkách, což mimochodem může považovat za nejlepší výkon kariéry.

„Popravdě tomu pořád nemůžeme uvěřit... Kromě gólů i dohrával souboje a odehrál prostě skvělý zápas. Zaslouží si to, bude z něj skvělý hráč," pokračoval Shaw.

Stejně jako ostatní na střídačce mluvil po utkání i sám útočník, který poslední tři ročníky strávil na univerzitě a přesun do nejlepší soutěže světa zvládl tedy více než bravurně. „Jde o jeden z nejúžasnějších momentů mého života," řekl pro SportsNet.

Toronto díky bodu dosáhlo na sto bodů a poprvé v historii překonalo tuto hranici třikrát v řadě. Přesto má za sebou teď tři porážky (0-2-1) a vedoucí střídačky Mike Babcock rozhodně nebyl spokojený. Poehling ho navíc dost překvapil.

„Před zápasem jsem si samozřejmě zjišťoval o koho jde, ale nikde nebylo napsáno, že by nám měl dát čtyři góly. Má slušný start, netuším, kolik hráčů tohle před ním dokázalo," uznale pokyvoval hlavou.

Statistiky mluví jasně, hattrick před Poehlingem v premiéře v dresu Canadiens dali jen dva hráči, kromě Smarta ještě Joe Malone v roce 1917, který dal gólů pět.

Tam se Poehling nedostal, ale určitě se nezlobí...

VIDEO: Sestřih utkání Montreal - Toronto

Góly

Domácí: 11:41. Poehling, 22:56. Poehling, 27:04. Weal, 30:17. A. Shaw, 57:29. Poehling, . Poehling

Hosté: 05:50. Hyman, 08:03. Gardiner, 28:47. Moore, 37:33. W. Nylander, 48:04. Kapanen

Sestavy

Domácí: Ch. Lindgren (Price) – S. Weber (C), Mete, Petry (A), Kulak, Folin, Jo. Benn – Gallagher (A), Danault, Tatar – A. Shaw, Domi, Lehkonen – Armia, Kotkaniemi, Drouin – Weal, Poehling, Deslauriers.

Hosté: Andersen (Hutchinson) – Rielly (A), C. Rosén, Holl, Gardiner, Ožiganov, Marinčin – Marner, Tavares (A), Hyman – W. Nylander, Matthews, A. Johnsson – Kapanen, Kadri, Marleau (A) – Co. Brown, F. Gauthier, Moore.

Rozhodčí

Dwyer, Pollock – Barton, Murphy

Stadion

Bell Centre, Montreal

Nováček Ryan Poehling zažil debut snů, v prvním zápase v NHL dal hattrick
Nováček Ryan Poehling zažil debut snů, v prvním zápase v NHL dal hattrick

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud