5. ledna 2009 • 16:08

Česká legie v Praze?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaplněná O2 Arena tleská, na led nastupují Chicago Blackhawks a Florida Panthers. Právě začíná celkově třetí zápas NHL v Praze… Takový obrázek by se mohl naskytnout už letos v říjnu. Informaci přinesl list Chicago Tribune.



Podle všeho se ale zatím jedná o pouhé spekulace.

Mluvit o určitých klubech, které by mohly zahajovat příští sezonu v českém hlavním městě, je totiž předčasné. Zatím se pouze vedou jednání, zda NHL vůbec na starém kontinentu zase začne.

Praha má každopádně výjimečné postavení. Společnost Česká sportovní, která zajišťovala loňský dvouzápas Lightning s Rangers, dostala od ligy nabídku na tříletou smlouvu. Vedení soutěže bylo spokojené se zdejší organizací. Stále se však dolaďují ekonomické záležitosti případné smlouvy. Jasno má být na přelomu ledna a února.

„Před rokem jsme měli o utkání zájem za každou cenu, protože to byl zápis do historie. Teď už jsme v jiné pozici. Musí to být ekonomicky výhodné i ufinancovatelné,“ vysvětluje Karel Tejkal, mluvčí České sportovní.

Celá akce loni stála zhruba 100 milionů korun, Česká sportovní na ní vydělala. Teď však světem cloumá ekonomická krize, kurs dolaru ke koruně stoupl.

Zámořská liga už navíc požaduje i jiné podmínky. Po pořadatelích by chtěla oproti loňsku uhradit cestu a ubytování klubů. K tomu všemu Česká sportovní ví, že si nemůže dovolit tak vysoké ceny vstupného jako v minulém roce. Tehdy stál lístek mezi 2 a 13 tisíci korun. Zde by tedy její příjmy klesly.

Sotva Rangers a Tampa Bay v říjnu odletěly zpátky do Ameriky, padlo jméno New Jersey Devils jako týmu, který by mohl v Praze začít příští ročník. Teď se objevily Chicago a Florida. „Je předčasné se bavit o klubech,“ opáčil Tejkal.

Přednější jsou ekonomické záležitosti, až potom by se začalo jednat o konkrétních mužstvech. „V tuto chvíli není žádný tým, u něhož bychom měli jednoznačnou preferenci,“ dodal Tejkal. „Češi v kádru jsou ale každopádně výrazné plus.“

To by hrálo ve prospěch Floridy, kde působí v současnosti největší česká kolonie v NHL. Brankář Vokoun a útočníci Dvořák, Olesz, Frolík, Kreps a Řepík. Za Chicago hraje Martin Havlát, jemuž ale po sezoně končí smlouva.

„Všechno je proto ještě daleko, jsou to navíc jen spekulace. Bylo by ale skvělé, zahrát si v Praze,“ vzkázal útočník, který na Nový rok zazářil v utkání pod širým nebem proti Detroitu.

„Bavil jsem se s klukama, kteří už v Evropě hráli, a všem se to moc líbilo. Je to zážitek, srovnatelný se zápasem pod širým nebem. Ne každému se poštěstí zažít něco tak výjimečného.“

V první řadě teď bude podstatné, jestli se České sportovní poštěstí dohodnout na spolupráci s NHL.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud