Pavel Bárta
23. května 2019 • 09:40

Nejslavnější česká čtvrtfinále na MS. Jágrův konec či boj bratří Reichelů

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo zářil během slavných čtvrtfinále?Kdo zářil během slavných čtvrtfinále?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Třináct z dosavadních 23 čtvrtfinálových zápasů na mistrovství světa čeští hokejisté vyhráli, šestkrát dokonce postoupili až do finále. Z toho pětkrát vyvrcholila jejich pouť ziskem zlatých medailí. Blížící se klíčový duel na šampionátu v Bratislavě je příležitostí připomenout si slavné bitvy minulosti a jejich hrdiny. Čtvrtfinále Česko - Německo sledujte dnes od 20:15 ONLINE na iSport.cz!

  • 2015 (Praha) - Finsko - 5:3

    Je tam! Jaromír Jágr za zády s Michalem Jordánem slaví svůj gól na 4:3 proti FinskuFoto Michal Beránek (Sport)

    Jágrův poslední výstřel

    Na prvním domácím šampionátu po jedenácti letech tým vedený Vladimírem Růžičkou ve skupině prohrál s Kanadou, se Švédy v prodloužení, stejným způsobem urval druhý bod proti Švýcarsku. Ve čtvrtfinále proti Finsku dvakrát vedl zásluhou Jana Kováře český tým, jednou soupeř. Na 2:2 vyrovnával tehdy 43letý veterán Jaromír Jágr, který nakonec v čase 55:30 zápas rozhodl. Byl to jeho poslední výstřel v reprezentaci, trefou do opuštěné branky potvrdil postup Vladimír Sobotka. Další góly však Češi nepřidali, v semifinále padli s Kanadou 0:2 a v duelu o bronz s Američany 0:3.

  • 2012 (Stockholm) - Švédsko - 4:3

    Milan Michálek překonává Viktora FasthaFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Michálkova odplata

    Vítězná trefa Milana Michálka po výpadu z rohu kluziště v čase 59:31 zmrazila zaplněnou halu Globen. Tým s Aloisem Hadamczikem na střídačce předtím přišel o dvoubrankový náskok, ale postup přes favorizované Tre kronor byl tohle odplata za všechna minulá švédská příkoří. Jenže potom přišlo zakopnutí 1:3 se Slováky, na jejichž střídačce stál Vladimír Vůjtek. Mužstvo s Petrem Nedvědem, Tomášem Plekancem, Davidem Krejčím nebo Alešem Hemským v sestavě vybojovalo bronz po výhře 3:2 nad Finskem, o němž rozhodlo třemi trefami už v první třetině.

  • 2011 (Bratislava) - USA - 4:0

    Roman Červenka slaví hattrick proti RuskuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Jágr nasázel hattrick

    Posilami z NHL nabitý český tým například s Eliášem, Plekancem, Voráčkem, bratry Michálkovými, Havlátem a Pavelcem v bráně prošel skupinou bez ztráty bodu. Ve čtvrtfinále vyběhl s nevyzpytatelnými Američany. Jaromír Jágr měl tehdy za sebou třetí a poslední sezonu v Omsku. Ve čtvrtfinále nasázel tři ze svých pěti gólů v turnaji, zlomovou trefu na 3:0 obstaral Tomáš Plekanec. Tým měl nejvyšší ambice, jenže v semifinále padl se Švédy a nakonec bral bronz. Díky hattricku Jágrova parťáka z KHL Romana Červenky porazil Rusko 7:4.

  • 2010 (Köln) - Finsko - 2:1 sn

    Lukáš Kašpar trefil přesněFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Nájezdy rozhodl Marek

    Plno omluvenek, ve skupině vítězství nad Švédy a Kanadou a naopak porážky s Norskem či tehdy ještě přehlíženými Švýcary. Finové ve čtvrtfinále od první minuty vedli, začátkem třetí části vyrovnal Jakub Klepiš. Bitva dospěla až k nájezdům, z nich skórovali Lukáš Kašpar, Jarkko Immonen, Jan Marek. Naopak Jussi Jokinen, Klepiš, ani Kontiola už nedali a cesta dál se otevřela. V semifinále Češi proklouzli přes Švédy, senzační triumf dokonali vítězstvím nad našlapanými Rusy. Dva členové zlatého týmu – Jan Marek a Karel Rachůnek později zahynuli v troskách letadla u Jaroslavle, ve kterém byl i mistr světa z roku 2005 Josef Vašíček.

  • 2006 (Riga) - Rusko - 4:3 p

    Takhle rozhodl Zbyněk Irgl o výhřeFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Irglova šikovná klička

    Na konci osmé minuty prodloužení dostal Zbyněk Irgl přihrávku od Davida Výborného a šikovnou kličkou pokořil gólmana Sokolova. V ruské sestavě se objevily nastupující hvězdy Ovečkin a Malkin, kteří obraně zle zatápěli. Česká sestava představila několik nováčků šampionátu: Plekanec, Štefan, Zbyněk Michálek, Hubáček, Rolinek, Irgl a taky 37letý Ivo Prorok. Ve čtvrtfinále svěřenci Aloise Hadamczika dvakrát vedli, minutu před koncem třetí části však Michnov propasíroval puk přes ležícího Milana Hniličku a vyrovnal na 3:3. V nastavení udeřili Češi a nakonec získali stříbro.

  • 2005 (Vídeň) - USA - 3:2 sn

    Martin Ručinský právě uspěl z nájezduFoto Michal Beránek (Sport)

    Odplata za Prahu

    NHL byla celou sezonu v odstávce, k Dunaji se sjely velmi kvalitní výběry. Češi zaváhali jen s Ruskem, ve čtvrtfinále se pak bojovalo i za Prahu. Byl to revanš za předchozí šampionát, kde Američané vyřadili český celek po nájezdech. Zápas ve Vídni měl podobný, ale opačný průběh. Celek USA získal dvougólový náskok, ten ve třetí třetině smázli Marek Židlický a Jaroslav Špaček. Utkání opět dospělo do rozstřelu, rozhodující penaltu proměnil Martin Ručinský. Svěřenci Vladimíra Růžičky na hráčsky nejsilněji obsazeném mistrovství světa nakonec vybojovali zlato.

  • 2000 (Petrohrad) - Lotyšsko - 3:1

    Václav Varaďa vždycky vynikal svou urputnostíFoto Michal Beránek (Sport)

    Odpor zlomil Varaďa

    Cesta za devátým titulem mistrů světa a obhajobou zlata z Lillehammeru vedla nejprve přes houževnaté Lotyše v čele s vynikajícím Artursem Irbem v brance. Právě on byl dlouho největší překážkou a v hale Jubilejnyj už se málem schylovalo k senzaci poté, co Niživijs poslal pobaltský tým do vedení. Jeho chrabrý odpor zlomila až vyrovnávací branka Václava Varadi po Irbeho klopýtnutí v čase 31:10. Za minutu Michal Sýkora skóre otočil a ve 36. minutě už vedl český tým o dvě branky. Náskok si pohlídal, přes Kanadu a finále proti Slovensku dokráčel k dalšímu prvenství.

  • 1996 (Vídeň) - Německo - 6:1

    Martin Reichel a Robert Reichel během MS v roce 2003Foto Pavel Mazáč (Sport)

    Bratři Reichlové proti sobě

    Tenhle šampionát odstartoval velkou medailovou sérii a další zlatý věk českého hokeje. Ve skupině ztratil celek Luďka Bukače bod s Norskem, ale přesto vyhráli a ve čtvrtfinále narazili na Němce. Souboj měl pikantní nádech v tom, že se proti sobě postavili český kapitán Robert Reichel a jeho mladší bratr Martin, který reprezentoval v mládežnických kategoriích, ale ještě jako junior odešel do Německa. Zkušenější z nich obstaral druhou českou trefu v první třetině, po ní bylo víceméně rozhodnuto, Češi si došli pro výhru celkem pohodlně a nakonec vybojovali po jedenácti letech zlato.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud