Zdeněk Janda
7. února 2019 • 15:15

Bývalý Voráčkův kouč pomáhá Švédům. Je to světový hráč, vzpomínal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Seděl v bundě s logem švédského národního týmu na tribuně. Psal si poznámky, často si nasazoval brýle. Pozorně sledoval trénink místní reprezentace. Nebyl to jen tak někdo. Ale Dave Hakstol, někdejší kouč Jakuba Voráčka ve Philadelphii v NHL. Nedávno vyhozený, teď je ve Stockholmu na inspekční cestě. „Jsem tady, abych poznal trochu jiný hokej,“ řekl krátce iSportu.



Góly

Domácí: 27:10. M. Kvapil, 36:33. Jan Kovář, 46:44. Jan Kovář, 50:59. Jan Kovář, 57:33. Sekáč

Hosté: 02:25. Bemström, 58:02. Davidsson

Sestavy

Domácí: Hrubec (Will) – Polášek (A), Zámorský, Štencel, Kundrátek, J. Krejčík, M. Doudera, Hrbas, D. Musil – Gulaš (C), Jan Kovář, Sekáč – Zaťovič (A), Filippi, M. Kvapil – R. Zohorna, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc, P. Holík, P. Zdráhal – Rousek.

Hosté: Hellberg (Reideborn) – Holm (C), Lööv, Dahlbeck (A), Persson, Engsund, Djuse – Lilja, Rasmussen (A), Bemström – Lindqvist, Kellman, J. Boqvist – Nygard, L. Johansson, Davidsson – Larsson, Händemark, Sylvegård.

Rozhodčí

Kova, Vikman (oba FIN) – Löfgren, Persson (oba SWE)

Stadion

Hala Hovet, Stockholm (Švédsko)

Návštěva

6377 diváků

V prázdné hale Hovet si zabral místo v horní části tribun, aby měl dobrý přehled. „Jsem tady z vlastní iniciativy. Je to super příležitost si vyměnit zkušenosti, názory. Podívat se, jak funguje reprezentace, což je zas trochu něco jiného než ligový klub. Musím říct, že Švédové mají opravdu vynikající trenérský štáb. Moc se mi tady líbí,“ vykládal trenér, který vedl Flyers od sezony 2015/16.

Ovšem v průběhu prosince přišel po mizerných výkonech vyhazov. Kritika se na něj snášela už delší dobu. Nechtěl ale zůstat nečinný, u hokeje touží zůstat. I proto se dohodl s Rikardem Grönborgem, švédským koučem, na tom, že se přijede podívat, jak funguje zdejší hokejová továrna na úspěchy… Právě tahle severská země ovládla dva poslední světové šampionáty.

Už stačil Hakstol zjistit, čím to je?

„Mají výborné hráče, výborné trenéry. Celkově je tady super hokejové prostředí,“ vystřihl 50letý Hakstol tradiční frázi.

„Byli jsme spolu v kontaktu, když jsem nedávno byl v Americe. Takže jsme se na téhle stáži dohodli. Je to pro nás domácí turnaj, jsme tady několik dní. Proto je tady. Myslím si, že vzájemná spolupráce může pomoct všem,“ reagoval ve švédských médiích kouč Rikard Grönborg.

Ten si vybudoval po světě velké renomé. Není vyloučené, že by ho mohl zlanařit i nějaký klub z NHL. Není tady i právě proto Hakstol? Aby ho někam v zámoří dohodil?

„Ne, ne. Kvůli tomu tady nejsem. Přiletěl jsem, abych trávil kolem reprezentace nějaký čas a nasbíral nové zkušenosti,“ vykládal kanadský trenér cestou do švédské kabiny.

Stihl ještě přiznat, že se mu po NHL stýská. „Chybí mi. Už se těším na další příležitost. Jsem rád, že i teď můžu být kolem hokeje. Čerpat nové zkušenosti,“ dodal kouč, pod jehož vedením se Flyers dostali maximálně do prvního kola Stanley Cupu.

Byl jedním z těch, kteří na bídu posledních let doplatili. I společně s Ronem Hextallem, generálním manažerem. Také on se musel pakovat. A vida, Flyers zázračně ožili, v NHL kupí výhry, a i když se zdálo, že postup do play off už bude jenom sci-fi představa, nakonec to může být ještě reálný scénář.

Pro iSport Hakstol krátce stihl zavzpomínat i na Jakuba Voráčka, českou hvězdou Philadelphie. „Moc dobře se mi s ním spolupracovalo. Je to velmi dobrý hráč světové úrovně. Je schopný sám rozhodnout jakýkoliv zápas,“ řekl o Voráčkovi.

Pak už zaplul do švédské kabiny. Aby si s Grönborgem vyměnili další zkušenosti.

Bratři Zohornové zleva Hynek, Radim a Tomáš nastoupí společně ve čtvrtek proti Švédsku
Bratři Zohornové zleva Hynek, Radim a Tomáš nastoupí společně ve čtvrtek proti Švédsku

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud