Tereza Janovská
31. července 2018 • 04:45

Vítěz Tour a jeho skryté fair play. Cavendish odhalil, jak mu pomohl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský cyklista Geraint Thomas je letošním vítězem Tour de France. A pochvaly sbírá nejen kvůli tomu. Mark Cavendish ho vychválil i za jeho chování na začátku třítydenního maratonu. „V první etapě mi pomohl dostat se zpátky a to je soupeř,“ prozradil.



Od Cavendishe se čekalo, že bude atakovat historický rekord v počtu vyhraných etap na Tour, ke kterému mu scházejí čtyři čárky. Nestalo se tak. Thomasův krajan se letos trápil, nefungovala moc ani spolupráce s týmovými kolegy.

Přestože sportovní manažer stáje Dimension Data sliboval, že chvíle třiatřicetileté legendy ještě přijde, nestalo se tak. Cavendish v jedenácté etapě nestihl dojet v časovém limitu a na Tour skončil.

Z domova pak sledoval vítězné tažení Gerainta Thomase, jednoho jezdce z francouzskými diváky nenáviděné stáje Sky. A právě proto se rozhodl podělit o svůj zážitek s ním.

Vše se odehrálo v průběhu první etapy. Cavendish ve svém pravidelném sloupku pro Daily Telegraph popsal, že několik kilometrů před cílem ztratil týmové kolegy a vzhledem k bočnímu větru na trati neměl šanci se dostat zpátky do přední skupiny. Právě první etapa byla čistě sprinterská a Cavendish cítil šanci na úspěch.

Boj o etapové vítězství málem vzdal. „Najednou slyším, jak na mě někdo volá. Podívám se napravo a tam je G (přezdívka Thomase), který mi říká: ‚Pojď, kamaráde, dostanu tě tam‘. A skutečně mi pomohl se vrátit,“ napsal.

Cavendish tehdy nakonec dojel až na pětatřicátém místě, nebýt ale pomoci svého soupeře, dopadl mnohem hůř. „Psal jsem mu pak SMS a říkal mu, že mu strašně děkuji, ale aby na mě neplýtval svou energií a šetřil si ji na zbylé tři týdny. Ale to je právě G. Jeho odpověď zněla: ‚Když budu moct, vždycky pomůžu‘,“ prozradil.

„Chtěl jsem dokázat, jak skvělým přítelem je. Nezištný a věrný a všechny ty hezké věci, které o něm za poslední dobu říkají ostatní, jsou pravdivé,“ poděkoval svému soupeři znovu a potvrdil tak slova, která volí i ostatní cyklisté, když o Thomasovi mluví.

Geraint Thomas v celých třech týdnech předváděl neuvěřitelné výkony a právem se v polovině závodu oblékl do žlutého trikotu. Ten si pak zvládl udržet až do Paříže a gratuloval mu i původní lídr Sky Chris Froome, který i díky Thomasově práci skončil na třetím místě. „Jede skvěle, tu výhru si zaslouží,“ chválil ho dlouholetý parťák Froome.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud