12. dubna 2021 • 17:11

Český basket na OH: bod od medaile i série po rozdělení. Dočkají se muži?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český a hlavně československý basketbal byl na olympijských hrách už několikrát blízko medaili. V historii samostatného Česka ale zatím drží olympijský prapor pouze ženy, muži o svou premiérovou účast stále ještě bojují. Mohou navázat na své předchůdce? Podívejte se na největší české olympijské úspěchy pod bezednými koši.



V dobách Československa byla medaile pro naše basketbalisty několikrát blízko. V roce 1960 na sebe Čechoslováci upozornili už v předolympijské kvalifikaci, ve které byli z osmnácti týmů nejlepší. Na samotném turnaji pak svěřenci Ivana Mrázka vyhráli skupinu před Jugoslávií, Francií a Bulharskem. Nejvýraznější postavou byl Jiří Baumruk, autor 147 bodů v osmi zápasech. Ani on však nezabránil porážkám s Itálií a Brazílií. Reprezentace nakonec vybojovala páté místo.

O 16 let později v Montrealu startovali muži i ženy. Mužský tým bojoval znovu o páté místo, ale podlehl Itálii, ale ženy byly ještě úspěšnější. S Bulharkami prohrály o jediný bod, což je stálo medaili. Skončily čtvrté, právě za Bulharkami.

Po rozdělení společného státu zatím reprezentovaly Česko pouze ženy. Byly v Aténách, Pekingu i Londýně a parta kolem Jany Veselé, Hany Horákové nebo Evy Vítečkové zanechala vždy dobrý dojem. Dostane se do Tokia tým, jehož hlavní hvězdou je Tomáš Satoranský?

Vojtěch Hruban se snaží projít přes litevského soupeře
Vojtěch Hruban se snaží projít přes litevského soupeře

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud